9.4 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Navždy nás opustil spisovateľ, prekladateľ a najstarší aktívny novinár na Slovensku, Ladislav Švihran

Najčítanejšie

S ľútosťou oznamujeme, že včera, 22. septembra 2022, vo večerných hodinách nás navždy opustil spisovateľ, prekladateľ a najstarší aktívny novinár na Slovensku, Ladislav Švihran.

Ladislav Švihran sa narodil v Liège (Lutychu) v belgickom Valónsku, kde prišiel na svet ako druhorodený syn. Ako sedemročný sa s rodičmi a bratom vrátil na Slovensko. Po školách v Bátovciach a Leviciach rodina odišla do Bratislavy, kde nastúpil na Univerzite Komenského na odbor pedagogika-psychológia, hoci pôvodne plánoval dráhu lekára.

Už krátko po škole mu učarovala práca s textom. Najprv nastúpil ako redaktor v denníku a neskôr v nakladateľstve Smena, venoval sa aj prekladom do viacerých jazykov, najmä poľštiny a ruštiny. V roku 1970 mu vyšla knižná prvotina Kulturizmus ducha a postupne sa zameriava na literatúru faktu.

V priebehu nasledujúcich piatich desaťročí sa zaradil s desiatkami diel medzi najvydávanejších slovenských autorov a v mnohých domácnostiach sa nachádzajú na policiach knihy ako 1000 plus 1 slovenských naj, Kto nám vládol, Majstri ducha alebo Vzácne návštevy Bratislavy.

Jeho texty sa nachádzajú aj vo viacerých učebniciach slovenského jazyka a literatúry. V minulosti dostal mnohé medzinárodné aj slovenské ocenenia, najmä Cenu Vojtecha Zamarovského a Cenu Egona Ervína Kischa. Nezabúdala na neho ani mestská časť Ružinov, kde prežil takmer 60 rokov života.

Aj pred deväťdesiatkou stále publikoval náučné články s témou histórie 20. storočia v mnohých populárnych týždenníkoch a magazínoch a sporadicky sa venoval aj prekladateľstvu, či písaniu rozhlasových pásiem, čím sa zaradil medzi najstarších aktívnych publicistov na Slovensku.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne