5.4 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Festival ku Dňu víťazstva nad fašizmom v DPOH

Najčítanejšie

Vojna nemá jednu tvár, má ich milióny. Tváre obetí i tváre nepriateľov. Vojakov, vojnových zločincov, utečencov, detí, sirôt, matiek, otcov, lekárov. Má milión podôb a len jednu nádej. Že raz skončí.

DPOH uvedie tri inscenácie, ktoré spracovávajú tému narastajúceho fašizmu na Slovensku v období druhej svetovej vojny, ale sú rovnako aktuálne aj dnes. Súčasťou trojdňového divadelného festivalu budú dramaturgické úvody pred predstaveniami a po nich diskusie s tvorcami inscenácií. Festival Vojna nemá tvár sa v DPOH uskutoční od 6. do 8. mája.

Prvou inscenáciou, ktorú DPOH počas festivalu uvedie, bude inscenácia Antikvariát, ktorú divadlo po dlhšej prestávke zaraďuje aj do svojho stabilného repertoáru. Antikvariát si budú môcť diváci pozrieť 6. mája o 19.00. Príbeh známeho bratislavského antikvariátu Steiner sa odohráva počas protižidovských represálií na začiatku štyridsiatych rokov v nacistickom Slovenskom štáte.

Antikvariát, ktorý tiež podliehal vtedajšej arizácii, získal známy slovenský spisovateľ Ľudo Ondrejov. Rodinná história ožíva v spomienkach Lýdie Piovarcsyovej – Steinerovej, ktorá sa potrebuje vyrovnať so svojou minulosťou. Dramaturgický úvod k predstaveniu o 18.00 pripravia, autorka hry Ľuba Lesná a režisérka inscenácie Viera Dubačová.

Diskusie po predstavení sa zúčastnia, Lýdia Piovarcsyová – Steinerová, ktorej rodina vlastnila antikvariát Steiner, účinkujúci Emília Vášáryová, Michal Ďuriš a Marta Maťová.

zdroj: DPOH, autorka foto: Barbora Kapustová

Festival bude pokračovať 7. mája o 19.00 výpravnou bábkovou drámou o láske a vojne s prvkami live puppet cinema, DUKLA, údolie smrti. Príbeh rómskeho mladíka a nemeckého vojaka, ktorý sa odohráva na pozadí historických udalostí v horthyovských Košiciach a počas krvavých bojov o Dukliansky priesmyk, predstavuje nerovný milenecký vzťah mužov stojacich nielen na dvoch opačných barikádach, ale aj koncoch spoločenského rebríčka.

zdroj: DPOH

Dramaturgický úvod pred predstavením o 18.00 pre divákov pripraví režisér inscenácie Gejza Dezorz. Po predstavení budú diskutovať, Gejza Dezorz a účinkujúci Martin Hasák a Peter Kadlečík. Prístupnosť od 18 rokov. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Posledným predstavením festivalu Vojna nemá tvár v DPOH, bude 8. mája o 19.00 inscenácia Pressburger Fight Club zo života Imricha Lichtenfelda, legendárneho zakladateľa obranného systému Krav Maga, o jeho milovanom Prešporku a časoch, keď sa život zmenil na boj o prežitie a ulice na krvavý ring.

zdroj: DPOH, autorka foto: Bara Podola

Po vyhlásení autonómie na jeseň 1938 vrcholí na Slovensku silná vlna antisemitských nálad. Židov nemá kto chrániť, musia sa spoľahnúť sami na seba. Dvaja priatelia, Imrich „Imi“ Lichtenfeld a David „Dufi“ Unreich, úspešní športovci a obdivovaní zápasníci, sa pokúsia o nemožné – brániť mierumilovnú a pasívnu menšinu proti presile fašistickej luzy.

Dramaturgický úvod o 18.00 pripravia dramaturgovia inscenácie, Valeria Schulczová a Ján Šimko, diskusie po predstavení sa zúčastnia účinkujúci, Annamária Janeková a Peter Kadlečík.

Dramaturgické úvody a diskusie festivalu bude moderovať riaditeľka DPOH Valeria Schulczová.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne