V novom kultúrnom stánku STARS auditorium hrajú originálne predstavenie v réžii Jána Ďurovčíka „Cigáni idú do neba“

Pred časom vyrástla v bratislavskom Novom Meste v areáli futbalového štadióna na Pasienkoch pútavá bielo-modrá silueta novej kultúrnej a spoločenskej scény. Nesie názov STARS auditorium. Ide o efektný stan, podobný, ako na svoje predstavenia používa slávny súbor Cirque du Soleil. Aj tento stan vyrobila na mieru špičková talianska spoločnosť Anceschi. Nová kultúrna scéna je v tesnej blízkosti Kuchajdy a nákupného centra VIVO.

„Od roku 2001 sme sa niekoľkokrát pokúšali získať Istropolis a prebudovať ho na moderný priestor svetových parametrov. Žiaľ, skončilo to jeho búraním. Mali sme plány postaviť vlastné divadlo, ale po začiatku pandémie sme museli naše plány korigovať. Spomenul som si vtedy na moju prvú návštevu predstavenia Cirque du Soleil vo Viedni, kde sa v cirkusovom šapitó ukrývalo komfortné divadlo. A keďže stále tvrdím, že aj na Slovensku sa dajú robiť svetové veci, našli sme taliansku rodinnú firmu Ancheschi, ktorá nám taký stan vyrobila. Partnerská spoločnosť SRS light design ho zas vybavila špičkovou technikou,“ prezradil pre Novomestský Večerník Július Jackuliak z umeleckej agentúry Feeling.

„Našou prvou vlastnou produkciou je hudobno-tanečná feéria Jána Ďurovčíka: Cigáni idú do neba. Je to strhujúca show, voľne inšpirovaná slávnym moldavským filmom na hudbu Ernesta Šarkoziho, so scénou a kostýmami Alexandry Gruskovej, kde účinkujú fantastickí tanečníci Slovenského divadla tanca a excelentní Cigánski diabli,“ doplnil Július Jackuliak.

Cigáni idú do neba (autor fotografie: Pavol Harum, zdroj: Agentúra Feeling)

Láska, túžba, sloboda! To všetko môžete zažiť v novej hudobno-tanečnej feérii Jána Ďurovčíka, Cigánskych Diablov, Slovenského divadla tanca a ich hostí. V predstavení Cigáni idú do neba spieva Silvia Šarközi, ktorá sa zdôverila v krátkom rozhovore čo to pre ňu znamená:

Akú postavu hráš v predstavení Cigáni idú do neba?
Keďže som vlastne jediná ženská speváčka v tomto predstavení. Takže dá sa povedať že väčšinu tých piesní som postava Rada, ale vzápätí sa tam objavuje Júlia, a často spievam árie, ktoré znázorňujú ju.

Máš niečo spoločné s postavou Rady?
Tak minimálne mám spoločné to, že som rovnako Rómka. Som Cigánka. Som dá sa povedať temperamentná, a dá sa povedať že mám rada slobodu.

Čo pre teba znamená predstavenie Cigáni idú do neba?
Cigáni idu do neba pre mňa znamená strašne veľa, pretože keď som bola malá, som videla film „Cigáni idu do neba“ a strašne to na mňa zapôsobilo, tie piesne a vlastne všetko. Takže dá sa povedať, že som túžila byť súčasťou takéhoto niečoho.

Čo sa ti najviac páči na predstavení Cigáni idú do neba?
Na tomto predstavení sa mi nesmierne páči to, ako vlastne ľudia, tanečníci, môžu znázorňovať napríklad kone. Je to úplné úžasné, pretože keď som to prvý krát videla, nabehli mi zimomriavky po tele, pretože som mala pocit, že nevidím krásne dievčatá, tanečnice, ale naozaj kone s tými hrivami a tak úžasne ich znázorňujú, že si myslím že toto sa mi veľmi páči, a vôbec aj chlapci, jednoducho ten temperament, ten drive, ktorý do toho dávajú je úplne úžasný.

Prečo by sa mali prísť diváci pozrieť na toto predstavenie?
Určite by si to diváci nemali ujsť preto, pretože z môjho pohľadu je to niečo výnimočné, niečo čoho som doteraz ešte nikdy nebola súčasťou, pretože je to tak strašne nabité energiou, čo sa týka tanca a čo sa týka hudby, aj keď sú použité témy z toho filmu, ale sú úplne inak zahraté, úplne inak poňaté, takže je tam strašne veľa dobrého a myslím si že, keď divák príde, tak si určite každý príde na svoje.

Úspešné predstavenie z bratislavského teátra STARS auditorium sa presunie i na východ, 25. septembra bude hosťovať v Košickom divadle Grand (aktualizácia: pre veľký záujem bolo pridané predstavenie aj na 24.9.):

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu