16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Rudolf Kusý: Predaju Polikliniky Tehelná bez zachovania zdravotníckeho zariadenia hovoríme jednoznačné NIE!

Najčítanejšie

Súčasný starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý, ktorému sa nepodarilo zachrániť Istropolis, aktuálne s hŕstkou miestnych poslancov „bojuje“ za záchranu Polikliniky Tehelná. Tá bola postavená v rokoch 1976 až 1986 podľa projektu architekta Viktora Šišoláka, ako súčasť Ústavu národného zdravia mesta Bratislavy. V minulosti sa o jej kúpu zaujímala aj finančná a developerská skupina Penta Investments, pod vedením Jaroslava Haščáka.

Novomestskí starosta Rudolf Kusý, Tomáš Korček, Branislav Filipovič a časť poslancov sa spoločne podpísali pod petíciu, ktorú vyhlásili na jej záchranu. Za niekoľko dní získali podporu u viac ako tisícky obyvateľov. „Žiadame o zrušenie súťaže na predaj polikliniky Tehelná a o jej zachovanie ako zdravotníckeho zariadenia s jestvujúcimi všeobecnými a odbornými ambulanciami poskytujúcimi zdravotnú starostlivosť širokej verejnosti, najmä obyvateľom mestskej časti Bratislava – Nové Mesto,“ uviedli v petícii.

Novomestskému Večerníku sa podarilo získať reakciu starostu Nového Mesta, Rudolfa Kusého:

Prečo ste vyhlásili petíciu za zachovanie polikliniky Tehelná?

Jednoducho povedané – preto, aby Novomešťanky a Novomešťania mali kam chodiť k lekárovi. Predáva sa Železničná poliklinika, predáva sa poliklinika Tehelná… A predáva sa nie ako zdravotnícke zariadenie, ale ako budova, teda bez povinnosti zachovať polikliniku!

Bez povinnosti zachovať ambulancie našich všeobecných a odborných lekárov, na ktorých sme zvyknutí a ktorých tu potrebujeme. Pre väčšinu Novomešťaniek a Novomešťanov je to najbližšia dostupná zdravotná starostlivosť. Zánik polikliniky Tehelná by im výrazne zhoršil prístup k lekárom.

Preto predaju Tehelnej bez zachovania zdravotníckeho zariadenia hovoríme jednoznačné NIE! Naše požiadavky boli jasné od začiatku a tlmočili sme ich aj v rámci komisie, ktorá riešila podmienky predaja: žiadali sme, aby sa Tehelná predávala nie ako budova, ale ako zdravotnícke zariadenie. Zároveň sme žiadali, aby tam na dobu minimálne 30 rokov zostali jestvujúce ambulancie všeobecných a odborných lekárov.

Na budúceho majiteľa podľa informácií od MH Manažment prejdú všetky záväzky spoločnosti Poliklinika Tehelná, a.s., t.j. i povinnosti z existujúcich nájomných zmlúv pre zdravotnícke zariadenia. Z čoho teda plynie Vaša obava, že by poliklinika nebola zachovaná?

Kľúčové je, že Polikliniku predáva nie ako polikliniku, ale ako obyčajnú budovu. Ak ju predajú len ako budovu, automaticky, keď to niekto kúpi, tak bude hľadať cestu, ako ju čo najlepšie speňažiť.

Je snáď každému jasné, že funkcia zdravotnícke zariadenie nie je to najlukratívnejšie. Inak povedané – ak ju aj predá spolu s platnými zmluvami, čo bude novému majiteľovi brániť tieto zmluvy na druhý deň vypovedať alebo nechať postupne ukončiť ich platnosť a nové nepredĺžiť?

Má záujem o jej kúpu mestská časť Nové Mesto?

Sme už zvyknutí, že musíme suplovať to, v čom zlyháva štát, ale všetko má svoje hranice. Je predsa úlohou štátu, aby sa postaral o zdravotnú starostlivosť ľudí. Ak si teraz uviažeme na krk polikliniku, tak čo bude ďalšie? Budeme riešiť, že je v Bratislave málo policajtov a vytvoríme vlastný policajný zbor? Alebo namiesto štátu postavíme železničnú stanicu Filiálku, lebo to uľahčí doprave na Račianskej ulici?

Stačí sa prísť pozrieť na veľkosť polikliniky. Koľko miliónov potrebuje na opravu? Čiže reálne – aby sme dokázali tak veľkú stavbu zrekonštruovať a prevádzkovať, museli by sme dať nabok všetko ostatné. Školy, škôlky, ihriská, denné centrá, parky, jasle, chodníky, cesty, sociálnu pomoc, údržbu zelene atď.

Prečítajte si tiež:

Novomestskí poslanci spoločne so starostom Kusým spustili petíciu za zachovanie Polikliniky Tehelná (aktualizované)

 

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne