14.9 C
Bratislava
streda, 8. mája 2024

Oslávme spolu Svetový deň nosorožcov

Najčítanejšie

Spoznajte zblízka svet druhého najväčšieho cicavca na našej planéte – nosorožca. V sobotu, 23. septembra v ZOO Bratislava oslávime ich deň. Nenechajte si ujsť jedinečné komentované kŕmenie s chovateľkou nosorožcov, pre menších je pripravený vzdelávací ostrov a areálová hra.

Aktualizácia: vzhľadom na nepriaznivú predpoveď počasia, sa podujatie Deň nosorožcov plánované na sobotu 23. septembra, ruší.

Sobotný program v zoo začína o 11.00 h vzdelávacím ostrovom situovaným pri nosorožcoch. Navštíviť ho môžete až do 16.00 h. Na poludnie (o 12.00 h) určite nepremeškajte špeciálne komentované kŕmenie nosorožcov, ktoré bude realizovať ich chovateľka Janka. Je to zážitok, ktorý stojí za to.

Svetový deň nosorožcov sa stanovil v roku 2011, pripadá na 22. september. Práve 22. septembra v roku 1997 boli nosorožce tuponosé úspešne prinavrátené z Južnej Afriky do Botswany. Cieľom podujatí viažucich sa k tomuto dňu je snaha zvýšiť povedomie o nosorožcoch a poukázať na potrebu ich ochrany.

Z piatich druhov nosorožcov, ktoré sú známe, sú v súčasnosti tri definované ako kriticky ohrozené a ich populácia sa ráta v desiatkach jedincoch. Strácajú sa ich prirodzené biotopy a aj dnes sú stále prenasledované a lovené pre svoje rohy.

História nosorožcov v ZOO Bratislava

Prvé tri nosorožce tuponosé južné Ada, Tobi a Sena k nám prišli z rezervácie Oiwa v Namíbii v roku 1986. Medzi sebou mali skvelý vzťah, veľmi si rozumeli a boli k sebe priateľské. V roku 2000 samec Tobi v dôsledku zdravotných problémov uhynul. V roku 2002 sme priviezli samca Nika zo ZOO Liberec.

V bratislavskej ZOO verili, že sa podarí nosorožce rozmnožiť. Samica Ada absolvovala aj insemináciu, ktorá však nebola úspešná. V roku 2006 samica Sena uhynula na zápal pľúc, takže Ada a Niko zostali spolu až do roku 2019, kedy bol Niko kvôli vážnym zdravotným problémom eutanazovaný.

V septembri 2020 priviezli do bratislavskej ZOO vtedy 29-ročnú samicu Tootsie, zo Zooparku Africa Alive! v Kessinglande v Spojenom kráľovstve. Tootsie za svoj život obývala niekoľko rôznych zoologických záhrad a dokonca sa stala matkou dvoch samcov. V súčasnosti tvorí nerozlučnú dvojicu spolu so samicou Adou.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne