17.1 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Amfiteáter pod hradom Devín je späť v rukách mesta

Najčítanejšie

Primátor Hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo informoval, že: „amfiteáter pod hradom Devín je späť v rukách mesta! Som rád, že sa nám podarilo s nájomcom amfiteátra ukončiť nevýhodnú nájomnú zmluvu, ktorá by inak trvala ešte ďalšie desiatky rokov. Úspešne sme tak uzavreli ďalšiu starú bratislavskú kauzu, poznačenú rokmi trvajúcim súdnym sporom a všetky súdne spory medzi mestom a nájomcom sú týmto urovnané.

Budova reštaurácie a amfiteátra bola prenajatá súkromnej spoločnosti na 99 rokov ešte v roku 1990. Napriek záväzku nájomcu objekt zrekonštruovať, tento významný priestor roky chátral. Ani po dlhých rokoch súdy situáciu nevyriešili a hrozili ďalšie roky súdnych sporov, počas ktorých by objekt ďalej pustol.

Mesto preto pristúpilo k vysporiadaniu sporných otázok a majetkových záležitostí s nájomcom. Minulý mesiac sa nám po náročných rokovaniach podarilo podpísať dohodu o urovnaní, ktorú schválilo aj zastupiteľstvo. Mesto teda získalo ikonický objekt vo vzácnej lokalite späť a s bývalým nájomcom sa v rámci urovnania vysporiadalo predajom alebo prenájmom niekoľkých menších pozemkov.

Nájomca si za riadnu súdnoznaleckú cenu od mesta kúpil alebo prenajal pozemky pod alebo vedľa iných svojich nehnuteľností, ako je jeho hotel aj s obslužnou časťou. Tieto pozemky by mesto aj tak nedokázalo využiť.

Vyriešenie dlhoročnej kauzy je len prvý krok. Nasledovať bude jeho revitalizácia. Mesto bude hľadať seriózneho partnera, ktorý dokáže brať do úvahy nielen ikonickú lokalitu a citlivosť narábania s verejným majetkom, ale najmä verejný záujem.

V transparentnej súťaži budeme klásť dôraz nielen na využitie a funkciu objektu, ktorá musí slúžiť všetkým obyvateľkám, obyvateľom, aj návštevníkom mesta, ale tiež na kvalitu budúcich služieb. Dôležité je, že tento ikonický objekt zostane v rukách mesta. O ďalších krokoch vás budeme informovať,“ uviedol Matúš Vallo.

(fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne