22.8 C
Bratislava
streda, 15. mája 2024

Vo Svätom Jure sa počas víkendu Svätojursky hodovalo

Najčítanejšie

Počas víkendu sa v susedskom meste kúsok za Bratislavou uskutočnilo tradičné podujatie Svätojurské hody a kto nebol môže len závidieť úžasnú atmosféru.

Obec Svätý Jur Svätý je starobylé mestečko, s viac ako 700-ročnou vinohradníckou tradíciou obklopené unikátnymi terasovitými vinohradmi na úpätí Malých Karpát len necelých 14 km od Bratislavy.

Súčasťou Svätého Jura sú i pravidelné podujatia, cez ktoré obyvatelia a návštevníci preciťujú pohodu a vnímajú i históriu obce, ktorá je najbližším susedom bratislavských Račanov, kde sa hody uskutočnia už najbližší víkend.

„Začiatky osídlenia mesta sa odhadujú do doby predhistorickej. Okolo roku 3000 pred naším letopočtom sa usadili na vyvýšenom ostrove v močarine pralesa Šúr ľudia mladšej doby kamennej, ktorí sa už zaoberali poľnohospodárstvom. Z doby veľkomoravskej pochádza vznik mohutného hradiska. Patrilo do systému tzv. Bratislavskej brány spolu s ďalšími strážnymi pevnosťami v Bratislave, Devíne a v Devínskej Novej Vsi. Najstaršia písomná pamiatka týkajúca sa Svätého Jura je z roku 1209, avšak nie je to dokument o založení mesta. Podľa nej sa Svätý Jur stal v roku 1209 slobodným trhovým mestom (forum liberum),“ uvádza sa na obecnej stránke.

Vo Svatom Jure počas víkendu nechýbali jarmoky, trhy, kolotoče, či rôzne vystúpenia, dobrá muzika od kapiel Le Payaco, Iné Kafe, Peter Bič Projec, Bystrík, Kollárovci a ďalších, zaujímavé výstavy, expozície a nechýbalo ani tradičné dobré jedlo a vínko. Pozrite si krátke video:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne