8 C
Bratislava
pondelok, 18. marca 2024

Už tento piatok začína festival „Den architektury“ – pozýva za známou i neznámou architektúrou

Najčítanejšie

V piatok začína festival „Den architektury“, ktorý predstaví vyše tri stovky akcií po celom Slovensku i Českej republike. Jeho bohatý program ponúkne zdarma architektonické prechádzky, exkurzie, cyklovýlety, prednášky s pútavým výkladom odborníkov a rôzne workshopy.

Mottom 12. ročníka festivalu je „Nebúraj, transformuj!“ a program sa tak z veľkej časti zameria zdarné riešenia rekonštrukcií a revitalizácií. V rámci slovenského programu sa môžete tešiť na tri desiatky akcií v mestách Banská Bystrica, Bardejov, Bratislava, Košice, Nitra, Partizánske, Piešťany, Rajecké Teplice, Svit, Šaľa, Trebišov, Trenčín, Zvolen a Žilina, ktoré prinesú osvetu a priblíženie znalostí o kvalitnej architektúre nielen vo veľkých mestách, ale i regiónoch na Slovensku.

V piatok 30. septembra program odštartuje v najvýchodnejšom meste Slovenska zapojenom do festivalu – v Trebišove, kde sa návštevníci vydajú po stopách modernistických budov a umeleckých diel. Bohatý festivalový program Banskej Bystrice organizátori uvedú komentovanou prehliadkou zrekonštruovaného meštianskeho domu na Námestí SNP.

Večerný program prvého dňa predstaví mesto Bardejov s architektonickým kvízom v Bašte. V Žiline sa môžu záujemcovia vydať hneď na dve po sebe nasledujúce prechádzky. Vo Zvolene sa piatkový večer bude venovať osobnosti miestneho architekta Karola Tisončíka.

Nitra zaháji program výstavou “Nebúraj, transformuj!”, kde sa predstavia úspešné transformácie okolitých budov i nerealizované projekty, program bude pokračovať prednáškou o súčasných projektoch, ktoré majú za cieľ pozitívne transformovať mesto, tešiť sa však návštevníci môžu na bohatý program až do pondelkového večera.

Nabité budú i ďalšie festivalové dni – z programu vyberáme napríklad komentovanú prehliadku o Baťovej architektúre vo Svite, cyklovýlet zameraný na nevídané výhľady na zákutia mesta Piešťany, doplnené o výhľady z piešťanského Domu umenia.

Na bicykli sa bude putovať i popri rieke Hornád mestom Košice, kde sa predstavia vízie o novom mestskom centre. Hlavné mesto Bratislava tento rok otvorí brány do dvoch objektov, a to do objektu Pradiarne 1900, kde ponúkne pohľad na rekonštruovanú architektúru bývalej fabriky a na výrobu nití a jej areálu.

V sobotu budú môcť návštevníci vstúpiť do Novej Cvernovky – najväčšieho kultúrno-kreatívneho centra na Slovensku, ktorou prevedú ich zakladatelia.

V Šali si budú môcť návštevníci prehliadnuť interiér objektu vodárne s bytovým domom, pripravené sú však i prednášky a workshop. Unikátnej funkcionalistickej kúpeľnej architektúre sa budú venovať v meste Rajecké Teplice. Po stopách bývania v robotníckych kolóniách Baťovho závodu sa vydajú v meste Partizánske.

Znečisteniu ovzdušia sa bude venovať mesto Trenčín, kde si návštevníci všetkých vekových kategórií budú môcť zbierať a analyzovať neviditeľné častice prachu z prostredia. V Bardejove sa počas prechádzky historickým komplexom mesta, ktoré sa podarilo zapísať do zoznamu UNESCO budú môcť dozvedieť o viac o jeho unikátnom urbanizme.

Všetky akcie sú zadarmo. Kompletný program nájdete na www.denarchitektury.cz. Limitovaná kapacita je na komentované prehliadky v Bratislave: Pradiareň 1900 a Nová Cvernovka: Obnova bývalej chemickej školy, a v Šali: Tri poschodia plné vody. Registrovať na tieto akcie je nutné cez systém GoOut, link na registráciu nájdete pod konkrétnou akciou na webe festivalu.

Festival Den architektury je iniciatívou, ktorá vzniká vďaka architektom, bádateľom a ľuďom žijúcich, tvoriacich, či iným spôsobom spätými s mestami, kde program priamo vytvárajú.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne