11.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Vo Vajnoroch sa v piatok a v sobotu uskutočnili Hody a Dožinky v rámci podujatia Dni Vajnor

Najčítanejšie

Vajnoráci spojili hody a dožinky do jedného podujatia pod názvom Dni Vajnor, ktoré sa uskutočnilo 15-16. septembra, počas týchto slávnostných dní vystúpili folklórne skupiny a moderné hudobné zoskupenia.

Hody sa uskutočnili v piatok a sú zasvätené Sedembolestnej Panne Márii, pokračovali v sobotu Dožinkovým alegorickým sprievodom a vystúpením dychovej hudby Podobnenka, koncertom Emy Drobnej, či skupiny Kmeťoband. Diváci počas dna mohli navštíviť tiež stánky s občerstvením, alebo výstavu chovateľov zvierat.

Vajnory sú spolu so Starou Račou jedinečné v tom že sú poslednou „Dedinou v meste“ a napriek tomu súčasťou veľkomesta. Počas programu bol sprístupnený i Vajnorský ľudový dom, v ktorom sa návštevníci dozvedeli viac o Vajnorských tradíciách, histórii a kultúre.

Starosta Vajnor si nechal ušiť vlastný vajnorsky kroj. Nepožičal si ho, ale dal si ušiť vlastný, ktorý mal na sebe počas príhovoru: „Milé dáme, milí páni, milí Vajnoráci, milí hostia a milí priatelia Vajnor, k histórii, tradíciám a kultúre patrí nepochybne nepochybne kroj, patri takisto Vajnorsky ornament, ale takisto patria aj tradičné ľudové akcie ktorými sú napríklad farské hody, dožinky, alebo tak isto patri aj vinobranie. A všetky tieto tradície vyvrcholili práve v tento víkend na Dni Vajnor, na ktorých vás všetkých úprimne vítam. Milí priatelia dovoľte, aby som zároveň privítal aj našich hostí, nášho pána farára, predsedu BSK Juraja Drobu, bývalého starostu Alviana Saura Santiho a starostu nášho družobného Wolfsthalu Gerharda Schödingera, dovoľte aby som privítal aj poslankyňu NRSR pani Anku Zemanovú a starostov mestských časti Bratislavy, ktorí sú tu medzi nami,“ uviedol Michal Vlček a doplnil:

„Milí priatelia, ci už dožinky, alebo vinobranie sa spája s poďakovaním, dovoľte mi pri tejto príležitosti poďakovať ešte raz pánovi farárovi, kde sa nám podarilo včera v rámci Dni Vajnor, ktoré sú dvojdenne, tak sme začali včera aj hodovú svätou omšou priamo tu v parku pod Lipami, veľmi sa teším že sa nám podarilo aj týmto dotvárať vzájomnú vajnorskú komunitu,“ doplnil Michal Vlček, starosta Vajnor.

Vypočujte si celý slávnostný prejav starostu Vajnor Michala Vlčeka:

Pozrite si sobotný Dožinkový sprievod:

V Parku pod Lipami dychová hudba pre začatím Dožinkového sprievodu spríjemňovala deň návštevníkom podujatia:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne