5.4 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Prihlášky na župné stredné školy treba podať do 20. marca 2023. Termín je pre všetky odbory vzdelávania rovnaký

Najčítanejšie

Opäť je tu obdobie, kedy sa deviataci základných škôl rozhodujú pre strednú školu. V rámci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) majú na výber 54 stredných škôl.

Z toho je 14 gymnázií, 35 stredných odborných škôl, ďalej 2 konzervatóriá a 3 školy umeleckého priemyslu. Všetky sa tešia zvýšenému záujmu. Najväčší záujem je stále o bilingválne gymnáziá, ale žiaci si vyberajú aj bilingválne technické lýceum, grafický dizajn, informatiku či odbor zubný asistent.

“Za posledné roky narástol záujem o štúdium na župných stredných školách o tretinu. A to nielen o gymnáziá, ale vyšší počet prihlášok zaznamenali aj odborné školy. Verím, že tento trend bude pokračovať. Miest je dostatok, pribudne aj nový odbor digitálna maľba – koncept art, ktorý bude od septembra otvorený na Škole umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave. Rovnako pribudli aj centrá odborného vzdelávania a prípravy (COVP) na Strednej odbornej škole informačných technológií na Hliníckej v Bratislave pre oblasť elektrotechniky a informačných technológií či na Strednej odbornej škole technológií a remesiel na Ivanskej ceste pre stavebníctvo. Čoskoro však budú otvorené aj ďalšie COVP a to v Spojenej škole Ivanka pri Dunaji v oblastiach agropodnikanie – farmárstvo, chov koní a jazdectvo, kynológia, rybárstvo a na Strednej odbornej škole gastronómie a hotelových služieb na Farského v Bratislave pre potravinárstvo,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Prvé kolo prijímacích skúšok sa koná v dvoch termínoch:

Odbory bez talentových skúšok – prvý termín 4. máj (prípadne aj 5. máj), druhý termín 9. máj (prípadne aj 10. máj).

Odbory s talentovými skúškami – prvý termín 2. máj (prípadne aj 3. máj a 28. apríl), druhý termín 11. máj (prípadne aj 12. máj a 15. máj).

Overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania v odboroch vzdelávania sa na stredných športových školách sa bude konať v dvoch fázach. Overenie športového výkonu od 21. marca do 14. apríla pre všetky druhy športov a overenie zdravotnej spôsobilosti 2. mája (prípadne aj 28. apríla a 3. mája) v prvom termíne a 11. mája (prípadne aj 12. mája a 15. mája) v druhom termíne. Druhé kolo prijímacích skúšok na neobsadené miesta bude 20. júna.

V aktuálnom prijímacom konaní, na školský rok 2023/2024, ponúkajú župné stredné školy štúdium pre 5 095 žiakov končiacich ročníkov ZŠ.

Prehľadný zoznam stredných škôl a ich jednotlivých odborov, ktoré BSK ponúka, nájdete na stránke www.strednapremna.sk.

„Výberu treba venovať dostatočnú pozornosť a premyslieť si čo ma baví, v čom som dobrý a kde sa vidím, v akom obore. Aj v ankete, ktorú sme realizovali minulý rok, nám vyšlo práve uplatnenie sa v praxi ako druhá najdôležitejšia vec pri výbere školy. Prvou bol fakt, aby ich zvolený odbor bavil. Dozvedeli sme sa aj to, že hlavné slovo pri výbere školy majú samotní žiaci a až na druhom mieste je vplyv rodičov. Z ankety sme zistili aj to, odkiaľ majú žiaci informácie o školách. Najviac ich získavajú od rodičov či príbuzných, potom od kamarátov a známych. Ďalej ako dôležitý zdroj nasleduje internet, učitelia, ale aj naša brožúra Končíš základku? Vyber si strednú podľa seba! V nej je tiež všetko o našich školách, ich ponuke, uplatnení, získaných oceneniach či zahraničných programoch,” doplnil Juraj Droba.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne