22 C
Bratislava
sobota, 11. mája 2024

Čo robiť, keď prší a vy sa nudíte

Najčítanejšie

Je sobota ráno, vonku prší, váš program bol zrušený a vy neviete, čo si počať s voľným dňom. Práve pre takéto situácie sme napísali tento článok. Nájdete v ňom niekoľko tipov, ako stráviť deň zmysluplne a bez výčitiek.

Urobte zmenu v byte

Už dlhšie vás nudí vzhľad vášho bytu? Nikdy ste nemali dosť času na jeho zmenu? Ideálna činnosť na daždivý sobotný deň. Vytvorte si nástenku s farbami, vzormi, dekoráciami, nábytkom a všetkým, čo sa vám páči. Keď si najprv vytvoríte moodboard (nástenku), ľahšie všetko skombinujete bez toho, aby to skončilo katastrofou a vy ste museli polovicu vecí vrátiť.

Menšie dekorácie, ako sú koberce, osvetlenie, textílie, si môžete jednoducho objednať z outlet aplikácie niekoľkými kliknutiami. Všetko si premyslíte a pravdepodobne výrazne ušetríte, ako keby ste strávili hodiny v obchode. Prečo sa zbytočne stresovať, keď máte všetko na pár kliknutí?

ilustračná foto: pixabay.com
Naučte sa niečo nové

Učenie sa novým zručnostiam a vedomostiam zaťažuje mozog, čo je dobrou prevenciou proti problémom s pamäťou, nedostatočnej koncentrácii a problémom s vyjadrovaním. Mozog začína približne od 25. roku života lenivieť, preto je nevyhnutné mozog trénovať a nútiť ho k rôznym činnostiam.

Môžete skúsiť riešiť logické úlohy, vybavovať si spomienky, počítať alebo sa naučiť niečo nové, napríklad cudzí jazyk. Keď zapojíte rôzne časti mozgu, váš mozog sa vám čoskoro dostatočne odmení. V modernej spoločnosti je ľahké nepracovať s mozgom, všetko máte v telefóne, scrollovanie na sociálnych sieťach, každý deň pozeráte ten istý seriál, …

Mozog však neoklamete, pretože nemá rád stereotyp a po čase sa začne spomaľovať, čo pocítite pri každodenných činnostiach a časom sa to zhorší.

Snažte sa učiť:
1. Sudoku
2. dôležité a menej známe historické udalosti
3. všeobecné znalosti
4. vlajky
5. pletenie
6. kresliť a maľovať zvieratá, ľudí alebo krajiny
7. uvariť jedlo z iného kontinentu
8. večerné líčenie
9. základy marketingu
10. písať príbehy a poviedky
11. cudzí jazyk
12. aktívne počúvanie
Vytrieďte šatník

Možno to nepatrí medzi vaše obľúbené činnosti, ale kedy to konečne prestanete odkladať, okrem chvíle, keď vonku nevidíte ani jeden slnečný lúč? Pustite si k tomu svoj obľúbený film alebo seriál a uvidíte, že to nebude také hrozné. Zamyslite sa, ktoré kúsky už nenosíte a nerobia vám radosť. Možno by ste ich mohli darovať niekomu inému alebo predať a získať späť časť peňazí, ktoré sa vám môžu hodiť, ak šetríte na dovolenku alebo nový telefón.

Môžete začať s niečím takým jednoduchým, ako je spodná bielizeň alebo ponožky. Priznajme si, že sa v nich až príliš často objavujú diery a niekedy zabudnete vyhodiť deravé ponožky a tie opäť skončia v koši na prádlo. A potom sa čudujete, že máte dieru na nohe, hoci by ste dali čokoľvek za to, aby ste sa ich zbavili. Uvidíte, že keď raz vyčistíte šuflík, získate motiváciu pustiť sa aj do šatníka.

ilustračná foto: pixabay.com
Vyrobte si domáci džem

Nestíhate jesť veľa ovocia a bojíte sa, že ho budete musieť opäť vyhodiť do koša kvôli plesni? V tom prípade sa vám bude hodiť zmrazenie alebo výroba domáceho džemu.

Príprava džemu nie je zložitá a existujú desiatky rôznych receptov. Hlavnými zložkami sú: ovocie, cukor a citrónová šťava. Pomer ovocia a cukru sa líši v závislosti od toho, aké sladké je ovocie, preto ho skúste pridávať postupne. Opláchnuté ovocie môžete nakrájať, roztlačiť alebo rozmixovať do hladka. A prečo pridávať citrónovú šťavu? Aby sa znížila chuť cukru, vyvážila chuť marmelády a trochu ju zahustil (vďaka pektínu). Niektorí ľudia pridávajú aj štipku soli, aby zvýraznili sladkosť, takže nemusíte pridávať toľko cukru.

Hustú uvarenú hmotu jednoducho nalejte do čistých sterilných zaváraninových pohárov, nechajte vychladnúť a máte domácu marmeládu bez zbytočných prísad.

ilustračná foto: pixabay.com

 

Naplánujte si wellness deň

Je váš typický pracovný deň len smršťou povinností a starostí? Potom vypnite oznámenia na telefóne a sústreďte sa na seba. Zapnite si film, pustite si hudbu a pustite sa do lakovania nechtov, ľanovej masky, holenia nôh, olejového zábalu, depilácie obočia, farbenia alebo umývania vlasov, ošetrenia IPL, výživy celého tela a ďalších príjemných činností.

V každodennom zhone je ľahké zabudnúť na seba, pretože sa to zdá byť zbytočné a nedôležité, ale to je veľká chyba. Keď sa o seba staráte, myslíte na svoje potreby a uspokojujete ich, život je ľahší a príjemnejší.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne