14.2 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Fórum dizajnu 2023. Humanita v dizajne – 24. ročník výstavy nábytkového a interiérového dizajnu

Najčítanejšie

Slovenské centrum dizajnu a prináša po dlhšej pauze výstavný formát Fórum dizajnu aj do Bratislavy! Koncom apríla bola výstava prvýkrát úspešne odprezentovaná v rámci 31. ročníka medzinárodného veľtrhu Nábytok a bývanie / agrokomplex NÁRODNÉ VÝSTAVISKO v Nitre (26. 4. – 30. 4. 2023).

Ako dosiahnuť, aby bol svet okolo nás humánnejší? Je to možné aj dizajnom, ktorý je ľudský, empatický, inkluzívny, starostlivý, spravodlivý, zmysluplný, užitočný, emocionálny, zdravý, sociálne prospešný, ekonomicky prínosný, ekologicky zodpovedný a trvalo udržateľný, jedným slovom: humanistický!

Myšlienka dizajnu uplatňujúceho humanistické koncepty a metódy sa v súčasnosti šíri po celom svete ako prijateľná alternatíva pre tvorbu predmetov, prostredí, systémov a komunikácií, ktorá vedie k sociálne spravodlivej, zdravej a ekonomicky zaistenej budúcnosti ľudskej civilizácie a zároveň k zachovaniu a prosperite celého ekosystému. Ako sa v roku 2001 vyjadril známy teoretik dizajnu Richard Buchanan: „Dizajn nie je len ozdobou kultúrneho života, ale aj praktickou disciplínou zodpovedného konania.“

Výstava Humanita v dizajne – Dizajn v kontexte krízy prináša výber dizajnérskych projektov, ktoré reprezentujú humanistické prístupy k tvorbe dizajnu. Prostredníctvom realizácií 36 študentov a študentiek a tiež kolektívnych projektov zo štyroch vysokých škôl s výučbou dizajnu na Slovensku chce podnietiť k uvažovaniu nad sociálnymi a kultúrnymi, ekologickými, etickými, ekonomickými, technologickými, psychologickými i antropologickými aspektmi dizajnu.

Zameriava sa pritom na viaceré oblasti dizajnu: nábytkový a interiérový dizajn, produktový aj textilný dizajn, vizuálnu komunikáciu a tiež experimentálny dizajn, v jedinečnej koláži návrhov, výskumných projektov, modelov, experimentálnych inštalácií i prototypov pripravených do výroby.

Výstava je jedinečnou reflexiou dizajnu pandemického obdobia, keďže prezentuje projekty, ktoré vznikali počas niekoľkých rokov pandémie (2020 – 2022) a neboli dosiaľ nikde vystavované, alebo tiež návrhy, ktoré nemohli byť v dôsledku protipandemických opatrení realizované. Viaceré z projektov sú absolventské práce, ďalšie boli vytvorené priamo pre výstavu.

Tvorba uvedomelého, zodpovedného a trvalo udržateľného dizajnu od nastupujúcej generácie dizajnérov a dizajnérok prekypuje invenciou, kreativitou i optimizmom, odovzdaným v prospech lepšieho života každého človeka, zároveň bez nepriaznivého dopadu na ďalšie generácie ľudskej spoločnosti, či iné živé organizmy na našej planéte. Avšak na to, aby náš svet bol skutočne humánnejší, je nevyhnutné, aby sme všetci prekonávali svoje hranice myslenia, predstavivosti a jednania. Meradlom úspechu je konanie nás všetkých.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne