6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Aurel Pálffy: Koža sa považuje za exkluzívny materiál, dodá vášmu outfitu punc luxusu a elegancie

Najčítanejšie

Predstavíme vám slovenského výrobcu, ktorý priniesol na trh originálnu ručne vyrobenú koženú peňaženku OrigaMa. Názov vychádza z výrobného postupu, skladá sa len z jedného kusu kože. „Vymyslieť originálny dizajn koženej peňaženky OrigaMa trvalo skutočne 8 hodín kreslenia, merania, skúšania a následne ďalších pár hodín realizovania plánov najskôr skladaním papiera a potom skutočnej výroby z kože a pár mesiacov testovania, až potom následne som peňaženku začal vyrábať pre zákazníkov,“ prezradil v rozhovore pre portál Reťazce.sk Aurel Pálffy, zo spoločnosti Marc Tanner, ktorý predáva svoje výrobky cez hand made portál Sashe.sk, alebo eshop www.marctanner.sk.

Ako ste sa dostali k výrobkom z kože? Čím vám učarovali? Ako to všetko vlastne začalo? Ako vznikla značka Marc Tanner?

Už dlhšiu dobu som hľadal koženú tašku, nie však hocijakú. Mal som presnú predstavu ako má vyzerať. Hľadal som ju asi všade, no žiadna z nich nebola taká akú som si predstavoval. A tak som si povedal, že ju skúsim jednoducho ušiť. Podarilo sa.

Urobil som si originálny kúsok, presne podľa mojich predstáv! Ďalej som skúmal existujúce kúsky, učil sa čo koža dokáže, čo dokážem ja, upustil som uzdu kreativite, mojej fantázií a vďaka drobnej pomoci ľudí z môjho okolia som vytvoril to, čo teraz vidíte.

Začal som tvoriť nové a nové tašky, kabelky, opasky a veľa ďalšieho. Chcem pokračovať vo vytváraní kvalitného slovenského produktu, pri ktorom budem vedieť, že ak si niečo objednáte, kvalitu, za ktorú zaplatíte aj dostanete. Koža má toho ešte veľa čo povedať, a to aj ja…

Prečo práve koža?

Koža je krásny, prírodný, kvalitný, trvanlivý materiál, veľmi dobre sa tvaruje, opracováva a svojimi vlastnosťami dáva veľké možnosti na jej ďalšie spracovanie, farbenie a výrobu. Je to pevný a zároveň pružný materiál, odolný proti zrazeniu či rýchlemu opotrebovaniu.

Výrobky z kože sú charakteristické svojou originálnosťou, kvalitou a dýchajú luxusom. Koža sa považuje za exkluzívny materiál, dodá vášmu outfitu punc luxusu a elegancie. Aj keď prvotná investícia do koženého výrobku je vyššia, vydrží mnohonásobne dlhšie ako výrobok zo syntetických alebo iných materiálov.

Ako ste vymysleli originálny dizajn vašej peňaženky OrigaMa?

Potreboval som peňaženku do ktorej sa zmestia karty a doklady, bankovky a taktiež mince, avšak nechcel som nosiť veľkú peňaženku. Chcel som peňaženku, ktorá bude jedinečná a originálna, zaujme svojim tvarom a taktiež tým, že nie je nijako šitá – naozaj ani jeden steh, čisto zložená, doslova ako japonské origami, no napriek tomu pevná a spoľahlivá – z toho vznikol aj názov – OrigaMa.

Vymyslieť originálny dizajn koženej peňaženky OrigaMa trvalo skutočne 8 hodín kreslenia, merania, skúšania a následne ďalších pár hodín realizovania plánov najskôr skladaním papiera a potom skutočnej výroby z kože a pár mesiacov testovania, až potom následne som peňaženku začal vyrábať pre zákazníkov.

Ja sám jednu nosím už vyše troch rokov a toto je ďalšia vec, prečo som sa do kože hneď zamiloval – jej trvácnosť a samozrejme, keď sa o ňu človek stará, tak čím je staršia, tým je krajšia 🙂

O čo majú zákazníci najväčší záujem? Aký je váš typický zákazník?
A aký je váš názor na výrobky z umelej kože?

Najväčší záujem je práve o peňaženky OrigaMa, následne o opasky – ktoré nie sú ako väčšina lepené a šité – ale sú z hrubšej opaskovej kože väčšinou z býkov, takže veľmi pevné a odolné.

Snažím sa vždy zákazníkom pomôcť s výberom či už farby, alebo ak sa nevedia rozhodnúť medzi nejakými druhmi, do nohavíc vhodnými šírkami opasku a podobne, čiže snažím sa s každým zákazníkom individuálne prekomunikovať presne to, čo potrebuje, takže verím, že aj toto je dôvod prečo sa zákazníci vracajú pravidelne.

Ohľadne cien, aj keď ceny všetkého pomerne rýchlo stúpajú, snažím sa udržať si priaznivé ceny výrobkov, lebo verím a chcem, aby si zákazníci mohli urobiť radosť s mojimi výrobkami aj v tejto ťažšej dobe. Radšej urobím radosť napríklad 100 ľuďom, ktorí si kúpia moje výrobky ako len desiatim, lebo by som mal vyššie ceny.

Ohľadne umelej kože. Osobne s ňou nemám moc dobré skúsenosti, nakoľko je pomerne cenovo drahšia ako textílie avšak vydrží dokonca menej, popraská alebo sa úplne rozlepí a rozmrví sa – to pri prírodnej koži povedať nemôžeme, trošku starostlivosti a taká kožená taška Vám vydrží aj celý život 🙂

zdroj foto: Marc Tanner

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň v kožiarskej dielni?

Vezmime si teda ako to vyzerá, keď prídem do dielne a začínam s výrobou nejakého koženého výrobku – napríklad ruksak – pre lepšiu predstavivosť. Na začiatku vždy prichádza presné meranie a kreslenie tvaru častí výrobku na prírodnú kožu (i keď veľa ľudí si myslí, že farba kože je hnedá, nie je to tak, je to krásna jemne béžová až ružová farba) .

Následne začíname s vyrezávaním nameraných častí a potom prichádza farbenie – ručné farbenie, kde sa bavlnenou handričkou pomaly nanášajú vrstvy farby na kožu, až do požadovaného odtieňa. Následne musí koža schnúť aspoň 24 hodín (v prípade viac vrstiev farby kľudne aj 48 hodín – nie je vhodné pracovať s kožou ktorá nie je úplne vyschnutá.

Keď koža vyschne začínam s voskovaním a následne zas musí koža aspoň pár hodín schnúť aby sa vosk vstrebal do farby a farba sa zocelila, nech na koži nie sú fľaky.

Môžeme začať s dierkovaním. Dierku po dierke vyrazím do kože a keď máme všetky stehy namerané a nadierkované začínam šiť, to je najťažšia časť, keďže všetky výrobky šijem ručne, chce to veľa sily aby stehy držali a veľakrát pevné nervy, niektoré časti kože sú tvrdšie a menej ohybné.

Keď výrobok, teda v tomto prípade ruksak došijem, osadím a nanitujem všetky kovové časti, komponenty, zapínania a ešte raz celý výrobok navoskujem. Následne môžem produkt zabaliť a ide sa na poštu aby sa čím skôr dostal k svojmu novému majiteľovi. Taký je príbeh každého mnou stvoreného koženého výrobku.

Aké máte ešte plány?

Určite plánujem rozširovať postupne sortiment výrobkov – prezradím – napríklad obojky a vodíka pre našich štvornohých miláčikov, rôzne nové puzdra na karty, peňaženky, kabelky či tašky a mnoho ďalšieho 🙂

Ďakujeme za rozhovor.

 

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne