Nové stromy na novomestských školách

Do školských areálov bratislavského Nového Mesta pribudne 51 nových stromov. Nová výsadba nielen že doplní súčasnú zeleň, ale zvýši aj jej rôznorodosť.

Pribudnú nové okrasné kvitnúce čerešne a pestrofarebné javory. Okrem toho, Miestny úrad Bratislava – Nové Mesto (ďalej ako „MiÚ BANM“) vysadí do škôl aj menej známe ovocné dreviny – muchovník a drieň.

Nové stromy prispejú k zlepšeniu kvality ovzdušia, redukcii hluku a poskytnú väčší tieň vo vonkajších priestoroch škôl. Rôznorodosťou zvolených stromov sa výrazne podporí biodiverzita v mestských štvrtiach. Starosta mestskej časti Bratislava – Nové Mesto Matúš Čupka avizuje, že vo výsadbe sa bude pokračovať:

„Ďalších 53 stromov v našich novomestských základných a materských školách pribudne aj v nasledovnom roku. Verím, že nové stromy vytvoria príjemné a zdravé prostredie pre našich žiakov, ktorí sa o nich budú s láskou starať a pomôžu im naučiť sa, aký význam majú pre životné prostredie.“

Na základe Rozhodnutí o výrube stromov a následnej náhradnej výsadbe stromov v školských areáloch bude do konca roka 2023 vysadených celkovo 51 ks odrastených stromov s obvodom kmeňa 17/20 cm.

Nové stromy pribudnú v MŠ Jeséniová v počte 19 kusov, 17 stromov na Základnej škole Za kasárňou a ďalšie v areáloch ZŠ Jeséniová, ZŠ Česká, MŠ Legerského a MŠ Šancová. V školských areáloch budú rásť slivka čerešňoplodá, višňa pilkatá, višňa chlpkatá hrab obyčajný, okrasná čerešňa, muchovník lamarckov, lipa malolistá, javor poľný, javor mliečny, hloch obyčajný a ambrovník styraxový.

(ts)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu