7.2 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Pouličné umenie pod názvom „Bývanie v zdraví“ od Michala Turkoviča skrášlilo komunitný priestor na Jurkovičovej ulici v Rači

Najčítanejšie

Maliar Michal Turkovič v utorok 9. mája dokončil v Rači svoje dielo a pomáha tak svojou veľkoformátovou maľbou pod názvom “Bývanie v zdraví” revitalizovať fasádu kotolne na Jurkovičovej ulici. Ide o pilotný projekt tzv. murálu, ktorý dotvára komunitný priestor na Jurkovičovej ulici v bratislavskej mestskej časti Rača.

„V roku 2022 pri budovaní spojovacieho chodníka sme sa rozhodli, že chceme skrášliť aj fasádu výmenníkovej stanice. Cieľom je revitalizácia priestoru a podpora a prezentácia umenia formou tzv. murálu – bežná napríklad vo Viedni,“ uviedol pre Račiansky Večerník starosta Rače, Michal Drotován a doplnil, že veľkoformátovú maľbu ako emóciu, vníma veľmi pozitívne.

Podľa objednávky z 23. marca, mestská časť zaplatila Michalovi Turkovičovi za realizáciu muralistickej maľby trafostanice Jurkovičova sumu 4 360 eur.

„Kotolňa leží na hranici medzi sídliskom a Starou Račou. Prepája dve obľúbené formy bývania, preto sa život v mestskej časti Rača stal hlavnou témou maľby s názvom „Bývanie v zdraví“. Téma života v Rači je vyobrazená prostredníctvom kľúčov ako symbolov bývania, ktoré autor kombinuje so zobrazenými plodmi evokujúcimi všadeprítomnú prírodu. Práce Michala Turkoviča sú tvorené súčasným postgraffititi jazykom, no zároveň zjednodušenou štylizáciou pripomína monumentálne umelecké realizácie vo verejnom priestore z druhej polovice 20. storočia. Vďaka tomu maľba komunikuje aj s neďalekou mozaikou „Kocúr“ (pozn. redakcie: na ZŠ Plickova od akademického maliara Ivana Vychlopena). Maľba objektu kotolne svojou témou aj formou „zdravo“ dotvára verejný priestor,“ uviedol v popise diela jeho autor.

Moderné pouličné umenie, street art, alebo graffiti, ktoré vznikne legálne, na základe objednávky výzdoby priestoru sa nazýva Mural art, tzv. murál. Veľkoformátová maľba sa aplikuje ručne prevažne sprejovaním, prípadne sa nanáša valčekmi a štetcami.

Autor diela “Bývanie v zdraví”, Michal Turkovič (1987) je absolventom ateliéru maľby a iných médií na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. „Jeho dospievanie je späté so subkultúrou graffiti. V súčasnosti vníma odpor ľudí voči graffiti a preto je adminom Bratislavské graffiti, kde vysvetľuje jeho princípy širokej verejnosti. Grafftiti je pozadím, ktoré nevedome formuje jeho výtvarný jazyk. Má za sebou množstvo výstavných projektov, najmä vo dvojici s kolegom a kamarátom Filipom Sabolom. Počas štúdia na VŠVU spolu so 4 kolegami bol súčasťou neformálneho zoskupenia BAnda, s ktorým m úspešne vystavoval v Trnave, Bratislave, Brne, Ostrave, Olomouci a v Prahe,“ uvádza o autorovi artalk.cz.

Pozrite si krátke video:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne