Račan Filip Rybanič je nevinný, Najvyšší súd rozhodol v jeho prospech a vracia sa do verejného života

Po tom čo Okresný i Krajský súd rozhodli o Rybaničovej vine, obrátil sa na Najvyšší súd, ktorý po rokoch, v týchto dňoch rozhodol v jeho prospech.

Mandát poslanca miestneho zastupiteľstva, ktorý získal po vyhratých voľbách v Rači v roku 2018 mu to ale nevráti. „Z pohľadu zákona to už nie je možné,“ spresnil pre Račiansky Večerník Filip Rybanič a doplnil: „Zadosťučinenie sa žiaľ ešte nekoná, najprv musí Krajský súd vysloviť oslobodzujúci rozsudok až potom bude koniec. Inak povedané, kým to nebudem mať na papieri neoslavujem,“ zdôveril sa bývalý asistent poslanca NR SR Jozefa Rajtára, odídenca zo strany SaS.

Filip Rybanič aktuálne nepriamo potvrdil kandidatúru v komunálnych voľbách v októbri 2022 a svoj návrat do verejného života v Rači. „Zatiaľ som nedostal žiadnu priamu ponuku na spoluprácu s jedným, či druhým krídlom. Aktuálne sa snažím hlavne venovať práci a podnikaniu. Rád by som Račanov reprezentoval, verím, že sa na to nájde rozumná cesta,“ uviedol Filip Rybanič pre Račiansky Večerník.

Najvyšší súd 9. marca 2022 rozhodol, že boli porušené Rybaničove práva na obhajobu a skutok bol nesprávne kvalifikovaný

Rybanič ešte v roku 2016 upozornil na údajne podozrivé pohyby na účtoch kontroverzných podnikateľov Mariána Kočnera, Ladislava Bašternáka a vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka, obaja boli nominantami strany Smer.

Rybanič v tom čase pracoval v Tatra Banke a bol asistentom poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára, v tom čase politika zo strany Sloboda a Solidarita, kritika politickej strany Smer-SD.

Podľa rozhodnutia Okresného a Krajského súdu Filip Rybanič svojím konaním porušil bankové tajomstvo, odsúdili ho a musel sa vzdať mandátu račianskeho poslanca, ktorý získal po voľbách v roku 2018, a na jeho miesto nastúpil náhradník Ivan Vrana z občianskeho združenia Terroir Rača, ktorý svoj súčasný mandát dokončí do októbra 2022 a v nových voľbách bude kandidovať za iniciatívu Spoločný Cieľ. > Čítajte viac 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu