11.6 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Vedenie mestskej časti Rača dalo vysadiť čerešne Sakury pred služobnými bytmi policajtov na Račianskej ulici. V roku 2023 zrealizovala mestská časť objednávky od Mateus GARDENS za viac ako 72 tisíc eur

Najčítanejšie

V lokalite sa predtým nachádzali invázne dreviny vo veľmi zlom stave a nahradilo ich stromoradie sakúr. Vedenie miestneho úradu Bratislava-Rača si objednalo 18. októbra u račianskeho záhradníctva Mateus GARDENS dodanie a výsadbu 22 kusov stromov druh Prunus serrulata ‚Kanzan‘, obvodu kmeňa 17 – 20 cm, pred budovou bývalej AB Kozmetiky v lokalite Račianska 155A, vrátane materiálu a s následnou úpravou okolia po dokončení prác, za cenu necelých 9 400 eur.

Mestská časť Rača spolupracuje s račianskym záhradníctvom Mateus GARDENS pravidelne. V priebehu roku 2023 si mestská časť od tohto záhradníctva objednala dodávky na skrášlenie mestskej časti za viac ako 72 tisíc eur.

Stromy Prunus serrulata ‚Kanzan‘ bežní obyvatelia poznajú skôr pod názvom Sakura ozdobná ‚Kanzan‘, ide o kvitnúci kultivar čerešne, ktorý bol vyvinutý v Japonsku. Obyvatelia Rače poznajú stromy sakury už z Krasnian, kde sú vysadené na Peknej ceste pred katedrálou sv. Šebastiána a obchodom Lidl.

Starosta Michal Drotován dal aktuálne sakury vysadiť pred budovu bývalej AB Kozmetiky na Račianskej 155A, teda presne na vedľajšom susediacom pozemku pred budovou voči ktorej vlastníkovi časti služobných bytov, ktorým je Ministerstvo vnútra SR, podal starosta ešte v máji 2023 podnet na prokuratúru.

Priestory pre služobné byty v budove bývalej AB Kozmetiky získalo Ministerstvo vnútra SR legálnou zámenou majetku v máji 2023. „Budova v Rači je podľa LV č. 3099 vedená ako Administratívna budova, druh stavby 15, v súlade s vydaným Kolaudačným rozhodnutím. Stavba sa nachádza v súlade s územným plánom v oblasti s funkčným využitím zmiešané územie obchodu, výrobné a nevýrobné služby, regulačný kód 502, kde v rámci prípustných funkcií môžu byť umiestnené aj iné funkcie okrem administratívy – ako napríklad byty v objektoch určených na inú funkciu (služobné) a zároveň ubytovacie zariadenia viažuce sa na funkciu. Vzhľadom k uvedenému nie je potrebné meniť funkciu budovy,“ reagovalo v tom čase Ministerstvo vnútra SR pre Račiansky Večerník. Starosta Drotován tvrdil, že priestory nie sú vhodné na bývanie. > Čítajte viac

Na naše otázky koľko bude stáť mestskú časť následná starostlivosť o vysadené stromy Sakúr, starosta Michal Drotován, ani referent komunikácie Miroslav Vajs nereagovali. Starosta je vášnivý bežec a práve tadiaľto vedie nielen cyklistický, ale i bežecký chodník k jeho bytu v Malých Krasňanoch.

Mestská časť Rača spolupracuje s račianskym záhradníctvom Mateus GARDENS pravidelne. Mestská časť si v roku 2023 od tohto záhradníctva objednala dodávky na skrášlenie Rače za viac ako 72 tisíc eur.

Spoločnosť Mateus Gardens podľa zverejnených objednávok riešila napr. výsadbu dažďovej záhrady na Kadnárovej ulici, výsadbu pred obchodným centrom Račan, výsadbu v Obecnej záhrade na Alstrovej ulici, ale tiež i sadové úpravy na ihrisku na Sklabinskej ulici, alebo výsadbu trvalkových záhonov na Alstrovej ulici pred Farským kostolom, či dodanie rastlín na záhon na Kafendovej ulici, ale i výsadbu trvaliek na Detvianskej ulici a pri Kozmickej fontáne „Vesmír“ od autorov, architekta Jozef Slíža a akademického sochára Tibora Kaveckého na Jurkovičovej/Mudrochovej ulici a ďalšie spolupráce.

„Spolupracuje sa nám dobre, ako aj s každým iným mestským úradom. Snažíme sa kvalitne a odborné vykonávať svoju robotu,“ vyjadril sa pre Račiansky Večerník zástupca spoločnosti Mateus GARDENS.

Ilustračný záber z diaľky na budovu bývalej AB Kozmetiky v čase pred výsadbou sakúr (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)
Sakury vysadené pred budovou bývalej AB Kozmetiky, 19. december 2023 (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)
Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne