15.9 C
Bratislava
streda, 22. mája 2024

Základná škola s materskou školou Dubová má nové priestranné športové ihrisko, prístupné je všetkým

Najčítanejšie

Nebolo to dávno, keď Staré Mesto otváralo zrekonštruovaný školský dvor na ZŠ s MŠ Milana Hodžu. Ďalšou významnou rekonštrukciou prešlo aj ihrisko na Základnej škole s materskou školou Dubová. Mestská časť školský dvor obnovila ako súčasť realizácie nadstavby školy, ktorá významne pomôže s kapacitami už v nadchádzajúcom školskom roku.

Futbal, basketbal, volejbal a raj pre bežcov

zdroj: MČ Staré Mesto, autor foto: Veronika Gubková

Veľkorysé ihrisko, ktorým škola vždy disponovala, bolo obnovené a pokryté špeciálnym športovým, mierne odpruženým povrchom EPDM. Tento druh povrchu spĺňa vysoké kritériá bezpečnosti, funkčnosti a zároveň, pri dobrej životnosti, nie je veľmi náročný na údržbu.

Súbor nakreslených čiar plochu varíruje na futbalové, hádzanárske, basketbalové a volejbalové ihrisko. Súčasťou areálu sú aj 300-metrový bežecký ovál a doskočisko. Na ihrisku mestská časť nainštalovala aj nové futbalové bránky a basketbalové koše.

„Toto krásne športovisko budú môcť využívať nielen deti zo Základnej a materskej školy Dubová, ale v rámci nášho projektu Školské dvory pre všetkých bude sprístupnený aj verejnosti, a to každý deň od 17.00 do 20.00 hod,” hovorí starosta mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Matej Vagač.

Obnovou prešla aj časť školského dvora pred hlavným vstupom do školy – schody sa zmenili na prirodzenú eleváciu, čo zabezpečilo bezbariérovosť priestoru s novým asfaltovým povrchom. Dôraz na školu bez bariér pokračuje aj hlavným vstupom s rampou a novým rozmerným výťahom.

Pribudlo 14 stromov

zdroj: MČ Staré Mesto, autor foto: Veronika Gubková

Do areálu školy vďaka spolupráci Starého Mesta s mestom Bratislava pribudlo aj 14 vzrastlých stromov. Podarilo sa tak najmä vďaka donorovi – Súkromnej škole s materskou školou Brilliant Stars International School, ktora je zapojená do magistrátneho projektu 10 000 stromov.

Školský dvor tak zazelenal napríklad javor mliečny, platan či aj príznačne pre Dubovú – dub letný. Sadili nielen skúsení arboristi, ale lopatku zeminy prihodili aj deti, ktoré mohli celý proces sledovať aj s výkladom.

Ďalším krokom v obnove školského areálu bude rekonštrukcia detského ihriska s hracími prvkami a úprava okolitého terénu. Projektová dokumentácia je aktuálne v štádiu prípravy.

Nadstavba je dokončená

Škola má už päť plnohodnotných podlaží. Pre žiakov I. a II. stupňa vzniklo 6 nových kmeňových tried, 3 nové odborné učebne a 5 kabinetov pre pedagogický personál. Celkovo nadstavba zvýši aktuálnu kapacitu školy 433 žiakov o ďalších 158 miest.

Nové priestory školy budú žiakom a pedagógom oficiálne sprístupnené v školskom roku 2024/2025 – po ukončení kolaudácie. S prácami samospráva začala v lete 2022 a nové priestory v škole s radosťou predstaví aj s jej prvými užívateľmi začiatkom nového školského roka.

„Veľká vďaka patrí najmä zamestnancom školy a deťom, ktoré práce vydržali, aj keď to nebolo vždy ľahké. Po rokoch pandémie sme naozaj nechceli ísť do onlinu a stálo to za to,” dopĺňa riaditeľka základnej školy s materskou školou Eva Dubeňová.

Externé finančné zdroje

Všetky stavebné práce boli dokončené v novembri 2023. Projekt Rozšírenie kapacít ZŠ Dubová je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja REACT-EÚ v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.

Nenávratný finančný príspevok z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na tento projekt predstavoval sumu takmer 2,7 milióna eur. Realizačná výška projektu presiahla 3 milióny eur, stavbu zabezpečovala spoločnosť ROKO gips.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne