19.5 C
Bratislava
piatok, 26. júla 2024

V Obecnej záhrade sa uskutoční vlastivedná prednáška „Prečo sa Rača Račou volá?“

Najčítanejšie

Vo štvrtok 13. júna si budete môcť pozrieť a vypočuť v Obecnej záhrade vlastivednú prednášku o histórii Rače na tému „Prečo sa Rača Račou volá?„. Podujatie organizuje mestská časť Rača.

Prednášať bude Ivan Chylák, ktorý sa ako doktorand Historického ústavu Slovenskej akadémie vied venuje prevažne spoločenským pomerom na panstve Devín s osobitným zreteľom na zemepanské mestečko Rača v ranom novoveku (1526-1720), poznáte ho i ako pedagóga račianskej ZŠ Tbiliská, alebo sprievodcu Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

Ivan Chylák a starosta Rače Michal Drotován (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

Už minulý rok v mesiaci august mali možnosť obyvatelia a návštevníci Rače absolvovať vlastivednú prehliadku s Ivanom Chylákom pod názvom „Šľachtici z Rače“, ale aj veľmi zaujímavú vlastivednú prehliadku “Pamiatky Rače – pre malých aj veľkýchso sprievodkyňou Máriou Hatalovou, členkou Račianskeho muzeálneho spolku. Podujatie vtedy organizovalo BKIS spolu s mestskou časťou Rača.

Ivan Chylák už ôsmi rok pôsobí ako pedagóg v Rači na základnej škole Tbiliská, preto sa jeho vlastivednej prednášky zúčastnili i deti s rodičmi. Takmer štyri desiatky účastníkov vtedy spoznávalo mestskú časť Rača cez príbehy šľachticov spoločne so starostom Rače Michalom Drotovánom.

Prednáška o histórii Rače sa tentoraz uskutoční v Obecnej záhrade na Kubačovej 21 vo štvrtok 13. júna o 18 hodine. Vstup je voľný.

Viac článkov o mestskej časti Rača nájdete na Račianskom Večerníku. 

Prečítajte si tiež:

V Rači otvorili výstavu pod poetickým názvom „O čom rozprávajú vinohrady“. Nedopusťme, aby sa stali z vinohradov vilové štvrte

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

Aktuálne