Koncept Šúľance z ulice vznikol z túžby priniesť na slovenské streetfoody, trhy a jarmoky niečo výnimočné a autentické. Za celým konceptom sú dvojičky Peter a Pavol Peťkovci. Zakladatelia vnímali, že ponuka jedál sa často opakuje, a chýbali im tradičné slovenské jedlá s pridanou hodnotou. “Dnes väčšina ľudí siaha po polotovaroch. Chceli sme ukázať, že aj tradičné jedlá môžu byť pripravené poctivo a atraktívne,” vysvetľuje Peter Peťko pre Račiansky Večerník.
Na slovenskom trhu pôsobia necelý rok, pričom začiatky boli náročné. “V každom podnikaní sú úvodné kroky ťažké, ale máme to šťastie, že sme obklopení ľuďmi, ktorí nám pomáhajú,” hovoria zakladatelia s vďakou. Nové pevné miesto pre svoj gastro stánok našli od 23. januára v Rači na Rustaveliho ulici 10, predtým sa zúčastňovali prevažne hudobných festivalov.
Posolstvo a cieľ
Primárnym cieľom Šúľancov z ulice je priblížiť ľuďom tradičné slovenské jedlá netradičným spôsobom. “Chceme ukázať, že streetfood nemusí byť len o moderných jedlách. Spájame tradičné recepty s moderným prevedením, ktoré osloví aj mladšiu generáciu.”
Ponuka a suroviny
V ich jedálničku nájdete sladké aj slané verzie šúľancov. Medzi najobľúbenejšie patria bryndzové, strúhankové, makové a orechové. Okrem stálic ponúkajú aj sezónne a špeciálne variácie. “Na Vianoce sme pripravili šúľance s tradičným východoslovenským máčadlom, čo malo obrovský úspech,” dopĺňajú.
V príprave jedál sa zameriavajú na lokálne suroviny od slovenských farmárov, najmä z okolia Senca. Táto filozofia dodáva ich jedlám autentickú chuť a podporuje miestnych výrobcov.
Spojenie s kaviarňou
Šúľance z ulice aktuálne spolupracujú s kaviarňou Kde bolo, tam bolo v Rači na Rustaveliho ulici 10. Motiváciou bolo priateľské prostredie a perspektíva do budúcnosti. “Táto spolupráca je prínosom pre celú komunitu. Zákazníci si môžu naše šúľance vychutnať spolu s obľúbeným nápojom v príjemnom prostredí s detským kútikom a ihriskom,” povedal Peter Peťko pre Račiansky Večerník.
Budúcnosť a plány
Aj keď je koncept ešte mladý, zakladatelia majú veľké sny. “Momentálne sa sústredíme na spoluprácu s kaviarňou a vzájomnú propagáciu,” hovoria. Do budúcna plánujú rozšíriť ponuku o ďalšie tradičné slovenské jedlá a pokračovať v inovácii šúľancov.
Ich otváracie hodiny sú denne od 11:00 do 21:00 alebo do vypredania. Aktuálne informácie zdieľajú na sociálnej sieti Facebook a pripravujú sa na spustenie doručovania prostredníctvom platforiem Bolt, Wolt a Bistro.sk.
Prečo ich zákazníci milujú?
“Jednoduchá odpoveď – poctivosť,” tvrdia zakladatelia. Šúľance sú ručne robené s vysokým obsahom zemiakov, čo im dodáva autentickú chuť a jemnú štruktúru. Okrem kvality zákazníci oceňujú ich inovatívne prevedenie, ktoré spája tradíciu s moderným štýlom fastfoodu.
Medzi ich nezabudnuteľné zážitky patrí obslúženie celej rodiny hokejových reprezentantov či spolupráca so zákazníkom, ktorý bol zároveň organizátorom veľkých podujatí. V spolupráci s kaviarňou pripravujú rôzne akcie a podujatia, ktoré čoskoro predstavia.
Šúľance z ulice sa vydali na cestu spájania tradície a inovácie a prinášajú na slovenský trh niečo, čo tu doposiaľ chýbalo. Ak chcete ochutnať ich jedinečné šúľance, navštívte ich alebo sledujte sociálne siete pre aktuálne informácie.