16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Predstavenie zberateľskej euromince „Začiatok pravidelného vysielania československého rozhlasu – 100. výročie “

Najčítanejšie

Už dnes, v stredu 17. mája sa spustí predaj striebornej zberateľskej euromince v nominálnej hodnote 10 eur s motívom „Začiatok pravidelného vysielania československého rozhlasu – 100. výročie “.

Mincovňa Kremnica, š. p., Národná banka Slovenska a Rozhlas a televízia Slovenska organizujú pri tejto príležitosti v reprezentatívnych priestoroch Slovenského rozhlasu, Mýtna 1, Bratislava, podujatie, počas ktorého bude eurominca predstavená zástupcami týchto inštitúcií.

Verejné rozhlasové vysielanie v Československu odštartovalo 18. mája 1923 zo skautského stanu v Kbelích volaním „Haló, haló, zde vysílací stanice Radiojournalu“. V Európe v tom čase len BBC vysielala pravidelný program.

Radiojournal, bol prvý názov Československého rozhlasu a 3. augusta 1926 spustil pravidelné vysielanie aj v Bratislave. Už v nasledujúcom roku založil Radiojournal pobočku v Košiciach a v roku 1936 v Banskej Bystrici. Vznik Slovenského štátu v marci 1939 znamenal aj vznik samostatnej štátom kontrolovanej spoločnosti Slovenský rozhlas.

Počas SNP v auguste až októbri 1944 pôsobil v Banskej Bystrici Slobodný slovenský vysielač. Po nastolení komunistického režimu v roku 1948 bola zákonom z 28. apríla 1948 zriadená jednotná štátna organizácia Československý rozhlas.

Politické zmeny po roku 1989 boli v rozhlase spojené s obnovením slobody slova. Vznikla verejnoprávna inštitúcia Slovenský rozhlas. K 1. januáru 2011 vytvoril Slovenský rozhlas so Slovenskou televíziou inštitúciu Rozhlas a televízia Slovenska.

Národná banka Slovenska vyhlásila v januári 2022 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh striebornej zberateľskej euromince v nominálnej hodnote 10 eur k 100. výročiu začiatku pravidelného vysielania československého rozhlasu. Prvú cenu získal MgA. Miroslav Schovanec, DiS.

Mincovňa Kremnica, š. p., Národná banka Slovenska a Rozhlas a televízia Slovenska organizujú už tradičné podujatie, počas ktorého bude eurominca predstavená. Ing. Ľuboš Kupec, obchodný námestník, Mincovňa Kremnica. Ing. Andrej Slížik – riaditeľ odboru riadenia peňažnej hotovosti NBS a generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj predstavia námet zadania, samotnú súťaž a víťazný návrh.

Podujatie aj predaj zberateľskej euromince a pamätného listu sa koná dnes, v stredu 17.5. 2023 od 14.00 hod. v reprezentačných priestoroch galérie Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave.

(ts)

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne