11.6 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

V Rači pozvali na podujatie k výročiu SNP aj spolok ZVV, ktorý dlhodobo šíri xenofóbne názory a konšpirácie

Najčítanejšie

Starosta mestskej časti Rača Mgr. Michal Drotován a jeho zástupca Ing. Róbert Pajdlhauser odmietajú odpovedať na naše otázky prečo podporujú a propagujú Zväz vyslúžilých vojakov M. R. Štefánika v Rači (ZVV), ktorý dlhodobo šíri xenofóbne názory a konšpirácie.

V utorok 29. augusta v deň 79. výročia Slovenského národného povstania mestská časť paradoxne práve v spolupráci s týmto občianskym združením kládla vence pri Pomníku padlým v parku J. M. Hurbana v Rači. Mestská časť Rača stretnutie propagovala na svojej webovej stránke, sociálnej sieti, ale i na plagátoch umiestnených v informačných tabuliach obce, ako podujatie ktoré organizuje v spolupráci s týmto občianskym združením ZVV.

Slovenské národné povstanie sa začalo 29. augusta v roku 1944 a bolo primárne zamerané proti nadvláde Adolfa Hitlera a šlo o snahu byť na strane víťazných spojencov. Slúžilo ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami.

Sekundárne bolo aj reakciou na autoritatívnu vládu Jozefa Tisa v období 2. svetovej vojny. A ak by padlí hrdinovia vedeli, že im v súčasnosti pamiatku vzdá vedenie mestskej časti Rača spoločne s ľuďmi, ktorí šíria xenofóbne názory a konšpirácie, v hrobe by sa obrátili.

Vedenie mestskej časti Rača sme ešte v júli 2023 informovali o aktivitách občianskeho združenia ZVV, ktorého predseda Ľubomír Krampl a niektorí členovia dlhodobo šíria názory potláčajúce základné ľudské práva a slobody. > Čítajte viac

Vedenie mestskej časti sa prekvapivo od činnosti tohto združenia nedištancovalo, ale naopak 29. augusta mestská časť v spolupráci so ZVV zorganizovala dve podujatia, ktoré si pripomínajú 79. výročie SNP: kladenie vencov pri Pomníku padlým v parku J. M . Hurbana o 15 hodine a zapálením Partizánskej vatry v Knižkovej doline o 18h.

Mestská časť propaguje Zväz vyslúžilých vojakov M.R. Štefánika i v súvislosti s nadchádzajúcim podujatím, ktorým je račianske Vinobranie, ktoré sa uskutoční v Rači počas predĺženého víkendu 15 až 17. septembra.

Predseda Zväzu vyslúžilých vojakov Ľubomír Krampl hovorí o vicestarostovi Robertovi Pajdlhauserovi ako o „kamarátovi“, ten síce takýto vzťah poprel, ale spoluprácu medzi ZVV a MČ Rača obhajoval: „S pánom Kramplom a členmi ZVV sa stretávame pri oficiálnych akciách sviatkoch a uznaných výročiach pri kladení vencov. Komunikujeme ako úrad ako s každým občanom Rače, alebo legálnou organizáciou v Rači. Nemáme žiaden iný vzťah. Určite je veľa tém na ktorých sa nezhodneme, dôležité je hľadať témy ktoré sú na prospech obyvateľov MC Rača – to je naša úloha. Čo sa týka ZVV – zbierania informácii a historických artefaktov (mnohé stoja za pozretie), životných príbehov vojakov a ich rodín nevidím v tom nič zlé. Osobné názory v rozhovore medzi známymi (pozn. redakcie: členmi ZVV) komentovať nebudem. Nehľadajme svár, hľadajme porozumenie a vzájomný rešpekt,“ uviedol pre Račiansky Večerník vicestarosta Robert Pajdlhauser.

Starosta Rače reagoval: „Že sa členovia ZVV dlhodobo pohybujú v okolí strany SNS je verejne známa informácia, kandidovali viackrát za SNS aj do obecného či župného zastupiteľstva. Je to strana, s ktorej názormi sa nestotožňujem. Je však na politickej scéne od roku 1990 a ľudia sa môžu demokraticky rozhodnúť, koho volia či podporujú. To, čo píšete šíri aj Andrej Danko. Pokiaľ viem, tak ide o oficiálnu politickú líniu SNS,“ bagatelizoval spoluprácu medzi ZVV a mestskou časťou Michal Drotován, starosta Rače.

Prečítajte si tiež:

Dobrovoľný hasičský zbor v Rači a Zväz vyslúžilých vojakov šírili nenávistné prejavy a konšpirácie

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne