17.1 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Vystúpenie prevádzkovateľov Prešporáčika ostalo bez odozvy. Starosta Matej Vagač nereagoval na zastupiteľstve na vystúpenie obyvateľov – prevádzkovateľov staromestskej turistickej atrakcie

Najčítanejšie

V utorok 26. marca vystúpili na zastupiteľstve Starého Mesta aj zástupcovia spoločnosti Tour4U, ktorá prevádzkuje v Starom Meste známu atrakciu pre turistov, ktorú ale využívali aj domáci návštevníci. Je obvyklé, že na vystúpenie obyvateľov na zastupiteľstve reaguje starosta, alebo vicestarosta, tentoraz sa tak nestalo.

Vystúpenie prevádzkovateľov Prešporáčika ostalo prekvapivo bez odozvy. Vedenie mestskej časti by ale malo transparentne komunikovať s obyvateľmi a musí byť v ich záujme veci vysvetľovať a prípadne riešiť. Správanie vedenia mestskej časti je preto zarážajúce.

Prešporáčik z dôvodu zmeny všeobecne záväzného nariadenia (VZN) musel z historického centra zmiznúť a zakladateľ Dušan Šmidák spolu s kolegom František Fabián sa snažia o navrátenie tohto okruhu do ponuky turistickej agentúry Tour4U. Snažili sa preto v utorok apelovať na poslancov a pozvali ich vyskúšať si zadarmo jazdu na Prešporáčiku na okruh na bratislavský hrad, ktorá ostala i naďalej v ponuke tejto turistickej agentúry.

František Fabián na zastupiteľstve uviedol: „Som tu spoločne s pánom Šmidákom, ktorý je odjakživa Staromešťanom a prevádzkujeme spoločnosť Tour4You, ktorá prevádzkuje Prešporáčiky aj v rámci pešej zóny Starého Mesta, verím že ich poznáte. Zmenou VZN minulého roku, sa stalo to že Prešporáčiky majú vážny administratívny problém aby fungovali po 23 rokoch v rámci pešej zóny, pričom veríme že ich prínos pre mestskú časť je nespochybniteľný. Pán Dušan Šmidák je tu preto, že on je pôvodcom a v podsade výrobcom týchto Prešporáčikov, ktoré predstavujú svetový unikát, a napriek tomu že bol o ne záujem v zahraničí, tak sme ich držali vyslovene len pre Bratislavu, reprezentujú novodobú históriu mesta, ako sa už vyjadrili aj Mestský pamiatkový úrad, či Krajský pamiatkový úrad… Stretli sme sa s rôznymi názormi na ich fungovanie a ľudia a niektorí poslanci si ich často zamieňajú s iným modelom Prešporáčika, ktorý chodí na hrad, pripadne s inými prevádzkovateľmi. Tak by sme vás chceli pozvať aby ste si vyskúšali tento produkt, aby ste sa s nim oboznámili, aby ste vedeli o čom vlastne sa rozprávame…“

zdroj videa: zastupitelstvo.sk 

Prijatím nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) dostali Prešporáčiky v pešej zóne Starého mesta stopku, turistické „vláčiky“ mali údajne obmedzovať chodcov i keď jazdili pomalou 5 km rýchlosťou a dávali prednosť chodcom.

Prešporáčik pôvodne vznikal v roku 1997 ako atrakcia v súčinnosti s bývalým starostom mestskej časti Staré Mesto. Súčasný starosta Matej Vagač ale chce aby historické centrum bolo bezpečnou zónou pre peších obyvateľov a turistov. Prešporáčik mal údajne svojou jazdou obmedzovať chodcov ale aj poškodzovať historické dlažobné kocky v pešej zóne.

Ak starosta Matej Vagač svoje rozhodnutie nezmení Prešporáčiky v historickom centre Starého Mesta už jazdiť nemôžu. Spoločnosť Tour4U, ktorá atrakciu prevádzkuje preto spustila petíciu za ich zachovanie Prešporáčika, ktorú doteraz podpísalo vyše tisíc ľudí. Čítajte viac:

Prešporáčik v historickom centre Starého Mesta po vyše 20-tich rokoch končí. Obyvatelia podpisujú petíciu za jeho zachovanie

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne