13 C
Bratislava
pondelok, 16. septembra 2024

V Krasňanoch sa v Lahôdkach Fiesta uskutočnili tradičné zabíjačkové hody „Fašiangy v Honte“

Najčítanejšie

Račania majú v lahôdkach Fiesta najradšej koložvársku kapustu, makové gule, kotlíkový guláš, držkovú polievku, zeleninovú a fazuľovú polievku, alebo langoše…

Pre návštevníkov podujatia boli ale v sobotu 3. februára pripravené zabíjačkové špeciality od majstra mäsiara z Hontu: jaternice, klobásy a pečené mäso pripravené v tradičnej kamennej peci, tlačenka, papriková slaninka, alebo zabíjačková kapustnica. Fašiangové podujatie obohatilo aj pečenie tradičného Hrušovského lepníka (osúcha) v kamennej peci.

„Hrušov sa nachádza na juhu stredoslovenského kraja, v okrese Veľký Krtíš, je to malá rázovitá dedinka približne s 850 obyvateľmi, každý rok sa tam koná i festival Hontianska paráda, celá dedina vlastne žije folklórom. V Hrušove funguje aj viacero folklórnych zoskupení. Pán Čorenk, ktorý pochádza z tejto lokality je z folklórom zžitý a keď sa nejaké akcie robia tak si zavolá pár ľudí, a aj tých pár ľudí vie program a dobrú atmosféru navodiť. Tak sa tomu stalo aj teraz, je to prvý ročník a dúfame že ďalšie ročníky sa budú vyvíjať a dúfame, že sme ľudí týmto podujatím oslovili,“ prezradila pre Račiansky Večerník Mariena Drugdová a doplnila:

„Lepník je odjakživa náš, na Hrušove sa stavali kamenné pece na pečenie chleba, každá domácnosť si na týždeň piekla chlebík doma. Každý si postavil pec na 5-6 chlebov, záležalo podľa toho aká bola domácnosť veľká. Kým sa tam pec vyhriala tak tento lepník bol taká kontrola na vyhriatie pece a kým sa chlebík upiekol to trvalo 2-3 hodiny. Nedočkavé deti okolo poskakovali, tak im vždy staré matere ten lepník spravili a to bola prvá vec, ktorá sa dala do pece, je z chlebového cesta a pečie sa veľmi krátko lebo je natenko vyvaľkaný. A keď sa vyberie z pece von, tak sa spraví na slano, potrie sa masťou, cesnakom, alebo na sladko, ako to hlavne deti milujú, s lekvárom“.

„Takto sa to doteraz ujalo, že doslova tento produkt získal certifikát, ako certifikovaný výrobok z Hrušova a keď vznikol u nás festival Hontianska paráda, tam sa začali vo veľkom propagovať domáce výrobky, vtedy rodáka z Hrušova Janka Fašanga napadlo preniesť lepníky aj do iných lokalít, kde sú podobné akcie. Postavil kamennú pec na kolesách a chodí po celom Slovensku a takto propaguje Hrušov a aj Hrušovský lepník,“ doplnila Mariena Drugdová, ktorej otec bol veľmi známy heligónkar.

Okrem dobrého tradičného domáceho jedla bola na podujatí i dobrá muzika v podaní harmonikárov Benjamína Bendíka a Mateja Adamova z Hrušova, odkiaľ pochádza i pani vedúca lahôdok Mária Fišerová, ktorá pristupuje vždy ku každému zákazníkovi s čarovným slovíčkom „Nech sa páči“ a s úsmevom na tvári.

Mária Fišerová pochádza z tejto dedinky v chudobnom stredoslovenskom kraji a to bol aj jeden z dôvodov, prečo si prišla v roku 1999 hľadať prácu do Bratislavy, kedy začala pracovať v Lahôdkach Fiesta ako predavačka.

Prvým majiteľom bol pán Viktor Mikolášek u ktorého pracovala dva roky. Potom podnik prevzal pán Jurko Slaný, ku ktorému ale pôvodne vôbec nechcela ísť pracovať. Budil totiž dojem toho najhoršieho chlapa, no v skutočnosti to bol dobrák. Pán Slaný urobil z pani Fišerovej vedúcu. Spolupracovali spolu 20 rokov a následne jej podnik ponúkol k prenajatiu. > Prečítajte si celý rozhovor 

Pozrite si krátke video:

Pozrite si galériu fotografií:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

Aktuálne