24.1 C
Bratislava
pondelok, 29. apríla 2024

Mozaiku Múdreho kocúra na stene ZŠ Plickova sa podarilo zachrániť

Najčítanejšie

Budova základnej školy na Plickovej ulici v Rači chátrala od roku 2007 až do roku 2021, kedy začala mestská časť s jej rekonštrukciou pod vedením starostu Michala Drotována, ktorý hľadal spolu s miestnym úradom riešenie ako mozaiku Múdreho kocúra zachovať. Súčasťou rekonštrukcie bolo i zateplenie budovy, aj preto hrozilo že mozaika zmizne pod polystyrénom a nahradí ju reprodukcia.

Dielo akademického maliara Ivana Vychlopena je s Račou späté aj cez iné diela, okrem mozaiky Múdry kocúr na fasáde ZŠ Plickova realizoval v Rači i dve mozaiky, v sobášnej sieni a v prízemí prístavby na miestnom úrade na Kubačovej ulici a fontánu Rozprávka na Plickovej ulici, uviedla Jana Maníková z Račianskeho muzeálneho spolku.

Rekonštrukcia ZŠ Plickova začala v auguste 2021 a škola privíta žiakov už v septembri 2023. Mozaiku sa nakoniec podarilo zachovať aj vďaka iniciatíve miestnej poslankyne. „Hľadajte riešenia. Nevzdávajte sa hneď. Ani netušíte, koľkých dobrých ľudí na tej ceste stretnete,“ apeluje Monika Luknárová.

„Začiatkom júla sa na mňa obrátila pani Sandra Vychlopenová, dcéra autora mozaiky. Už to v podstate vzdala, pomaly súhlasila s replikou otcovho diela, ale stále jej chodili rôzne nápady a návrhy od nadšencov, ktorí už niečo podobné realizovali a ona opäť nadobudla pocit, že by to išlo,“ zaspomínala si pre Račiansky Večerník Mgr. Monika Luknárová, poslankyňa MČ Rača a riaditeľka Pezinského kultúrneho centra.

dream team, vďaka ktorému sa podarilo mozaiku zachrániť (zdroj archív: Monika Luknárová)

„Táto téma ma chytila za srdce a zároveň som ju vnímala ako moju povinnosť. A tak som sa pokúsila v poslednej chvíli „kocúra chytiť za chvost“. Na prvom spoločnom exteriérovom stretnutí v areáli školy Plickova to bolo dosť ostré a padli slová a vety, ktoré by som od vedenia neočakávala, ale prehrýzli sme sa k tomu, že nám (rozumej Sandra Vychlopenová, ja a zástupcovia kultúrnej obce) dali termín… Do dvoch týždňov sme mali nájsť riešenie, inak sa mozaika prekryje,“ uviedla Monika Luknárová.

„Termín sa následne natiahol, do noty nám padli dovolenky zamestnancov a aj fakt, že viceprimátorka Lenka Plavuchová mi kladne odpovedala na otázku, či mesto našlo riešenia ako neprekrývať dielo už pri inej mozaike. A tak sme hľadali riešenia. Podarilo sa nám skontaktovať s množstvom ľudí, ktorí nás dostali hlbšie do problematiky zatepľovania, ale aj do spôsobov výstavby školy v minulosti. Napokon mi napadlo, že najlepším riešením bude vypracovať stavebno-technický posudok. Koncom júla som s Ing. Štefanom Uhlárom “pobehala“ celú dotknutú časť stavby. Následne p. Uhlár vypracoval posudok, ktorý bol predložený úradu v Rači k nahliadnutiu. Odrazu sa pohli veci správnym smerom. Samotná renovácia mala tri etapy. Posledná sa skončila 2. mája tohto roku,“ doplnila Monika Luknárová.

Sandra Vychlopenová: „Deckám na Plickovej prajem, nech ich Múdry kocúr opatruje v chuti vzdelávať sa, hravo, s chuťou, aj s úctou k umeniu“
Sandra Vychlopenová pri Múdrom kocúrovi, diele svojho otca akad. mal. Ivana Vychlopena (zdroj archív: Sandra Vychlopenová)

Pre Račiansky Večerník si zaspomínala na peripetie s rekonštrukciou Múdreho kocúra i dcéra akademického maliara Ivana Vychlopena: „Bolo to pre mňa splnenie už nie očakávaného sna doslova. Snažili sme sa spolu s pamiatkarmi dielo zachovať. Keď nám bolo zo strany MČ oznámené, že to zo stavebno-technického hľadiska nebude možné, takmer sme to vzdali. Po roku sa mi ozvali pamiatkari z Košíc, že sa tam podarilo zachrániť niekoľko diel, nech to nevzdávame. Vtedy som si povedala: „Keď niekomu z druhého konca krajiny na tom záleží, som otcova dcéra, musím ešte čosi skúsiť,“ zaspomínala si Mgr. Sandra Vychlopenová a dodala:

„Tak sme sa do toho pustili nanovo – s pomocou pamiatkarky Jany Hamšíkovej, poslankyne MČ Rača Moniky Hrnčárovej Luknárovej. Po ďalších konzultáciách s pánom starostom, odborníkmi, vstúpilo do toho aj mesto, sa nakoniec naozaj v hodine dvanástej, našli odborníci, ktorí zhodnotili možnosti, odobrili zateplenie steny, na ktorej mozaika je, zvnútra, dokonca sa našli peniaze na jej rekonštrukciu. Bola to pre mňa zároveň akási komunikačno-ľudská lekcia – že aj zo spočiatku rozpačitého dialógu, sa podarilo nájsť riešenie, tu zohrala svoje ochota vedenia MČ“.

zdroj archív: Sandra Vychlopenová

„Potom som už naozaj vďačne a s radosťou sledovala, ako sa keramikárka Magdaléna Kracík Štorkánová s partiou pustila dať Múdremu kocúrovi ďalší život. Úprimne? Aj som si povyskakovala so svojimi deťmi pri mozaike, ktorú s láskou tvoril ich dedo, ktorého nestihli spoznať“.

„Som veľmi vďačná, že sa napriek okolnostiam a problémom akosi aspoň trošku začína dbať na hodnotné umelecké diela a v mnohých prípadoch je tendencia zachovať ich vo verejnom priestore. Nie všetko, čo patrilo dobe minulej, je zlé. Umelci rovnako ako dnes, tvorili s láskou, citom, radosťou. Som vďačná, že som to zažila, a dovolím si využiť túto možnosť poprosiť inštitúcie, developerov, ministerstvá, ak sa púšťajú do renovácií, rekonštrukcií, demolácií, urobte ten úctivý krok k umelcom, skúste popátrať, či je rodina autora, ktorá by mala záujem sa oň postarať. Existuje publikácia – zmapovaný súbor diel vo verejnom priestore Bratislavy, isto pomôžu aj pamiatkari, len ide o chuť, či slušnosť? Otcovi tak zmizla jedna stena pri renovácii novej školy napr., z Ministerstva školstva prišla odpoveď „že im je ľúto“.“

„Prajem všetkým autorom, nech im nie je ľúto tvoriť, a nech tak robia s vedomím, že ich tvorba bude zachovaná… vďaka všetkým, ktorí sa o to snažia. Deckám na Plickovej prajem, nech ich Múdry kocúr opatruje v chuti vzdelávať sa, hravo, s chuťou, aj s úctou k umeniu,“ uviedla pre Račiansky Večerník Sandra Vychlopenová, dcéra autora mozaiky.

Umelecká grafika z keramických dlaždíc, ktorú v roku 1972 vyhotovil na fasáde budovy ZŠ Plickova slovenský akademický maliar Ivan Vychlopen (1941-1998) je natoľko populárna, že jej novú podobu „Kocúr na Plickovej“ dala výtvarníčka Natália Hobothová v rámci projektu Thomas Wolf a do svojej ponuky ju zaradil aj kultový obchod Artattack z račianskej Novej Cvernovky.

Rekonštrukcia ZŠ Plickova bola najväčší a najnáročnejší projekt, ktorý mestská časť Rača realizovala za posledných 30 rokov. Škola sa po obnove stane modernou vzdelávacou inštitúciou pre 21. storočie.

Bude v nej 25 tried, 10 špecializovaných učební, jedáleň, kuchyňa, telocvične a príslušná infraštruktúra. „Bol to najnáročnejší projekt mestskej časti Bratislava-Rača od roku 1989, za viac ako štyri roky od prvotného návrhu na obnovu školy až dodnes to zahŕňalo veľké množstvo krokov a práce. Ďakujem všetkým, ktorí na ňom pracovali a pomohli. Pevne verím, že škola teraz bude dlhé desaťročia slúžiť deťom a zamestnancov a bude úspešná. Držím jej palce!,“ uviedol starosta Rače Mgr. Michal Drotován.

> Prečítajte si rozhovor s Magdalénou Kracík Štorkánovou, ktorá riadila tím reštaurátorov na prácach záchrany mozaiky Múdry kocúr na stene Základnej školy na Plickovej ulici. 

Fontána Rozprávka, Plickova ulica, rok vzniku: 1973
autor: akad. mal. Ivan Vychlopen, ktorý ju vytvoril v spolupráci s architektom Jozefom Slížom

„Originálna fontána s názvom „Rozprávka“ dopĺňa priestor parku na Plickovej ul. Fontána má bazén v tvare obdĺžnika, ktorý je obložený keramickými obkladačkami. Asymetrický je v bazéne osadený pilier zo šalovaného betónu s dekoratívnymi prierezmi v tvare kvetov a vlniek. Pilier je vysoký 420 cm a široký 1 meter. V pilieri je vedený vodný rozvod a trysky s vodou. Na opačnej strane je vyvýšené plató, ktoré je dekorované mozaikovou kompozíciou s rozprávkovým námetom draka. Voda má v tenkej vrstve pokrývať plochu mozaiky, jemne sa vlniť čo vizuálne oživí rozprávkovú bytosť,“ uviedol na svojej stránke Miestny ústav ochrany pamiatok v Bratislave.

Dve diela od akad. mal. Ivana Vychlopena sa nachádzajú v Rači aj na Kubačovej ulici v budove miestneho úradu v sobášnej sieni a na prízemí prístavby:

Sobášna sieň, Kubačova ul.

prízemie prístavby MÚ, Kubačova ul.

 Deň otvorených dverí na ZŠ Plickova, dňa 23. augusta 2023: 

Prečítajte si tiež:

Pouličné umenie pod názvom „Bývanie v zdraví“ od Michala Turkoviča skrášlilo komunitný priestor na Jurkovičovej ulici v Rači

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne