17.1 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Starosta Rače nemá rád Maduar. Michal Drotován sa na zastupiteľstve priznal, že vyškrtol túto skupinu z programu na Vinobranie (aktualizované)

Najčítanejšie

V utorok 27. júna sa konalo v bratislavskej mestskej časti Rača zastupiteľstvo, na ktorom bol napríklad zvolený nový veliteľ DHZO Jakub Michalička, ktorý nahradil Danielu Olenočinovú.

Poslanci odsúhlasili 15% zvýšenie platu pre starostu Michala Drotována a na záver takmer štvorhodinového zasadnutia sa tiež starosta zdôveril, že z plánovaného zoznamu skupín, ktoré by mohli vystúpiť na septembrovom Vinobraní vyškrtol kapelu Maduar.

Kapela v druhej polovici 90-tich rokov doslova naštartovala na Slovensku dancefloorovú vlnu hitom s názvom Hafanana. Článok sme v spodnej časti aktualizovali o vyjadrenie kapely Maduar.

„Musím sa priznať, že keď som to dostal na stôl, tak jednu jedinú alternatívu som škrtol a to je Maduar, ten tam nechcem mať (…) Bolo tam viacero kapiel a z nich si myslím, že bola najhoršia. Je to môj subjektívny názor. Sú kapely, interpreti ktorých si v súčasnej dobe neviem predstaviť že by tu hrali, ako je napríklad Martin Jakubec, ten už je sprofanovane-toxický. Nie je každý umelec, každý. Cez hody tu bola nejaká kapela harmonikárok (pozn. redakcia: Zbojná) a aj tam z toho bola kauza. Nikdy sa nedá vyhovieť každému,“ povedal na zastupiteľstve starosta Rače Michal Drotován k plánovaniu Vinobrania na 15-17. septembra, kedy vyberal jednu kapelu z balíka týchto interpretov: Deň a noc, The Backwords, Billy Barman, Para, Teri Čikoš a Maduar.

Priamo na zastupiteľstve sa kapely Maduar v utorok „zastali“ račianski poslanci, keď poslankyňa Monika Luknárová robila „politiku“ proti starostovi a poslanec Michal Feik si spontánne zaspomínal na roky dospievania.


Poslanec Michal Feik s albumom skupiny Maduar, 27.6.2023 (zdroj: FB/Michal Feik)

„Vyjadrím sa vzhľadom k tomu, že robím v kultúre. Čo sa tu deje, že starostovia rozprávajú o tom čo škrtnú a čo neškrtnú (…) Prečo si všetci na Slovensku myslia, že do kultúry sa všetci rozumejú?,“ opýtala sa sarkasticky poslankyňa Monika Luknárová z politickej platformy Spoločný Cieľ.

„Ja by som chcel vyjadriť nespokojnosť so zrušením Maduaru, lebo na tejto kapele som vyrastal. Mám aj CD-čká keby ste chceli, aj podpísané, aj s textami, so všetkým,“ so smiechom povedal Michal Feik.

Čo ale poslanci asi netušili. Kapela Maduar údajne počas covidu na aktivity súvisiace s transparentným informovaním o pandémii vyzbierala od darcov 37 tisíc eur, ktoré ale údajne nepoužila na tento účel, ako uvádza vo svojom blogu jeho autorka Naďa Serafínová, ktorá tiež uviedla: „Pseudodoktora Igora Bukovského, ktorý pacienta v živote nevidel, vychválili priam do nebies. Tento konkrétny doktor, len tak medzi rečou vo svojom videu vyhlásil, že skoro 83 percent tehotných žien po podaní vakcíny potratí. Po vyhrážkach žalobou sa za tento blud potom sám ospravedlnil. Ale to Maduaru nevadilo. A to, že doktorovi Bukovskému platforma YouTube zrušila kanál, pretože tam hovoril ďalšie bludy, to im nevadilo už vôbec. Však to je predsa to zapredané západné médium. Bez morálky bratia Matyinkovi hovorili o tom, ako ľudia v nemocniciach nezomierajú, poprípade tie čísla obetí sú úplne iné“ a doplnila:

„Ale to najlepšie priam šokujúce na záver. Bratia Matyinkovi si popri tom, ako chceli zachrániť ľudstvo založili transparentný účet, na ktorý im od ich pomýlených fanúšikov prišlo skoro 37 tis. eur. Svojim fanúšikom členovia skupiny Maduar pravidelne sľubovali ako peniaze využijú na ďalšie diskusie a aktivity. To sa síce krásne počúvalo, ale realita bola opäť trochu iná a všednejšia. Aktivita zachrániť ľudstvo záhadne utíchla a namiesto toho, všetky peniaze boli prevedené na firmu MM Brothers, ktorú prekvapivo vlastnia bratia Matyinkovi,“ uviedla vo svojom blogu.

Vyjadrili sa pre magazín Plus 7 dní: Ako sa zakladajúci člen skupiny Maduar, Juraj Matyinkó s odstupom času pozerá na svoje, mnohými kontroverzne vnímané aktivity v období pandémie koronavírusu? „Toto neťaháme do našich hudobných aktivít. My sme neboli ani v jednom tábore. Chceli sme len, aby sa o veciach diskutovalo, pretože nám ako deťom socializmu začne blikať kontrolka vždy, keď vidíme, že sa zrazu prezentuje len jedna strana mince. Keby som to chcel, odsťahujem sa do Severnej Kórey, kde mi povedia, čo je správne, čo si mám myslieť. Ale ja v našej ústave stále vidím, že by sme mali mať právo na pluralitné informácie, na diskusiu. Bez toho sa nepohneme ďalej,“ uzatvára kontroverznú tému Juraj Matyinkó.

Aktualizované 30.6. o stanovisko kapely Maduar:

„Keďže sme na 10 rokov boli udomácnení v Modre, tak Rača bola našou vstupnou bránou do Bratislavy, preto ju poznáme asi najlepšie so všetkých bratislavských časti. Radi prídeme na koncert kdekoľvek, kde nás pozvú a sme mimoriadne vďační, že si nás a aj naše skladby ľudia ešte stále pamätajú. Máme z toho radosť,“ uviedli členovia skupiny Maduar pre Račiansky Večerník a doplnili:

„Chceme prinášať našou tvorbou radosť tým, ktorým sa to páči. A vidieť potom ich reakcie pri našich koncertoch alebo vystúpeniach. Vnímať a prijímať ich energiu, ktorá nás vždy neskutočne naplní pozitívnymi vibráciami, čo nám dodáva chuť robiť hudbu ďalej. Je fantastické, že sa môžeme naplno venovať niečomu, čo nás napĺňa a baví. Nie každý má to šťastie“.

„Najlepšie by samozrejme bolo, keby pri takýchto podujatiach boli vyberaní interpreti podlá toho, čo sa môže návštevníkom podujatia páčiť a nie podľa osobných preferencii jednotlivých predstaviteľov samosprávy. Keď by sa jednalo o ich individuálnu súkromnú akciu, tak vtedy je namieste vyberať si podľa seba. V každom prípade ďakujeme tým poslancom, ktorí sa nás zastali 🙂,“ uviedli členovia skupiny Maduar.

A k poslednej otázke – pani Serafínová píše samozrejme cielene zavadzajúci článok (v jej prípade nie prvýkrát). Vo viacerých videách, príspevkoch či komentároch na FB stránke i YT kanáli „Hovorme Spolu/ Znovu Spolu“  sme opakovane a otvorene informovali o nákladoch spojených s vysielaním či prevádzkovaním portálu s vlastnou sociálnou sieťou. Táto pani si ani nedala tú námahu, aby si tieto informácie dohľadala alebo sa nás na ne priamo spýtala. Inak by sa možno dozvedela, že sme tieto aktivity dotovali z našich zdrojov a na úkor nášho času, keďže vyzbierané peniaze len čiastočne pokryli všetky náklady, o čom sme tiež verejne informovali. To by však už ten článok nevyznel tak bombasticky. Navyše sme ani jeden raz nespojili naše maduarské aktivity s „Hovorme Spolu/ Znovu Spolu“ – išlo a aj naďalej ide len o našu občiansku aktivitu, ktorá nemá s Maduarom nič spoločné, čo táto pani samozrejme vie. Takže buď je vrcholne neprofesionálna, alebo (čo je pravdepodobnejšie) išlo len o odplatu SME za prvý nevydarený pokus o našu diskreditáciu v rozhovore pre ZKH, kde pani redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová plne vyhorela a jej snaha o zosmiešnenie nasej občianskej aktivity sa obrátila voči nej“.

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne