20.5 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

V Rači sa uskutočnila ďalšia vlastivedná špacírka „Rande s mestom“ s podtitulom „Šľachtici z Rače“

Najčítanejšie

V sobotu 26. augusta sa uskutočnila v bratislavskej mestskej časti Rača ďalšia vlastivedná špacírka po Rači pod názvom Rande s mestom – “Šľachtici z Rače”.

Podujatie organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) a mestská časť Rača. Vlastivednou vychádzku nás sprevádzal doktorand Historického ústavu SAV, pedagóg ZŠ Tbiliská v Rači PhDr. Ivan Chylák. Podujatia sa zúčastnil aj starosta Rače Mgr. Michal Drotován.

Ivan Chylák a starosta Rače Michal Drotován (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

Certifikovaný sprievodca BKIS Ivan Chylák sa ako doktorand Historického ústavu Slovenskej akadémie vied venuje prevažne spoločenským pomerom na panstve Devín s osobitným zreteľom na zemepanské mestečko Rača v ranom novoveku (1526-1720), to bol aj dôvod prečo sa vlastivednej prechádzky v sobotu zúčastnil i račiansky starosta.

Ivan Chylák už ôsmi rok pôsobí tiež ako pedagóg v Rači na základnej škole Tbiliská, preto sa jeho prednášky zúčastnili i deti s rodičmi, ktorí chceli absolvovať ďalšiu z jeho vlastivedných prechádzok. Takmer štyri desiatky účastníkov sobotnej špacírky tak spoznávalo mestskú časť Rača cez príbehy šľachticov.

Dozvedeli sme sa prečo sa Kollonichova kúria volá, tak ako sa volá, odkiaľ pochádzal prvý evanjelický kazateľ v mestečku Rača, kto bol nenávidený gróf Keglevich. Ale tiež o živote v zemepanskom mestečku Récse, (Ratzersdorf, Rathsdorf) v 16. a na začiatku 17. storočia na príklade troch vybraných historických postáv.

Ďalšia špacírka sa uskutoční v októbri. Presný termín bude zverejnený na Facebooku mestskej časti Rača alebo na webe Račianskeho Večerníka.

Najbližšie sa v Rači uskutoční počas predĺženého víkendu od 15. – 17. septembra najvýznamnejšia udalosť, ktorou je Vinobranie. Na podujatí vystúpia napríklad kapely DESmod, IneKafe, alebo Hergottovci, či Bukasový masív.

Ochutnať budete môcť kvalitné račianske vínko a deti sa potešia napríklad vystúpeniu skupiny historického šermu Ursus. Skupina Maduar ale na podujatí nevystúpi.  Kompletný program podujatia nájdete > tu

Pozrite si fotogalériu zo sobotnej špacírky:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne