5.6 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Fotovoltaika: Systém, ktorý napája bežný dom nákladovo efektívnym spôsobom

Najčítanejšie

Rozhodli ste sa fotovoltaikou zbaviť vysokej závislosti od vysokých cien elektrickej energie z verejných zdrojov? Ide o veľmi dobré riešenie, s ktorým získate množstvo výhod. My sa však teraz pozrieme na jeho účinnosť, aby sme sa presvedčili, koľko dostupnej slnečnej energie je solárny článok schopný premeniť na cenovo výhodnejšiu elektrickú energiu.

Presne tak. Účinnosť fotovoltaického systému znamená meranie toho, koľko dostupnej slnečnej energie vami zvolený solárny článok dokáže premeniť na elektrickú energiu. Výhodou je, že už niekoľko percentná účinnosť solárneho systému je schopná napájať bežný dom nákladovo efektívnym spôsobom.

Solárne panely nepotrebujú na výrobu elektrickej energie veľa sily

Základným princípom fototovltaického alebo solárneho systému je energia, ktorá v slnečnom svetle prichádza na zem v paketoch nazývaných fotóny. Každý jeden fotón nesie so sebou špecifické množstvo energie v závislosti od ich vlnovej dĺžky.

Fotóny excitujú elektróny v solárnom článku, čo spôsobuje, že prúdia cez obvod a vytvárajú elektrický prúd. Tu je dôležité poznamenať, že na uvoľnenie elektrónu v kremíku potrebuje fotón energiu najmenej 1,1 elektrónvoltov (elektrónvolt je množstvo energie potrebnej na pohyb elektrónu cez rozdiel potenciálu jedného voltu).

Ak má fotón viac ako 1,1 elektrónvoltov, elektrón sa bude pohybovať obvodom, ale prebytočná energia sa uvoľní ako teplo. To je jeden z dôvodov, prečo majú kvalitné solárne panely takú nízku spotrebu. V podstate potrebujú len veľmi špecifické množstvo energie, aby fungovali.

Ako je možné efektivitu fotovoltaiky zvýšiť?

Jedným zo spôsobom, ako zvýšiť účinnosť fotovoltaických alebo solárnych panelov, je zlepšenie a diverzifikovanie materiálov, ktoré sa používajú na ich výrobu. Dôvodom je, že rôzne materiály na premenu, výrobu a uchovanie elektrickej energie potrebujú aj rôzne množstvo fotónovej energie. Výber panelov od kvalitného dodávateľa je teda základ a dobre si ho treba premyslieť.

Rovnako je možné účinnosť moderných fotovoltaických panelov zvýšiť aj tým, že si ich necháte na nehnuteľnosť alebo iný objekt správne a odborníkom umiestniť. Odborná inštalácia fotovoltaiky je teda základom vysokej efektivity a účinnosti tohto systému.

Ak sa preto rozhodujete znížiť závislosť od verejných zdrojov elektrickej energie výberom fotovoltaiky, rozhodne všetky kroky konzultujte s profesionálmi, ktorí presne vedia, čo robiť, aby vám systém priniesol úžitok a splnil účel.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne