5.6 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Račianske hody sa uskutočnia počas víkendu 4 a 5. mája. Vystúpia kapely Vidiek, alebo Maduar (aktualizované)

Najčítanejšie

Račianske hody sa tento rok uskutočnia opäť začiatkom mája a to počas víkendu od soboty do nedele 4 až 5. mája. U susedov v neďalekom Svätom Jure už 26. až 28. apríla. Najväčšími hviezdami v Rači okrem kapely Vidiek bude i tanečné zoskupenie Maduar a obľúbená hudobná skupina Ľudovít Kašuba a Martina Kreibich, či dychová hudba Račanka a spevácky súbor Račan.

Račania a aj návštevníci mestskej časti Bratislava-Rača sa môžu tešiť opäť na zaujímavý program, ktorí si mnohí turisti a návštevníci mýlia s Vinobraním a už mnohokrát sa tešili z programu, ale boli sklamaní, že neokoštovali burčiak, z čoho sa domáci vždy smejú.

S tým sa nedá ale nič robiť, burčiak nájdete v Rači, alebo v iných vinárskych oblastiach až na vinobraní v septembri, keďže burčiak sa podľa zákona smie predávať až po 15. auguste.

„Pravý burčiak musí podľa zákona spĺňať aj niekoľko ďalších kritérií – musí byť vyrobený čisto zo slovenského hrozna a byť produktom registrovaného slovenského vinárstva,“ uvádza portál RTVS Správy.

Mestská časť Bratislava-Rača zverejnila prvú objednávku hudobného producenta Ľudovíta Kašubu, hudobného interpreta, ktorým je hudobná skupina Ľudovít Kašuba a Martina Kreibich, ktorá vystúpi (za cenu 2 500 eur) na podujatí Račianske hody v nedeľu 5. mája o 18.30 h v amfiteátri Knižkova dolina.

„Plánované vystúpenie v Rači nás veľmi teší, nakoľko máme aj v týchto miestach veľa priateľov a známych a na týchto hodoch sme ešte nevystupovali. Tešíme sa a veríme, že Račania majú pripravené tanečné topánky a aj hlasivky a čo to si s nami aj zaspievajú a bude veľmi veselo. Máme pripravený program z našich piesní, ktorý bude vyskladaný aj zo starších aj z novších, tak, aby si každý našiel to svoje a samozrejme z takých tých povinných , ako je CHAKA CHAKA, alebo ČÍM BY SOM BOL BEZ TEBA,“ prezradila pre Račiansky Večerník Martina Kreibich.

Počas soboty 4. mája a nedele 5. mája si môžete užiť víkend plný tradícií a hodového programu, ktorý pre Vás pripravila MČ Bratislava-Rača. Hody odštartujú v sobotu o 11.00 h a tradične sa pravdepodobne predstavia miestne talenty v programe „Račania Račanom“.

V nedeľu 5. mája od 9 hod. si naisto nenechajte ujsť Hodový budíček, kde dychová hudba Račanka navštívi ráno v Rači viacero miest a svojou hudbou a spevom spríjemní vstávanie nejednému Račanovi. Račiansky Večerník pri tom opäť nebude samozrejme chýbať. > Čítajte viac

Čakajú Vás vystúpenia hudobných a tanečných skupín, pravdepodobne i program pre deti pod vedením skupiny historického šermu, pre mladých párty s DJ-om, výstavy, kolotoče, degustácia vínka i stánky s chutným jedlom.

„Račianske hody sú výnimočné podujatie, ktorého popularita už dávno prerástla kataster našej mestskej časti a stali sa významnou súčasťou kultúrneho kalendára Bratislavy a okolia. Mne sa na hodoch páči to, že dokážu spájať ľudí rôznych generácií a rôznych kultúrnych prostredí. Sú tiež hrdým pripomenutím bohatej kultúrnej dedičstva nášho regiónu, kde sa staré zvyky prelínajú s moderným zážitkom. To vytvára most medzi minulosťou a súčasnosťou, čím prispievame k udržaniu kultúrneho bohatstva pre budúce generácie. Na hodoch si každý nájde to svoje – či už je to lokálna gastronómia, dobré víno alebo kultúrny program,“ uviedol pre Račiansky Večerník Michal Feik, poslanec miestneho zastupiteľstva MČ Rača.

Sme zvedaví, aká hviezda zavíta do Rače tentokrát. V minulom roku sa úlohy hlavnej hviezdy sobotňajšieho večera zhostil trojnásobný Zlatý slávik Dalibor Janda, ktorý v tom roku oslávil aj významné jubileum a zožal v Rači obrovský úspech u všetkých vekových generácií.

Podľa 19. februára zverejnených objednávok (za cenu 300 eur) zabezpečí výrobu video nahrávky receptu Račianskej tradičnej ťahanej štrúdli s 86. ročnou Račankou, pani Annou Würflovou pri príležitosti Račianskych hodov Ing. Martin Chovanec, moderovanie nahrávky receptu a  podujatia Račianske hody zastreší spoločnosť Moderátorka, s.r.o. (za cenu 700 eur).

Na podujatí Račianske hody vystúpi v amfiteátri Knižkova dolina v sobotu 4. mája o 17.30 h Vlasta Mudríková (za cenu 1000 eur) a od 17.30 -19.00 h hudobné skupiny AT Band +Eminent (za cenu 1000 eur). V nedeľu 5. mája potom folklórny súbor Gymnik (za cenu 1000 eur) o 15.00 h a od 16.30 do 18.30 h vystúpi dychový súbor Záhorenka s hudobným hosťom – manželmi Osičkovými (za cenu 1500 eur).

Podľa 21. marca zverejnenej zmluvy na hodoch vystúpi v sobotu 4. mája o 19:30hod. aj legendárna kapela Vidiek za sumu 4 tisíc eur v Amfiteátri v Knížkovej doline. V ten istý 4. mája deň podľa 20. marca zverejnenej zmluvy vystúpi aj kapela Maduar za sumu 3350 eur, ktorú pôvodne starosta Michal Drotován odmietal pozvať na vinobranie v roku 2023:

„Musím sa priznať, že keď som to dostal na stôl, tak jednu jedinú alternatívu som škrtol a to je Maduar, ten tam nechcem mať (…) Bolo tam viacero kapiel a z nich si myslím, že bola najhoršia. Je to môj subjektívny názor. Sú kapely, interpreti ktorých si v súčasnej dobe neviem predstaviť že by tu hrali, ako je napríklad Martin Jakubec, ten už je sprofanovane-toxický. Nie je každý umelec, každý. Cez hody tu bola nejaká kapela harmonikárok (pozn. redakcia: Zbojná) a aj tam z toho bola kauza. Nikdy sa nedá vyhovieť každému,“  tvrdil vtedy na zastupiteľstve starosta Rače Michal Drotován k plánovaniu Vinobrania na 15-17. septembra, kedy vyberal jednu kapelu z balíka týchto interpretov: Deň a noc, The Backwords, Billy Barman, Para, Teri Čikoš a Maduar. > Čítajte viac 

MADUAR oslavuje 30 rokov na scéne slovenským turné a záverečným megakoncertom v bratislavskej PEUGEOT aréne, na ktorých si pripomenie aj svoju nedávno zosnulú bývalú speváčku Barbaru Haščákovú. Na Račianskych hodoch predstaví zjednodušenú verziu svojho špeciálneho narodeninového programu.

Mestská časť 2. apríla zverejnila objednávku, podľa ktorej je zrejmé, že v rámci podujatia Račianske hody vystúpia v Detskej zóne Obecnej záhrady 4 a 5. mája Maroš Kamoš a Divadlo TRUBADÚRI (za cenu 2 500 eur).

Podľa objednávky zverejnenej 3. apríla technické zabezpečenie kultúrno-spoločenského programu a dodávku tanečnej krytiny zabezpečí počas Račianskych hodov v amfiteátri v Knížkovej doline spoločnosť SRS light za cenu 5 400 eur.

Mestská časť v piatok 5. apríla objednala od spoločnosti Weckoservis Rent, s.r.o. 20 kusov mobilných toaliet VIP s umývadlom, 1x medziservis s dopravou na Račianske hody za cenu 1 950 eur.

Zdravotné zabezpečenie počas konania hodov zabezpečí podľa objednávky zverejnenej 8. apríla za cenu 1 390 eur spoločnosť Záchranná služba – Event Medical Solutions, s.r.o.

Podľa zmluvy zverejnenej 15. apríla na Račianskych hodoch 4. mája vystúpi v Amfiteátri v Knížkovej doline za sumu 120 eur Spevácky súbor Račan.

Podujatím bude v sobotu 4. mája v amfiteátri v Knížkovej doline sprevádzať moderátor Roman Bomboš (za cenu 500 eur).

Mestskú časť Rača zatiaľ podujatie vyjde podľa zverejnených objednávok zatiaľ na sumu 23 460 eur. Správu priebežne aktualizujeme.

Mestská časť zverejnila 28. marca kompletný zoznam Račianskeho hodovania:

zdroj: MČ Rača

Anna Würflová a jej recept na Račianske oškvarkové pagáče (minuloročné video):

hudobná skupina Maduar:

hudobná skupina Vidiek:

hudobná skupina Ľudovít Kašuba a Martina Kreibich (ex-Kašubovci):


Vlasta Mudríková:


AT Band:


Eminent:


Folklórny súbor Gymnik:


Dychový súbo
r Záhorenka a manželia Osíčkovi:

(red, ts)

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne