18.7 C
Bratislava
nedeľa, 5. mája 2024

Vajnorský ornament na úžitkovej keramike, ale i modernom oblečení

Najčítanejšie

Mestská časť Bratislava-Vajnory zverejnila na sociálnej sieti informáciu o „unikátnom Vajnorskom ornamente, ktorý sa v mestskej časti uchováva a rozvíja rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je aj jeho použitie na úžitkovej keramike a obrazoch, ktoré môžu skrášliť každú domácnosť.

Tieto nádherné produkty vytvára v keramickej dielni v Dome kultúry Vajnory keramikárka Zlatica Šarkőzyová, ktorá získala titul umelecký keramik na strednej škole v Modre. Keramikou a maľovaním ornamentov sa zaoberá celý život. V keramickej dielni v Dome kultúry Vajnory pracuje od roku 2015.

Úžitkovú keramiku s Vajnorským ornamentom ako sú ručne maľované šálky, misky, tanieriky a tiež ďalšie zaujímavé veci ako obrazy a svadobné srdiečka si môžete kúpiť na ekonomickom oddelení Miestneho úradu Bratislava – Vajnory počas stránkových hodín alebo na telefónnom čísle 0903471716, či e-mailom na adresách bezdekova@vajnory.sk, alebo pilna@vajnory.sk,“ uviedla mestská časť.  Šálky, hrnčeky, podnosy, misky a rôzne iné druhy keramiky sú v cene od 6,- do 28,- EUR.

V prípade záujmu je možné objednať si aj personalizované keramické výrobky s uvedením mena, monogramu, prezývky, dátumu sviatkov a iného slova, ktoré môžu slúžiť ako krásny darček pri rôznych príležitostiach.

„Vajnorský ornament s jeho bohatými vzormi a symbolikou, získava v dnešnej dobe nový význam. Našou víziou je oživiť tento kultúrny poklad napríklad prostredníctvom moderného oblečenia. Rozhodli sme sa využiť jeho jedinečné vzory a umiestniť ich na mikiny, tričká a ďalšie predmety, čím vytvárame most medzi minulosťou a súčasnosťou,“ uviedla mestská časť na stránke Vajnory.sk.

(fb, red)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne