23.4 C
Bratislava
sobota, 4. mája 2024

Nová tržnica prechádza postupnou renováciou, novomestskí poslanci pracujú aj na odstránení reklamnej mega obrazovky

Najčítanejšie

Poslanec mestskej časti Bratislava – Nové Mesto z iniciatívy „Nové Mesto – Náš Domov“ Tomáš Korček spolu s poslancom Liborom Gašpierikom, ktorý pôsobí aj ako predseda Novomestského okrášľovacieho spolku, pracujú na odstránení mega obrazovky na novomestskej tržnici a jej celkovej renovácii.

Obrovská reklamná obrazovka na streche tržnice totiž dlho vyrušovala obyvateľov bytových domov, chodcov aj vodičov na okolitých uliciach. Hlavné príčiny boli dve: platná nájomná zmluva z minulosti a to, že obrazovka je majetkom dnes už bývalého nájomcu – súkromnej firmy.

Tomáš Korček spolu s poslaneckým kolegom Liborom Gašpierikom dlhší čas hľadali nejaké vhodné riešenie na jej odstránenie. „Aj keď po našej iniciatíve táto obrazovka už vyše roka nič do okolia nepremieta, mnohí Novomešťania sa ma pýtajú, čo sa aktuálne vo veci deje. Koncom roku 2020 sme presadili jej vypnutie a navrhli sme, aby ju prevádzkovateľ tržnice, organizácia EKO – podnik VPS prevzala do svojho vlastníctva ako vyrovnanie nedoplatkov bývalého nájomcu s tým, že ju následne odstráni. Vlastník obrazovky však po určitom čase prestal s podnikom komunikovať,“ uviedol Tomáš Korček.

„Veci sa našťastie v poslednom čase pohli. Vo veci nedoplatkov bol súdom vydaný platobný rozkaz. Po nadobudnutí jeho právoplatnosti a vykonateľnosti bude môcť podnik rozbehnúť exekúciu. Spoločne s vicestarostom Branislavom Filipovičom sme zabezpečili, aby prevádzkovateľ tržnice v budúcnosti nehľadal žiadneho nového zmluvného partnera na takéto a ani podobné reklamné zariadenia,“ doplnil Tomáš Korček.

Po vyjasnení aktuálnych vlastníckych vzťahov k obrazovke ju odstráni buď EKO – podnik VPS, alebo nový majiteľ, ktorý vzíde z dražby. Mega obrazovka by tak konečne nadobro zmizla zo strechy tržnice.

Novomestská tržnica na Trnavskom mýte bola donedávna v stave, ktorý si určite nezaslúžila. Minulý rok sa začalo na základe iniciatívy novomestských poslancov Libora Gašpierika a Tomáša Korčeka s jej postupnou obnovou. Aj keď tento projekt vyžaduje ešte veľa práce a finančných prostriedkov, tržnica pomaly, ale isto ožíva. Je jedným z posledných architektonických skvostov hlavného mesta z 80-tych rokov, dielom významného slovenského architekta Ivana Matušíka, ktorý nás bohužiaľ vo veku 91 rokov tento rok opustil.

V minulom roku pre tržnicu zabezpečili napríklad aj prostriedky na nákup umývacieho stroja a vysokozdvižnej plošiny, ktoré slúžia na čistiace práce. Následne nimi pracovníci vyčistili celú tržnicu, vrátane charakteristického červeného potrubia vzduchotechniky.

Boli odstránené všetky billboardy z ikonických červených výduchov, z tržnice zmizli staré nefunkčné stánky, radikálne sa znížil počet vinární, strecha tržnice dostala nový náter, vrátane náteru červených výduchov a ich opravy a to presne podľa požiadaviek Ing. arch. Ivana Matušíka.

Pribudla nová chladiaca veža, čo ocenia návštevníci tržnice hlavne v letných mesiacoch. Vymenili sa sklá, ktoré boli predtým rozbité za nové a začalo sa s náterom fasády. Poslanci ďalej presadili hodinové parkovanie zdarma pri nákupe nad 15 eur, rozšírenie bezplatnej WiFi, výsadbu novej zelene v okolí tržnice, vytvorenie zóny pre peších priamo pred tržnicou zo strany Krížnej ulice, ktorá bude slúžiť aj pre rôzne kultúrne podujatia, street food festivaly a vianočné trhy.

V interiéri pribudla oddychová zóna, pred tržnicou zabezpečili osadenie nových cyklostojanov a smetných košov ako aj košov na psie exkrementy. V tržnici sa uskutočnili rôzne zaujímavé výstavy moderného umenia, veľkonočné trhy ako aj prvý street food fest pred tržnicou.

Na streche tržnice tiež poslanci vytvorili nový domov pre viac ako dvestotisíc včiel, ktoré obývajú štyri úle. S ponukou spolupráce oslovili skúseného včelára Dušana Geschwandtnera. „Včely na streche tržnice sú pokojné, už niekoľko generácií šľachtené a pochádzajú priamo z včelej farmy v Dolných Orešanoch. Sú životne dôležité pre zachovanie ekologickej rovnováhy a biodiverzity v prírode. Poskytujú jednu z najznámejších ekosystémových služieb, opeľovanie, ktoré umožňuje produkciu potravín. Týmto spôsobom chránia a udržiavajú ekosystémy, ako aj živočíšne a rastlinné druhy. Prispievajú ku genetickej rôznorodosti a biodiverzite. Včely majú dolet tri až päť kilometrov. V tomto okruhu sa nachádzajú aj zelené plochy na Račianskom mýte, športparku Jama, alebo Kuchajde“, uviedol Libor Gašpierik.

„V žiadnom prípade nedopustíme, aby tržnica skončila v rukách súkromných developerov a ich rôznych podporovateľov. Musí slúžiť naďalej verejnosti ako celoročné mestské trhovisko obohatené o kultúrne a umelecké využitie“, doplnil Libor Gašpierik.

zdroj foto: FB/Tomáš Korček

Spoločným úsilím s vicestarostom Nového Mesta Branislavom Filipovičom a členmi komisie pre tržnicu a EKO – podnik VPS sa im doteraz podarilo:

• očistiť tržnicu a jej okolie od nelegálnych reklám a polepov,
• ukončiť viaceré nevýhodné zmluvy,
znížiť počet zamestnancov,
• odstrániť všetky billboardy z ikonických červených výduchov ,
odstrániť staré nefunkčné stánky,
• radikálne znížiť počet vinární v tržnici,
• zabezpečiť nový náter strechy a červených výduchov,
• montáž novej chladiacej veže,
• vypnutie reklamnej mega obrazovky,
• presadiť hodinové parkovanie zdarma pri nákupe nad 15 eur,
• rozšírenie bezplatnej WiFi,
• úprava okolia tržnice novou zeleňou,
• vytvorenie zóny pre peších a pre rôzne kultúrne podujatia, street food festivaly a vianočné trhy (pred tržnicou, zo strany Krížnej ul.),
• vytvorenie oddychovej zóny v interiéri tržnice,
• priniesť do tržnice zaujímavé výstavy moderného umenia,
• zorganizovať novomestské veľkonočné trhy a prvý street food fest pred tržnicou,
• vytvoriť nový dizajn manuál pre tržnicu a jej prevádzky,
• začať s chovom včiel na streche tržnice.

Tento rok chcú v revitalizácii tržnice pokračovať a pracujú na:

• odstránení reklamnej mega obrazovky zo strechy tržnice,
• komplexnej oprave schodísk,
• oprave kanalizácie,
• rekonštrukcii toaliet,
• montáži automatického parkovacieho systému,
• zabezpečení priestoru pre nabíjaciu stanicu pre elektromobily,
• ukončení prevádzky herne hazardných hier,
• otvorení ďalších nových prevádzok,
• organizácii tematických trhov, street food festivalov, vianočných trhov a výstav moderného umenia

Libor Gašpierik, Tomáš Korček s pani kvetinárkou
Prvé stánky s kvetinami boli prerobené podľa nového dizajn manuálu tržnice (autor foto: Marián Luha, Novomestský Večerník)
Vyhľadávané lahôdky na prvom poschodí patria medzi najlepšie v celej Bratislave
Cukráreň na prízemí ponúka aj možnosť zahrať si na klavíri
Nová oddychová zóna už slúži návštevníkom tržnice

 

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne