8.8 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Vďaka iniciatíve Račianskeho muzeálneho spolku odhalili pamätnú tabuľu k 78. výročiu bombardovania miestnej časti Východné/Rendez

Najčítanejšie

V pondelok 27. marca pred Kultúrnym strediskom Impulz v Rači, v miestnej časti Východné/Rendez odhalili pamätnú tabuľu za účasti starostu Rače, Michala Drotována, členov Račianskeho muzeálneho spolku a miestnej odbočky Zväzu vyslúžilých vojakov M. R. Štefánika.

„Dnes sme odhalili pamätnú tabulu ako spomienku na civilné obete bombardovania Rendezu v roku 1945. Pevne verím, že išlo o posledné obete vojny v Rači. Vážme si mier, demokraciu a slobodu,“ uviedol starosta Rače, Michal Drotován.

Tabuľu pripravil Račiansky muzeálny spolok (RMS) z poverenia MÚ Rača, navrhol text a jeho rozmiestnenie na tabuli, grafický dizajn v spolupráci s RMS navrhol doc. Ing. Branislav Jelenčík a pani Dobroslava Luknárová napísala krátku báseň na tabuľu.

Zdroj foto: MČ Rača, ZVV

Text na pamätnej tabuli obyvateľovom a návštevníkom Rače bude pripomínať udalosti spred 78. rokov: „Dňa 26.3. 1945 medzi 13.00-14.00 hod. bola pri spojeneckom nálete bombardovaná Rača – jej časť „Pozotória*“ a strategicky dôležitá Východná stanica. Zahynulo 10 obyvateľov Rače, mnohí boli zranení a vznikli veľké materiálne škody. Nezabúdame!“

„Račiansky muzeálny spolok pripravil aj dve tabule s informačným textom o udalosti a súborom dokumentačných fotografií. Tabule mali byť súčasťou slávnostnej akcie, avšak vzhľadom k mimoriadne nepriaznivému počasiu ich umiestnili do vstupnej chodbičky Kultúrneho centra, kde si ich budú môcť pozrieť záujemcovia až do 13.mája,“ uviedla Jana Maniková, predsedníčka Račianskeho muzeálneho spolku.

Za poslednou iniciatívou je zakladajúca členka Račianskeho muzeálneho spolku, ktorá je zároveň i poslankyňou miestneho zastupiteľstva v Rači, Monika Luknárová: „Dnes (26.3.) si opäť pripomíname toto smutné výročie. Uplynulo už 78 rokov a mnohí sa roky snažíme, aby táto udalosť nezapadla prachom. O osadenie tabule k tomuto výročiu sa zasadzovali už nebohý Eduard Wenzel a neskôr, už žiaľ takisto nebohý Cyril Sekerka. V minulom roku som sa o to pokúsila ja a v mene vtedajšej Komisie kultúry bol podaný opätovný návrh. A Rendez sa dočkal (…) Keďže momentálne MČ nedisponuje na Východnom vhodnejšou budovou, tabuľa bude umiestnená na fasáde Kultúrneho strediska Impulz. Ďakujem touto cestou MČ Bratislava – Rača za realizáciu,“ uviedla Monika Luknárová.

zľava: Ján Mackovčin a Herman Krampl zo Zväzu vyslúžilých vojakov M.R. Štefánika (Zdroj foto: MČ Rača, ZVV)

„Rendez a ľudia, ktorí pri bombardovaní zahynuli, si takúto trvalú spomienku určite zaslúžia. Patrí veľké poďakovanie Račianskemu muzeálnemu spolku a jeho členom za to, že osadenie tejto pamätnej tabule iniciovali a pripravili. Súčasne je potrebné poďakovať Mestskej časti Bratislava – Rača za prevzatie záštity nad touto iniciatívou. Pamätná tabuľa je svojím vyhotovením veľmi dôstojná. Z pohľadu člena Zväzu vyslúžilých vojakov vnímam veľmi pozitívne, že na našich spoluobčanov, ktorí pri bombardovaní zahynuli, nezabúdame. Okrem civilných obetí je potrebné v neposlednom rade spomenúť aj obeť, ktorú si bombarovanie vyžiadalo v radoch železničiarov. História Rendezu je so železnicou a železničiarmi neoddeliteľne spätá, podobne ako história Zväzu vyslúžilých vojakov, kde v minulosti mnoho vedúcich predstaviteľov, vrátane niekoľkých predsedov, pochádzalo z radov dlhoročných železničiarov. Osobitne preto vnímame túto obeť, ktorú si bombarovanie Rendezu vyžiadalo medzi železničiarmi,“ uviedol pre Račiansky Večerník tajomník miestnej odbočky Zväzu vyslužilých vojakov M.R. Štefánika, Herman Krampl.

„Na bombardovanie železničného uzlu na Rendezi štartovalo z Talianska 60 bombardovacích lietadiel typu B – 24 za sprievodu stíhačiek. Prvý nálet bol uskutočnený o 13:20 hod. kedy 31 lietadiel zhodilo spolu 60 ton bômb. Počas druhého náletu, uskutočneného o 14,00 hod., 29 lietadiel zhodili 71,5 ton bômb. Pri náletoch zahynulo 9 civilných osôb a 17 nemeckých vojakov, veľa ľudí bolo zranených, zničilo sa koľajisko stanice a množstvo nákladných vozňov. Zničené boli tri poschodové domy, šesť, tzv. nemocničných domčekov a osem rodinných domov v okolí stanice. Mnoho ďalších bolo poškodených,“ uviedla Monika Luknárová informácie z blogu Račan.sk, Eduarda Wenzla. Blog obsahuje i historické fotografie > pozri 

Členovia Zväzu vyslúžilých vojakov M.R. Štefánika si 78. výročie od oslobodenia Rače pripomenú kladením vencov pri pamätníku padlých na Námestí Andreja Hlinku v pondelok 3. apríla o 18h. (event je prístupný verejnosti.)

*O lokalite Pozotórium

„Na priľahlých pozemkoch „Pekla“ smerom na Bratislavu je lokalita menom „Pozotórium“ odvodená od panstiev nadriadenosti pozemskej aristokracie
a vysokého kléra Pózer-Tóriovcov, deliaci ich potokom.

Na týchto miestach v revolučných rokoch 1848-49, v júni a júli 1849 sa stala obec a jej okolie dočasným sídlom slovenského dobrovoľníckeho zboru,
ktorí prišli sem zo Stupavy smerom na Marianku cez les. Do tohto zboru bola začlenená i stotina dobrovoľníkov z Rače. Dňa 30. júna 1849 navštívil zbor Ľudovít Štúr a M. M. Hodža. K dobrovoľníkom prehovorili Ľ. Štúr a potom zložili vojenskú prísahu.

Na znak čias pochádza významný dokument datovaný v Rači 21.6.1849, podľa ktorého majú odísť z Rače do horných krajov Slovenska dve stotiny dobrovoľníkov. Príčinou príchodu týchto slovenských dobrovoľníkov do Rače bola pitná voda a v objekte „Majera – Peklo“ bola studňa, ktorá mohla zásobovať pitnou vodou svojim nevyčerpateľným zdrojom ako i z potoka, kde v tých časoch bola voda čistá a takmer nezávadná. Mohla tu byť sústredená i väčšia sila vojska.“ (Račiansky mesačník, nov.-dec.1998, str.3)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne