11.6 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Dobrovoľný hasičský zbor v Rači a Zväz vyslúžilých vojakov šírili nenávistné prejavy a konšpirácie

Najčítanejšie

Dobrovoľní hasiči manželia Karol Trela a Zuzana Trelová, boli vylúčení zo zboru DHZ/DHZO v Rači, pretože „šírili názory potláčajúce základné práva a slobody“. Informáciu priniesol poslanec platformy Spoločný Cieľ Ján Polakovič na zastupiteľstve konanom 27. júna v bratislavskej mestskej časti Rača, ktorého sa ako verejnosť zúčastnila aj odvolaná veliteľka Daniela Rösselová Olenočinová.

„Z pohľadu verejného záujmu o potláčanie prejavov extrémizmu je dôležité, aby ani tieto protiprávne konania neboli tolerované,“ vraví hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Karol Trela a jeho manželka Zuzana Trelová v súčasnosti už nie sú členmi Dobrovoľného hasičského zboru obce (DHZO) a ani občianskeho združenia DHZ v Rači. Manželia Treloví boli odvolaní výborom DHZ ešte pod vedením bývalej veliteľky Daniely Rösselovej Olenočinovej 18. marca 2023, teda len desať dní pred odvolaním samotnej veliteľky, ktorú miestne zastupiteľstvo odvolalo 28. marca.

Následne pri obnovovaní zboru žiadal starosta Drotován aby Karolovi Trelovi nebol dekrét dobrovoľného hasiča obce obnovený. Informácie a fotografie o konaní Trelu priniesol starostovi až 12. mája 2023 Marcel Kadlečík, ktorý pôvodne kandidoval na post nového veliteľa, no neuspel.

Bývalá dobrovoľná hasička obce Zuzana Trelová, manželka Karola Trelu, sa na vlastnú žiadosť neskôr vzdala členstva v DHZO v Rači. Obaja manželia pochádzajú z mestskej časti Petržalka, členmi zboru pritom podľa pôvodného štatútu mali byť len Račania, alebo občania denne dochádzajúci za prácou v Rači.

manželi Treloví (zdroj foto: Daniela Rösselová Olenočinová)

„Po voľbách keď sa začalo riešiť odvolávanie pani Olenočinovej, tak to začalo tým, že zo zboru odvolali pána Trelu aj jeho ženu. Bolo to z veľmi vážnych dôvodov, a to z dôvodu vyznávania ideológii potláčajúcich základné práva a slobody. Pravdepodobne sú tam aj iné dôvody, prečo starosta opakovane uvádzal že neakceptuje vylúčenie pána Trelu a jeho ženy, ale to by možno o tom vedel viac pán vicestarosta. Ale vráťme sa k tomu, pán starosta bol informovaný, že tento člen vyznáva ideológiu potláčajúcu základné práva a slobody a napriek tomu tento člen bol s dobrovoľným hasičským zborom na MDD, ako aktívny účastník. Povedzte mi ak sa mýlim pán Michalovič? Druhá otázka pán Michalovič, viete o tom že by ešte niektorý z vašich členov by bol vyznávačom ideológie potláčajúcej základné práva a slobody? Lebo ja som videl minimálne jedného ďalšieho člena, ktorý heiloval. A ja sa pýtam či je toto v poriadku?“ pýtal sa 27. júna 2023 na zastupiteľstve Ján Polakovič, poslanec miestneho zastupiteľstva a člen politickej platformy Spoločný Cieľ.

Fotografie a videá, ktoré spomína poslanec Polakovič poskytla redakcii Račianskeho Večerníka paradoxne práve odvolaná veliteľka DHZO Daniela Olenočinová:

„Kričal tam nikto niečo? To že máme zdvihnuté ruky, to už je automaticky hajlovanie?“, pýta sa Trela k videu, kde tancujú s manželkou a Davidom Valovičom (ktorý zo zboru odišiel pre pracovnú vyťaženosť) na skladbu od slovenskej rockovej skupiny Tublatanka.

„Ak zdvihnutej pravici prisúdia policajti úmysel propagovať hnutie, ktoré násilím potláča práva iných, môže ísť človek na jeden až päť rokov do väzenia. Ak sa rozhodnú, že človek nehajloval s týmto úmyslom, bude stačiť pokuta do päťsto eur, prípadne len pokarhanie,“ uviedol denník SME.

Ako dôvod svojho odchodu Karol Trela uvádza spor s Danielou Olenočinovou, kedy odmietal s manželkou chodiť na výjazdy, ktoré mali slúžiť ako predvolebná kampaň pre Jána Polakoviča a politickú platformu Spoločný Ciel. Zuzana Trelová nám zaslala do redakcie kópiu komunikácie medzi nimi a veliteľkou Olenočinovou, ktorá preukazuje, že manželia nechceli chodiť na takéto výjazdy.

Na chate na Perneku, ktorú objednal Karol Trela, bola vyvesená zástava so svastikou: „Ja už mám plne zuby tejto kauzy, ja som nikoho nepresviedčal, nikoho neosočoval, nikomu nenadával … Bola to moja súkromná fotka, ktorú mi niekto ukradol z telefónu, niekto ju preposlal z môjho telefónu, dokonca aj ona bola na tej chate (pozn. Daniela Olenočinová), nie je to na verejnosti, nie je to nikde, nie je to žiadna propagácia, povedzme si to na rovinu, to isté vám povie aj polícia, nikto pri tom nebol,“ bagatelizoval pre Račiansky Večerník Karol Trela.

Bývalá veliteľka Olenočinová tvrdí, že ste jej tiež zaslali zo svojho mobilu fotografiu kde je touto zástavou so svastikou zakrytý váš pes? „To je hanobenie vlajky, že s ňou zakrývam akurát psa,“ reagoval prekvapivo Trela a dodal: „Ja som ju nezdieľal nikde, to že si to niekto preposlal z môjho telefónu, to nie je zdieľanie, ja som to nikomu neposielal. To že oni mi zobrali telefón na zbrojnici, alebo v tom Perneku, a si to preposlali a teraz sa tým prezentujú, za to ja už nemôžem,“ povedal Karol Trela.

„Všetko to vzniklo kvôli tomu, že ja som od nej žiadal vysvetlenie, prečo sa robia načierno výjazdy, ona si robila výjazdy, bez vyslania dispečingu, a to že z mojej ženy spravili tajomníčku, ale nechceli jej dať podklady, …ak nevidí faktúry, nevidí účet, ako môže robiť účtovníčku? Keď si podklady pýtala, na základe toho bola vyhodená. Ja na základe tohto, že som bol hlavný strojník a chcel som vydokladovať prečo boli tieto jazdy robené a moja žena za to, že chcela vidieť faktúry, toto bol jediný dôvod, a to že teraz si hľadá Olenočinová všelijaké somariny, za to už ja nemôžem,“ povedal Trela.

„Dokonca sme darovali peniaze do zboru, ktoré boli zneužité zo strany Olenočinovej,“ uviedol Trela a reagoval nech sa poslanec Ján Polakovič k tomuto vyjadruje na zastupiteľstve, prečo rieši jeho osobu a jeho ženy, pýtal sa Karol Trela a doplnil:

„My s mojou ženou sme odmietli robiť hasičov pod stánkom Polakovičovej strany počas Vinobrania…tým sme boli neprípustní v zbore? Toto sú dôvody pre ktoré sme boli vyhodení, že sme odmietali Polakoviča, že som si pýtal papiere prečo autá chodia na výjazdy, a manželka preto, že chcela vidieť účtovníctvo ktorému mala robiť tajomníčku. Toto sú tie hlavné dôvody,“ zaspomínal si rozhorčene Karol Trela.

„Okrem účasti na vinobraní sme odmietli aj stavať vianočný stromček na Rendezi,“ doplnil Trela a ozrejmil „Už v auguste 2022 mala Olenočinová so mnou problém, prečo to riešila až v marci 2023?,“ polozil rečnícku otázku Trela.

„Olenočinová huckala hasičov, proti vám (pozn. red.: proti šéfredaktorovi Račianskeho Večerníka) aj proti starostovi, mali písať hejty na Facebooku, organizovala to, vravela nám že ideme proti starostovi, hovorila že starosta nám toto nechce schváliť…, nechce nám dať peniaze…, keď som ale videl nákupy, na čo boli míňané, tak som zistil že pravda je niekde úplne inde. Preto dobrovoľných hasičov z Rače nenávideli všetky zbory z Bratislavy, na 140. výročie DHZO v Rači, nikto neprišiel z hasičských zborov. Prišli len z Podunajských Biskupíc, a to len preto že robili ukážku vystrihovania z auta… My sme chceli dosiahnuť len jedno, nech tam nie je vláda jedného človeka (pozn. red.: pani Olenočinovej), preto sa robil aj nový štatút, …nech to funguje, ako v ostatných zboroch,“ povedal Karol Trela.

Reaguje aj bývalá veliteľka. „Ale to video, ktoré som Vám poslala je veľmi vážne. Tí, čo vyznávajú predmetnú ideológiu, vedia o čo ide,“ uviedla pre Račiansky Večerník odvolaná veliteľka Olenočinová a dodala: „A ja a aj my všetci sme zásadne proti. Som členkou Slovenských protifašistických bojovníkov a moja babka je jedinou žijúcou partizánkou“.

Karol Trela sa v minulosti vyfotil s Rastislavom Rogelom, bývalým spevákom skupín Krátky proces a Juden Mord. Toho istého Rastislava Rogela mala medzi kamarátmi na Facebooku Daniela Olenočinová. “S Rogelom som chodila na strednú školu, kedy bol hercom, ale nestretávam sa s ním,” vysvetlila odvolaná veliteľka pre Račiansky Večerník.

Stanovisko nám do redakcie zaslal aj nový veliteľ DHZO Jakub Michalovič: „V mene vedenia DHZO Bratislava Rača by som sa chcel vyjadriť k členstvu Karola Trelu, Zuzany Trelovej a prerušeniu ich členstva pod aktuálnym vedením zboru,“ uviedol pre Račiansky Večerník Jakub Michalovič a dodal:

„V prvom rade chcem zdôrazniť, že DHZO Bratislava Rača podobne ako aj iné obecné zbory a ďalšie zložky IZS, funguje na princípe politickej neutrality. Ako zbor zriadení obcou s demokraticky zvoleným obecným zastupiteľstvom a starostom, by som chcel zdôrazniť neochvejnú podporu demokratických princípov a potvrdiť náš rozhodný odpor voči akejkoľvek forme nedemokratickej ideológie.

Ďalej by som chcel zdôrazniť, že Karol Trela a jeho manželka Zuzana Trelová po porade s vedením zboru a obce dobrovoľne prerušili činnosť v našom zbore. Aktuálne nie sú evidovaný ako členovia podľa platných stanov zboru schválených miestnym zastupiteľstvom. Za dobu členstva Karola Trelu a Zuzany Trelovej v našom zbore vykonávali svoju činnosť s oddanosťou, súcitom a hlbokým zmyslom pre zodpovednosť. Pri činnosti vykazovali vysokú mieru profesionality a v našej prítomnosti verejne neprejavovali žiadne názory spojené s potláčaním základných práv a slobôd.

Na záver by bolo vhodné zopakovať, že DHZO Bratislava Rača bude svoju činnosť naďalej vykonávať bez politickej afiliácie a za podpory princípov demokracie. Je bezpredmetné spájať aspekty súkromného života ľubovoľného bývalého člena Dobrovoľného hasičského zboru a na ich základe znevažovať meno zboru a obce, ktorá ho zriaďuje. Z nášho hľadiska sa od podobných tvrdení dištancujeme a vidíme túto tému ako uzavretú, pri čom sa naďalej budeme sústrediť na činnosť na úseku o ochrane pred požiarmi a reprezentovaní obce v medziach politickej neutrality, dôstojnosti a slušnosti,“ uviedol nový veliteľ dobrovoľných račianskych hasičov Jakub Michalovič pre Račiansky Večerník.

Manželov Trelových sobášil v Rači 28. augusta 2022 práve poslanec Ján Polakovič v Amfiteátri v Knižkovej doline v rámci podujatia, ktoré si pripomenulo 140. výročia od založenia DHZO v Rači. Manželia Karol Trela a Zuzana Trelová mali na sebe oblečené oficiálne hasičské uniformy.

“DPO SR predpisuje uniformu a tú mali počas svadby…Chceli sme spraviť dobrú a zaujímavú vec popri 140-tom výročí DHZ Bratislava-Rača. Stalo sa a manželia sa prejavili ako nikto nečakal… Nikto netušil, čo sa z nich vykľuje a nesúvisí to s pánom Polakovičom, prejavili by sa pri hocikom,“ vyjadrila sa pre Račiansky Večerník odvolaná veliteľka Daniela Olenočinová.

Bývalá veliteľka Olenočinová: Povedali že chcú pomáhať, ale sklamali

Starosta Drotován pre Račiansky Večerník uviedol: „Pána Trelu prijala pani Olenočinová, v zápise z ich schôdze DHZ (ktorú sme dostali až deň po jej odvolaní) nie sú uvedené žiadne podobné informácie, aké som dostal od pána Kadlečíka 12. mája 2023, keď som ich preveroval, viaceré sú cca 10 rokov staré, takže o nich pani Olenočinová určite dávno vedela. Následne som informoval, že s pánom Trelom nebude uzavretá zmluva o dobrovoľníctve a teda nie je už členom DHZO. A nemohol ani voliť. Pán Trela, pokiaľ viem je zamestnaním hasič, nie je ešte vysporiadané, ktoré veci sú v majetku OZ DHO, takže nevieme posúdiť, či oblečenie na akcii MDD patri danému OZ alebo pánovi Trelovi,“ uviedol a doplnil:

„Nakoľko však nebol členom DHZO, tak tam pán Trela mohol byť (pozn.red.: na podujatí MDD) jedine ako súkromná osoba, na čo mestská časť na verejnej akcii nemá vplyv. Nebol tam ani počas celého obdobie, čo tam boli hasiči. Mestská časť podľa pôvodného štatútu nemala žiadne možnosti riešiť, kto je členom zboru, to riešila čisto pani Olenočinová. Nový veliteľ pán Michalovič bude verím podrobnejšie preverovať nových členov,“ uviedol k možnej účasti Trelu na MDD Michal Drotován, starosta Rače.

Karol Trela na MDD v Rači po svojom odvolaní (zdroj foto: Daniela Olenočinová)

„Svoje vyznanie často prezentovali v ich správaní a to aj na podujatiach, na čo boli upozornení. Menovaný posielal aj fotky svojho psa, ktorého ,,prikrýva vlajkou s rozbitým oknom“. Na podujatí ,,Partizánska vatra“ menovaný pán spolu s manželkou hajlovali a ešte napádal ľudí, s ktorými sa chcel biť a museli sme ho chytiť. Bol aj nechcene natočený viacerými ľuďmi mobilom pri hajlovaní spolu s manželkou, čo nevedeli, ako sa ich správanie zvrtne,“ zaspomínala si pre Račiansky Večerník odvolaná veliteľka DHZO Bratislava-Rača, Daniela Olenočinová, ktorá si nedávno prehlásila trvalý pobyt z mestskej časti Dúbravka do mestskej časti Rača na Jurkovičovu ulicu k svojej nevlastnej sestre a ako uviedla plánuje ďalej pôsobiť spolu s Marcelom Kadlečíkom a ďalšími členmi v Rači v občianskom združení DHZ Bratislava-Rača, ktoré nesie podobný názov, ako oficiálny račiansky hasičský zbor a ich sídlo z hasičskej zbrojnice na Detvianskej 12, by sa malo na návrh samosprávy presťahovať do prístavby obecného úradu na Kubačovu ulicu v Rači. „Určite prijmeme sídlo na Kubačovej,“ potvrdila pre Račiansky Večerník Daniela Rösselová Olenočinová.

„Nikto z nás im nenadržiaval, naopak sme si mysleli, že im dokážeme pomôcť sa zmeniť k lepšiemu. Keďže postupne osočovali členov, Výbor DHZ sa rozhodol konať. Nikomu z nás sa ich správanie nepáčilo. Ako nám vravela jeho manželka, on sám tiež a aj jeho známi, dlhé roky trpel úzkostlivosťou a bral silné lieky, ktoré pravdepodobne berie stále. No keď prijmete do zboru ľudí, že chcú niekam patriť, robiť dobro, až čas ukáže ako sa prejavia a čo v nich naozaj je,“ doplnila pre Račiansky Večerník bývalá veliteľka DHZO, Daniela Olenočinová.

„Dňa 6. januára 2023 padol na Výbore DHZ návrh na okamžité vylúčenie manželov z viacerých dôvodov, z ktorých najvážnejší bol práve ten o vyznávaní ideológie potláčajúcej základné práva a slobody osôb. Dňa 18. marca 2023 sa konala Výročná členská schôdza, kde bolo vylúčenie manželov jednohlasne schválené prítomnými členmi, medzi ktorými bol aj pán Michalovič (pozn. red.: novozvolený veliteľ DHZO v Rači) a pán Gubáň,“ vysvetlila pre Račiansky Večerník Daniela Olenočinová, odvolaná veliteľka DHZO Bratislava-Rača.

Konšpirácie a nenávistné prejavy, nielen medzi členmi ale i v bývalom vedení DHZ/DHZO

Podobné názory, ako Karol Trela šíril v minulosti na sociálnej sieti člen vedenia DHZ/DHZO Marcel Kadlečík, ktorý bol v Rači v minuloročných októbrových komunálnych voľbách neúspešným kandidátom za poslanca platformy Jána Polakoviča, Spoločný Cieľ, s jeho názormi súhlasila i odvolaná veliteľka Daniela Olenočinová a jej ex-manžel Miňo Olenočin a takéto podobné názory prezentovali v minulosti opakovane priamo na hasičskej zbrojnici. > Čítajte viac: Račiansky Večerník č.2, str. 14.

Nezabudnite, že o ruskej invázii Vás informujú presne tie isté médiá, ktoré Vás informovali aj o covide,“ zdieľal správu Marcel Kadlečík verejne na sociálnej sieti Facebook. Daniela Olenočinová reagovala:

„Presne tak. Médiám netreba absolútne veriť, šíria bludy… A najhoršie je, že to živia aj politici a kompletne všetko prekrúcajú. V tomto prípade si treba prečítať príspevok Andreja Danka, kde opisuje pravdivo, ako to je. Fakt sa mu to podarilo vystihnúť…

Nie toto hlúpe kŕmenie nepravdami. A aj to mal pravdu, že ľudia otupievajú. Chcú ich poslušnosť naši najvyšší… A deje sa to v celom svete. USA chce mať pod kontrolou všetko. Nuž a na zlé otázky sú aj zlé odpovede a tak prebehol celý dnešný deň…,“ uviedla verejne na sociálnej sieti Facebook, Daniela Olenočinová.

Odvolaná veliteľka sa ku konšpiráciám vyjadrila aj pre Račiansky Večerník: „… Každý môže mať svoj názor, ktorému verí. Každý z nás konšpiruje, lebo si veci z počutia v médiách, prečítaní článkov vysvetlí po svojom. A keď sa podelí o svoj názor s druhým, lebo si informácie ujasňuje, to konšpirovanie? A ten, kto nesúhlasí s jeho názorom, či je správny, či nie, tak ho bude ničiť? Ale tým nemyslím podporovanie extrémizmu, to je iná úroveň. Je to teraz také moderné slovo…. Teda idete mimo prvotnej témy, len aby ste prevracali moje meno a priezvisko z ľava, prava, teda poškodzovali ma.
Vy neviete kto, čo naozaj vedel, či nevedel. Moja chyba je, že každému verím, v každom hľadám to dobré. Súčasný svet je však úplne iný. Plný zla a ,,konšpirácii“…, ktoré ovplyvňujú životy ľudí,“ vysvetľovala Daniela Olenočinová.

Marcel Kadlečík sa k otázkam dlhodobo nevyjadruje a opakovane sa vyhrážal šéfredaktorovi Račianskeho Večerníka fyzickým napadnutím.

„Neviem o tom, že by pán Kadlečík vyznával ideológie potláčajúce základné práva a slobody,“ uviedol pre Račiansky Večerník poslanec Ján Polakovič z politickej plaformy Spoločný Cieľ za ktorú vo voľbách v októbri 2022 kandidoval aj hasič Marcel Kadlečík a dodal: „Opakujem, že nemám žiadnu vedomosť o tom, že by pán Kadlečík vyznával ideológie potláčajúce základné práva a slobody. V prípade, že máte inú vedomosť a považujete toto konanie za odporujúce zákonu, tak sa môžete obrátiť na orgány na to určené. Naša platforma nie je oficiálna organizácia a nemá žiadnych oficiálnych členov. Avšak pán Kadlečík je stále výkonným členom DHZ, s ktorými sa teším na spoluprácu,“ uviedol pre Račiansky Večerník poslanec Ján Polakovič z Rače.

„Ja nemám žiadne politické aktivity, nikdy som nebola v žiadnej politickej strane a MV SR je v rámci DHZO zaangažované v rámci hasičských aktivít len v rámci platných zákonov a vyhlášok,“ tvrdila pre Račiansky Večerník odvolaná veliteľka.

V skutočnosti mala politické ambície nielen pani Olenočinová, ale mali ich aj jej brat v Slovenskom grobe, ktorý chcel kandidovať podľa vlastných slov za starostu, a aj otec Olenočinovej, ktorý pôsobil ako starosta Dúbravky. Daniela Olenočinová kandidovala v minulosti za poslankyňu v Dúbravke s podporou politických strán SNS a Smer, v súčasnosti má už trvalé bydlisko v Rači. Očakávame preto jej kandidatúru za platformu Spoločný Cieľ za poslankyňu v Rači v roku 2026, ona to ale odmieta, tvrdí že nemá také ambície.

Obec nemá dosah na aktivity občianskeho združenia DHZ v ktorom je Marcel Kadlečík výkonným členom a aktuálne starosta zrušil svoj súhlas a občianske združenie nemôže používať v korešpondencii ani adresu hasičskej zbrojnice Detvianska 12, ktorú používali doteraz. Miestna časť ale navrhla pre DHZ novú adresu, na Kubačovej ulici, ktorú sa DHZ rozhodlo prijať.

V hasičskej zbrojnici v Rači sídli aj súkromné združenie ZVV, ktoré tiež dlhodobo šíri nenávistné prejavy a konšpirácie

Zväz Vyslúžilých vojakov gen. M.R Štefánika v Rači (ZVV) sa zúčastňuje oficiálnych udalosti ktoré usporadúva mestská časť a ako prípad „osobitného zreteľa“ sídli za zvýhodnené nájomné (len 250 eur/ročne) v obecnej budove, v historickej hasičskej zbrojnici v centre Rače na Detvianskej ulici 12.

Mestská časť tak zvýhodňuje a nevedome i legitimizuje činnosť tohto združenia. Milan Rastislav Štefánik by sa v hrobe asi obracal, keby vedel že po ňom pomenovali takýto spolok.

Starosta Michal Drotován a jeho vicestarosta Robert Pajdlhauser nenávistné a konšpiračné názory prekvapivo jednoznačne neodmietajú a starosta bagatelizuje a pripisuje názory zdieľané ZVV, oficiálnej politike strany SNS, ktorej sú hlavní aktéri ZVV členmi.

„Že sa členovia ZVV dlhodobo pohybujú v okolí strany SNS je verejne známa informácia, kandidovali viackrát za SNS aj do obecného či župného zastupiteľstva. Je to strana, s ktorej názormi sa nestotožňujem. Je však na politickej scéne od roku 1990 a ľudia sa môžu demokraticky rozhodnúť, koho volia či podporujú. To, čo píšete šíri aj Andrej Danko. Pokiaľ viem, tak ide o oficiálnu politickú líniu SNS,“ bagatelizoval pre Račiansky Večerník Michal Drotován, starosta Rače.

Ľubomír Krampl zo ZVV hovorí o Robertovi Pajdlhauserovi ako o „kamarátovi“, ten ale takýto vzťah poprel: „S pánom Kramplom a členmi ZVV sa stretávame pri oficiálnych akciách sviatkoch a uznaných výročiach pri kladení vencov. Komunikujeme ako úrad ako s každým občanom Rače, alebo legálnou organizáciou v Rači. Nemáme žiaden iný vzťah. Určite je veľa tém na ktorých sa nezhodneme, dôležité je hľadať témy ktoré sú na prospech obyvateľov MC Rača – to je naša úloha. Čo sa týka ZVV – zbierania informácii a historických artefaktov (mnohé stoja za pozretie), životných príbehov vojakov a ich rodín nevidím v tom nič zlé. Osobné názory v rozhovore medzi známymi (pozn. redakcie: členmi ZVV) komentovať nebudem. Nehľadajme svár, hľadajme porozumenie a vzájomný rešpekt,“ obhajoval spoluprácu MČ Rača so ZVV pre Račiansky Večerník zástupca starostu Róbert Pajdlhauser.

Členovia ZVV v Rači úzko spolupracujú so ZVV v Lamači, celkovo je ich približne dvadsať členov, prevažne seniorov, ktorí sa každý štvrtok o 18hod. stretávajú pri poháriku slivovice, borovičky, ale aj pri pive v hasičskej zbrojnici. Neskôr ich často tajomník ZVV Herman Krampl (ktorý alkohol, spoločne s otcom Ľubomírom nepije) odvezie autom ešte do neďalekého Kokoška Pubu, kde v konzumácii alkoholu v družnej debate ďalej pokračujú. Na toto ich správanie dlhodobo poukazovala aj odvolaná veliteľka DHZO Daniela Olenočinová.

V hasičskej zbrojnici na Detvianskej ale ešte za vedenia Olenočinovej pili občasne alkohol dobrovoľní hasiči v piatok, prípadne i v sobotu. Členovia ZVV sa stretávajú o deň skôr, vždy večer o 18tej vo štvrtok a vždy konzumujú aj alkohol.

Predseda ZVV Ľubomír Krampl, ktorý má zbrojný preukaz na samopal vzor 58 a pištoľ Walther, v priestoroch historickej zbrojnice v Rači opakovane nadával na rómov, napríklad v súvislosti s račianskym kaderníctvom Dantes na Detvianskej, tvrdil že sa od cigánky ostrihať nedá, že má špinavé ruky. Krampl nadával ale i na početnú račiansku komunitu Vietnamcov, alebo na židov, je presvedčený práve židia ovplyvňujú dianie nielen vo svete, ale i na Slovensku.

O starostovi Drotovánovi v sídle ZVV na hasičskej zbrojnici Ľubomír Krampl tvrdil, že je „sionista“ a bývalú veliteľku volá „prasnica“, pretože tá naňho a jeho manželku Dagmar Kramplovú podala v minulosti trestné oznámenie a organizovala i petíciu, nechcela aby Zväz vyslúžilých vojakov mal sídlo v hasičskej zbrojnici, a bola presvedčená že Ľubomír Krampl ničí dobré meno dobrovoľného hasičského zboru.

S jeho názormi vyjadrovalo sympatie viacero členov ZVV. Paradoxom je i polička na ktorej sú vystavené vojenské prilby v sídle ZVV na Detvianskej 12, kde si zriadili svoje múzeum. Obsahuje nacistické číslo 1488, priniesol ju do expozície priamo predseda ZVV Ľubomír Krampl a s úsmevom na tvári vtedy povedal, že ju „dlho zháňal“. Do ZVV priniesol po návrate z dovolenky z Grécka i tieto pivá s vyobrazenou nacistickou symbolikou so slovami, že „v Grécku sa to bežne predáva“:

Starosta Lamača sa od takýchto aktivít ZVV jasne dištancoval, na rozdiel od vedenia MČ Rača. „Je to nechutné. Dôrazne sa dištancujeme od podobných prejavov. Žiaľ, podobné prejavy si svojho času nachádzali podporu aj u jedného z bývalých miestnych poslancov,“ uviedol pre Lamačský Večerník starosta Lamača Igor Polakovič.

V Lamači vtedy napríklad odznela v miestnom rozhlase pieseň „Rež a rúbaj do krve.“ „To je jedna z pesničiek Hlinkovej gardy. Už len jej samotný názov o niečom svedčí,“ hovorí historička Katarína Zavacká. To je skladba, ktorú ale púšťal z reproduktoru na Námestí Andreja Hlinku v bratislavskej Rači, počas pietnej spomienky, aj Herman Krampl, tajomník ZVV v Rači.

V súčasnosti sa ZVV už oficiálnych akcií v Lamači, po zvolení nového starostu Igora Polakoviča, nezúčastňuje. „Po minulé roky sa zúčastňovali, napríklad na miestnych hodoch,“ ozrejmil Igor Polakovič.

Predseda ZVV, Ľubomír Krampl, ani Herman Krampl, tajomník ZVV sa pre Račiansky Večerník nevyjadrili a na naše otázky neodpovedali. Člen ZVV Lamač Milan Kováč k zverejnenej zástave so svastikou uviedol, že to bolo na tohtoročnej vojenskej akcii Tankové dni Laugarício, vyvesenie zástavy so svastikou na tomto podujatí nazval históriou ale vulgárne pri tom nadával. Kováč ale okrem svastiky ale zdieľal, ako člen ZVV, aj prejav Tisa, gayov posielal do plynu a nadával vulgárne na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Člen ZVV Herman Krampl jeho konanie obhajoval, tvrdil že z Lamača má Milana Kováča najradšej, je mu veľmi sympatický.

Pre Račiansky Večerník sa vyjadril hlavný organizátor Tankových dni Laugaricio (TDL), podujatia na ktorom mali členovia ZVV Lamač postavený stan s vyvesenou zástavou so svastikou, v Trenčianskych Stankovciach 1. júla 2023: „V rámci podujatia TDL je používanie napr. zástavy so swastikou dovolené len v rámci dobového tábora, alebo ukážky v aréne pre účely hodnoverného zobrazenia. Aj tu sú však obmedzenia ako maximálne jedna zástava na celý dobový tábor. Je to jasne napísané aj v podmienkach. Akékoľvek šírenie xenofóbnych názorov, názorov potláčajúcich základné ľudské práva a ich propagácia je striktne zakázané a osoba, ktorá by takto konala, by bola doživotne vylúčená z účasti na ďalších ročníkoch a poniesla by aj trestno-právnu zodpovednosť,“ uviedol pre Račiansky Večerník Mário Simeon, hlavný organizátor Tankových dní Laugaricio a doplnil:

„Rovnako osoba, ktorá bola odsúdená za extrémizmus má striktný zákaz zúčastniť sa na podujatí ako účastník. Tu je však mimoriadne ťažké zistiť takúto osobu vopred. Podujatie Tankové dni Laugarício sú apolitickým stretnutím s cieľom uchovať a pripomínať vojenskú históriu. A pripomínať hrôzy, ktoré spôsobili zločinné režimy ako nacizmus a komunizmus,“ uviedol Simeon.

„K otázkam aplikácie právnych noriem vo vzťahu ku konkrétnemu konaniu, teda či je konkrétne konanie protiprávne alebo nie, Policajný zbor neposkytuje všeobecné vyjadrenia. Každý prípad posudzuje individuálne výlučne orgán na to určený,“ uviedla pre Račiansky Večerník Denisa Bárdyová, hovorkyňa Odboru komunikácie a prevencie z Prezídia Policajného zboru.

Hlavne člen občianskeho združenia Zväz vyslúžilých vojakov M. R. Štefánika (ZVV) Milan Kováč z Lamača a predseda Zväzu vyslúžilých vojakov M. R. Štefánika z Rače Ľubomír Krampl opakovane šírili v skupine ZVV na platforme Whatsupp nenávistné prejavy, konšpirácie a pro kremeľskú propagandu bagatelizujúcu vojnový konflikt na Ukrajine. Ľubomír Krampl je držiteľom zbrojného preukazu A na nosenie zbrane (vlastní samopal vzor 58 a min. dva 9mm lugery zn. Walther).

Milan Kováč zdieľal dňa 5.6.2023 prejav Jozefa Tisa z roku 1942, dňa 1.7.2023 zverejnil fotografie so zástavou so svastikou, vulgárne nadával dna 13. júla 2023 na adresu prezidentky SR Zuzany Čaputovej („prezidentka je skurvená zapredaná piča!!!“), Dňa 30. júna 2023 zverejnil Ľubomír Krampl karikatúru predsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku uviedol  k nej „Šimečka=Sorošova ovečka!“, Milan Kováč na to reagoval, použil vulgarizmus a vyhrážal sa „Je to teplí kokot, kto ho bude v Lamači voliť dostane odo mňa facku!!!!“ , dňa 12. júla 2023 Milan Kováč šíril nenávistné prejavy a napísal „Do plynu pojebaní buzeranti!!!“, dňa 13. júla 2023 sa dopustil priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, keď mi vulgárne nadával, keď som poukazoval na to že zverejnil fotografiu na ktorej je on so zavesenou zástavou s vyobrazenou svastikou  na verejnom podujatí, Tankových dňoch Laugaricio v Trenčíne, „ty kokot veď to je história!!!,“ uviedol Milan Kováč.

Ľubomír Krampl uviedol dňa 3. mája 2023 „Matovič nasľuboval buzerantom hory doly. Tak ho volili. Ale, aby si nepohneval cirkevníkov, tak hodil na bukovcanov fekal. A keď prišli demonštrovať, že chcú nadpráva, tak im išiel v rámci predvolebnej kampane znovu sľubovať. Ale nepochodil. A už nikde ani nepochodí)“, dňa 5. júla 2023 uviedol „Sorošovské sprostosti a la protislovenský novinári. Kokaín žere ich nadriadený Zelensky čo o ňom píšu chválospevy,“ dňa 5. júna 2023 na novinový článok „Harabina obžalovali za status o schvaľovaní ruskej invázie, hrozia mu najviac tri roky“ – reagoval: „To ho obžalovali tí čo ovládajú USA a rozkradli Ukrajinu. Sú to ti istý čo degradujú Slovensko a hlavne sú na Ministerstve zahraničných vecí. To sú tí istý čo po tisícročia otravujú národy sveta. To sú tí istí čo pred 4000 rokmi v Egypte rozoštvali dvoch bratov Faraónov a prvá doložená občianska vojna bola na svete.“, dňa 5. júna 2023 uviedol: „Už viete prečo zomrel Kuciak? Nikdy sa nenájde objednávateľ. Presne ako, keď zavraždili prezidenta JF Kennedyho. Jeho brata Roberta, Olafa Palmeho, Alexandra Dubčeka, Jorga Haidera…“, dňa 20. júna 2023 zdieľal xenofóbne tvrdenie z platformy Telegram https://t.me/Globalsk4/3252 „Potkany sa rozutekali, nacistov v jednom z domov začalo ničiť ruské delostrelectvo, aspoň vedia, čo to je keď ostreľujú Donbas“, dňa 17.11.2022 zdieľal video s primátorom hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva Vitalijom Kličkom, pod ktorým L. Krampl zverejnil nenávistné konšpiračné tvrdenie: „Tu je niečo čo sion Káčer ani vlastizradca Naď a Soroš žlté médiá neukážu. Takto na Sionukrajine mučia a verejne vraždia svojich akože s Ruskom sympatizujúcich spoluobčanov. Na videu je vyvrheľ ľudstva vybúchaný mozog boxer Kličko. Ten dovliekol na Ukrajinu americkú sionistickú galerku. A kvôli nim tam je vojna. Nie kvôli Ukrajincom.“ , dňa 9. decembra 2022 Krampl zdieľal tvrdenie zverejnené na platforme Telegram „Ukronacisti naďalej organizujú lynčovanie. Teraz chytajú vraj kolaborantov. Súčasná Ukrajina v jednom obraze…“ ku ktorému L. Krampl uviedol svoj komentár, tvrdenie „A ešte sionisti za odmenu vyhlásia toho ich súkmenovca Zeleninu čo toleruje fašizmus na Ukrajine za muža roka. Ešteže celý svet na rozdiel od nich ma iný názor… Nuž blíži sa koniec roka a sionisti vyznamenávajú svojich otrokov, vid. Zelensky, Čaputová, Naď… A Čaputová zase za odmenu vyznamená svojich nadriadených a stvoriteľov. Uvidíte o chvíľu.“, dňa 16.12.2022   na mnou zverejnenú citáciu: „Valné zhormaždenie Organizácie Spojených národov odhlasovalo zrušenie členstva Ruska v rade OSN pre ľudské práva pre obvinenia z hrôzostrašných porušení ľudských práv ruskými vojakmi na Ukrajine, ktoré USA a Ukrajine, ktoré USA a Ukrajina označili za rovnajúce sa vojnovými zločinom. Za vylúčenie Ruska hlasovalo 93 štátov, proti bolo 24 a 58 krajín sa zdržalo hlasovania,“ na čo Krampl uviedol „To hlasovali štáty, ktoré už úplne ovládli Sionisti a Sorošove gangy. Tie krajiny sú už nesvojprávne“, dňa 16.12.2022 na mnou zverejnený citát, „Od začiatku ruskej invázie bolo vnútorne vysídlených takmer 6,5 milióna ukrajinských občanov a viac ako štyri milióny obyvateľov pred vojnou utiekli z krajiny“, Ľubomír Krampl, predseda občianskeho združenia Zväz vyslúžilých vojakov M. R. Štefánika (ZVV) v skupine ZVV uviedol „Stačí aby za Slovensko išiel infiltrovaný Káčer a bude hlasovať, ako chcú Sorošove gangy.“, dňa 16.12.2022 L. Krampl zverejnil svoje nenávistné a konšpiračné tvrdenie:  „Rusko ochraňuje ukrajinský národ pred sionfašizmom. Od roku 2014 sionfašiti zavraždili za 8 rokov 14 840 ľudí delostreleckou paľbou. Americký sionisti si po prevrate na Ukrajine postavili sionistickú vládu. A už druhého sionistického tzv. prezidenta. To nie je vojna Ukrajincov, ale nenažrancov z Veľkého Izraela (USA) čo tam všetko korupciou skúpili a teraz nechcú o to prísť.“, dňa 3.1.2023 na mnou zverejnený článok Denníka N s informáciou, že „Ruská armáda má za sebou extrémne zlý začiatok nového roku na fronte. Pri presných útokoch HIMARS-om údajne zomreli stovky mobilizovaných vojakov,“, L. Krampl uviedol: „Denník N (je hlásna trúba medzinárodného sionizmu), to „N“ znamená nenávisť. To čo píšu je hoax na podporu ich súkmeňovca Zelenského. Straty tam boli cca 70 vojakov. A cez 100 je vyradených z boja. Miesto sionistickej wuwuzeli tzv. denník N je treba pozrieť denný brífing Ruského ministerstva obrany. A pretože sme slobodný ľudia tak ani tomu nemusíme veriť. Dnes v správach Sorošova tzv. RTVS uviedla dokonca, že Ukrajinský vojaci oslobodili už 40% svojho územia. Ešte teraz sa rehocem,“ dňa 24.2.2023 L.Krampl uviedol „Dnes sa uvidíme v ťažkom boji o Slavín. Protislovenské Sorošove gangy beztrestne operujúce na Slovensku si vybavili, že ho nasvietia v žltej a modrej farbe. Škoda, že boj so Soroš gangami sa preniesol na hroby mŕtvych 6800 vojakov ZSSR.“ a doplnil „Práve prebieha ďalšie zneužitie Slovenského rozhlasu. Vo vyváženej relácii (zo sionistovej huby) kydajú špinu antislováci Sorošovci vlastizradcu Mikloš a Schmegnerova. No humus ta demagógia. Ako sa tam dostali hmm, že by ich tradičná korupcia?“

Zväz vyslúžilých vojakov gen. M.R. Štefánika má v preambule stanov občianskeho združenia uvedenú podporu vojenskej histórie, kultúry a vzdelávania, nie šírenie nenávistných prejavov a konšpirácií

„Zväz vyslúžilých vojakov gen. M.R. Štefánika SR pamätajúc na všetky historické udalosti a súvislosti spojene s preukázateľným pôsobením spolkov vyslúžilých vojakov už od roku 1876, usilujúc sa o zachovanie historických a vojenských tradícií, združujúc vyslúžilých vojakov, vojakov v zálohe, záujemcov o vojenskú históriu a športovú streľbu, opierajúc sa o ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony, ďalšie všeobecne právne predpisy a zásady demokracie a vlastenectva, uznáša sa týmto na týchto Stanovách…“ píše sa v stanovách ZVV.

Cieľom zväzu je najmä združovať vyslúžilých vojakov a záujemcov o vojenskú históriu a športovú streľbu, ale i podľa stanov má byť cieľom zväzu najmä zachovávať kultúrne hodnoty, podporovať vzdelávanie, podieľať sa na ochrane a tvorbe životného prostredia, podieľať sa na organizovaní a sprostredkovaní dobrovoľníckej práce…

Vedenie ZVV tvorí tajomník Herman Krampl, ktorý neúspešne kandidoval v komunálnych voľbách v roku 2022 za miestneho poslanca v Rači s podporou politickej strany SNS a jeho otec, predseda ZVV Ľubomír Krampl je bývalý poslanec v Rači, taktiež je členom SNS. Členkou ZVV je aj jeho manželka Dagmar Kramplová, ktorá je zároveň v úzkom vedení politickej strany, je podpredsedníčkou SNS.

Podľa nepotvrdených informácii, z blízkeho okolia starostu, ZVV odíde z hasičskej zbrojnice ešte tento rok, keďže zbrojnica sa má na prelome rokov 2023-24 rekonštruovať a po novom už neplánujú jej priestory pre sídlo ZVV. Hasičskú zbrojnicu budú výlučne využívať pre svoju činnosť len dobrovoľní obecní hasiči, za čo bojovala aj odvolaná veliteľka Daniela Olenočinová.

Pozrite si ukážku komunikácie Dagmar Kramplovej:

Pozriete si ukážku z komunikácie členov ZVV:

Autor tohto článku bol v minulosti krátko členom DHZ Rača a ZVV Rača, preto väčšinu jednotlivých aktérov pozná osobne, v súčasnosti ale už členom týchto organizácií nie je.

Prečítajte si tiež:

V Rači pozvali na podujatie k výročiu SNP aj spolok ZVV, ktorý dlhodobo šíri xenofóbne názory a konšpirácie

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne