8.3 C
Bratislava
pondelok, 24. marca 2025

Andy Ostrihoňová: Varenie ako spomienka na rodinné tradície

Najčítanejšie

Na Facebookovej stránke Prešporský fajnšmeker, ktorú spravuje Alena Groschová spolu s Petrom Pilárikom, bol nedávno zdieľaný blog od ich členky, spisovateľky a poetky Andrey Ostrihoňovej. V ňom sa zamýšľa nad tým, ako si ľudia pamätajú tváre, chute a vône detstva.

V článku s názvom „Ľudí si pamätáme podľa tvárí“, uverejnenom na blog.sme.sk, Ostrihonová opisuje, ako sa rodinné tradície a spomienky formujú prostredníctvom jedla. Hovorí o tom, ako sa vône a chute prenášajú z generácie na generáciu a ako jedlo môže evokovať emócie a dôležité momenty z minulosti.

„Keď sa spomenie domov, mnohým sa vybavia konkrétne chute – vôňa nedeľnej polievky, koláča od babky či špecifického jedla, ktoré pripravovali naši rodičia. Sú to momenty, ktoré formujú našu pamäť a identitu,“ píše autorka vo svojom aktuálnom blogu.

Blog nie je len o jedle ako takom, ale aj o medziľudských vzťahoch a o tom, ako sa tradície môžu prenášať prostredníctvom gastronómie. Príbeh autorky sa dotýka aj myšlienky, že niekedy si tváre ľudí pamätáme práve v súvislosti s ich typickými kulinárskymi zvykmi.

Andrea Ostrihoňová píše aj knihy – je autorkou zbierky každodennej poézie Nebásne, knihy o živote so psom Čierna sviňa prezlečená za psa, aktuálne píše knihu o Svojom Vikinglande… zážitky zo Švédska, kde žije jej najbližšia rodina, prezradila o nej Alena Groschová a doplnila:

„Okrem toho je zanietená “ľadová medvedica” a skvelá kuchárka, vrátane varenia vo Švédsku, kde nie je až tak všetko, na čo sú slovenské kuchárky zvyknuté…
A samozrejme je dobrý človek, ochotný vždy pomôcť.“

Prešporský fajnšmeker – komunita milovníkov gastronómie

Facebooková stránka Prešporský fajnšmeker, kde bol blog Andrey Ostrihoňovej zdieľaný, nie je len miestom na diskusiu o jedle, ale aj priestorom na oživovanie tradičných receptov a zdieľanie kulinárskych spomienok.

Alena Groschová a Peter Pilárik vytvorili komunitu, ktorá sa venuje bratislavskej a prešporskej kuchyni, pričom jej členovia aktívne prispievajú svojimi receptami, zážitkami a kulinárskymi experimentmi. Nejde len o online diskusie – členovia sa pravidelne stretávajú aj osobne, aby spoločne ochutnávali jedlá a vymieňali si skúsenosti.

Prešporský fajnšmeker tak spája ľudí nielen cez recepty, ale aj cez príbehy a spomienky na rodinné tradície. A práve o tom píše aj Andrea Ostrihonová vo svojom blogu – že jedlo nie je len nutnosťou, ale aj spôsobom, ako si uchovať a prenášať spomienky na blízkych.

Prečítajte si rozhovor:

Peter a Alena: Prešporský fajnšmeker je naše dieťa, ktoré spája ľudí s láskou k vareniu

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne