17 C
Bratislava
utorok, 7. mája 2024

Ďalej sa rozširuje zoznam pamätihodností Nového Mesta. Pribudnú v ňom Vila Jurajov dvor a bunker z 1. sv. vojny na Račianskej ulici

Najčítanejšie

Vilu na Jurajovom dvore a bývalý vojenský bunker pri Lidli na Račianskej chcú novomestskí poslanci zaradiť medzi ďalšie pamätihodnosti mestskej časti.

Na februárovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva poslanec Tomáš Korček spoločne s vicestarostom Branislavom Filipovičom, a poslancami Petrom Vaškovičom a Petrom Weissom iniciovali zápis týchto objektov do zoznamu novomestských pamätihodností.

Vila patrí k jedinečným stavbám z obdobia II. svetovej vojny. V rámci majera Jurajov dvor v roku 1942 vybudovali luxusne zariadenú rezidenciu pre nemecké vedenie závodu Dynamit-Nobel Bratislava, podľa projektu architekta Juliusa Ernsta Sporzona.

Vilu krátky čas obývali riaditeľ závodu Oskar Schmidt aj neslávne známy riaditeľ koncernu IG-Farben Heinrich Gattineau, spolu so svojimi rodinami. Továreň Dynamit-Nobel vlastnila majer s názvom Jurajov dvor od roku 1917.

Až do päťdesiatych rokov minulého storočia ho využívala ako zdroj surovín pre svoju závodnú kuchyňu.

Pestovali tu zeleninu a ovocie, chovali sliepky, dobytok, ošípané aj kone. Súčasťou majera boli desiatky hospodárskych budov, niekoľko rodinných domov a chájd, v ktorých žilo vyše 30 rodín.

Z celého majera sa dodnes zachovalo iba zopár posledných objektov. Na území niekdajšieho hospodárskeho dvora je v súčasnosti autobusové depo dopravného podniku.

bunker z 1. sv. vojny na Račianskej ulici

Vojenské bunkre z I. svetovej vojny neležia iba v lesoch okolo Bratislavy. V Novom Meste máme jeden priamo na Račianskej ulici: pri Lidli – na pozemku, ktorý patrí k obytnému projektu „Guthaus“. Dlhé roky bol pokrytý zeminou a zahádzaný odpadkami. V súčasnosti sa však pracuje na jeho záchrane – bunker bude súčasťou verejných priestorov v rámci Guthausu.

V minulom roku sa Tomášovi Korčekovi spolu s Liborom Gašpierikom a Branislavom Filipovičom podarilo zaradiť do zoznamu pamätihodností Nového Mesta dva objekty: niekdajšiu čerpaciu stanicu bratov Zikmundovcov na Račianskej ulici, ako aj a bývalú výpravnú budovu železničnej stanice Bratislava – Filiálka.

Ako mestský poslanec Tomáš Korček v minulom roku podporil aj zápis novomestskej tržnice do zoznamu pamätihodností mesta Bratislavy.

(fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne