11.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

RTVS poteší na Veľkonočnú nedeľu detského diváka hneď dvomi premiérovými titulmi

Najčítanejšie

RTVS na Veľkonočnú nedeľu 31. marca 2024 ponúkne detským divákom, okrem tradičných pravidelných relácií, aj dve prekvapenia. Detskí diváci sa môžu tešiť na premiérové diely obľúbeného dobrodružného seriálu „Robin“ s Jurajom Bačom. Ďalším premiérovým titulom je dokument pre deti z cyklu EBU – „I can do it! (Dokážeš to!)“. Tento rok sa RTVS zapojila do tohto cyklu s dokumentom Matúš – bojím sa výšok.

Na Veľkonočnú nedeľu sa na televízne obrazovky vracia divácky obľúbený seriál pre deti – Robin. V premiérových epizódach prežije Richard (Juraj Bača) so svojim psom Robinom ďalšie zaujímavé dobrodružstvá.

Spolu sa náhodne zoznámia s pani učiteľkou a jej psíkom, ktorý sa pripravuje na skúšky pre vodiace psy. Projekt Robin predstavuje moderný spôsob spojenia vzdelávania a zábavy tzv. edutainment, v ktorom sa deti tentokrát dozvedia viac o svete nevidomých a o ich živote so šikovnými vodiacimi psíkmi.

Seriál Robin patrí k úspešným detským reláciám RTVS. Pomáha malým divákom orientovať sa a nachádzať riešenia v rôznych životných situáciách. V minulosti sa relácia venovala témam ako dopravná výchova, použitie čísla 112, ekológii, kyberšikane a mnohým iným.

Ďalším premiérovým nedeľným programom je dokument pre deti vo veku 8 až 12 rokov z cyklu EBU (Európskej vysielacej únie) – „I can do it! (Dokážeš to!)“. Tento rok sa RTVS zapojila do tohto cyklu s dokumentom Matúš – bojím sa výšok.

Ide o príbeh 12 ročného chlapca z Levoče a jeho nevidomej kamarátky Emky, ktorá mu pomáha zbaviť sa strachu z výšok. Predstavuje silný príbeh detskej odvahy, priateľstva a sily chlapčenského sľubu. Dokument bol veľmi pozitívne prijatý aj u ostatných producentov, ktorí sa zúčastnili tejto série EBU.

RTVS sa do tohto projektu úspešne zapojila ešte v roku 2022. „Už prvá séria mala vynikajúcu odozvu a zaujala detských divákov. RTVS sa preto rozhodla do tohto projektu opäť zapojiť. Okrem propagácie Slovenska a RTVS v zahraničí ide o potvrdenie, že verejnoprávna televízia kladie dôraz na kvalitnú detskú tvorbu a prináša detskému divákovi obsah, ktorý na iných platformách nenájde,“ povedal režisér dokumentu Vladimír Balko.

Projekt reprezentuje séria 15-minútových dokumentárnych filmov pre deti, ktorá má v Európe dlhoročnú tradíciu. Ide o portréty detí, ktoré sa nevzdávajú a dokážu prekonať ťažké situácie alebo si plnia svoje sny.

Okrem slovenského dokumentu sa môžu detskí diváci tešiť na veselý príbeh malého dievčaťa zo Škótska, ktoré chce jazdiť na somárikovi a nie a nie ho vycvičiť, na príbeh malého tvorcu komiksov z Portugalska, príbeh dievčaťa, ktoré sa napriek vážnej chorobe zúčastní tvrdej adrenalínovej súťaže v Írsku, ako aj príbeh o chlapcovi z malého ostrova v Grécku, ktorý navštevuje školu s jediným žiakom a tým je on.

Dokumentárna séria ukazuje odvahu a odhodlanie hlavných hrdinov, ktorí prostredníctvom prerozprávania príbehov z pohľadu dieťaťa dovoľujú divákovi nahliadnuť do svojich životov.

Matúš – bojím sa výšok (zdroj: RTVS)

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne