11.8 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

RTVS: Prog-rocková legenda z Poľska – kapela SBB – na Rádiu Devín

Najčítanejšie

rtvs banner radio devin

Rádio Devín pozýva svojich poslucháčov na ďalšie zo série koncertných podujatí, ktoré pripravilo v spolupráci s OZ SCENE. Priaznivci progresívnej hudby si môžu v pondelok 25. februára o 19.00 h vychutnať v nefalšovanej klubovej atmosfére koncert legendárnej poľskej formácie 70. rokov – SBB . Kapela vystúpi v priestoroch Klubu MMC na Karpatskej ulici v Bratislave. Záznam z koncertu uvedie exkluzívne Rádio Devín v programe Artrock 19. apríla 2013 o 17.35 h.

jozef_skrzek_promo_by_marcin_tomaszuk
Jozef Skrzek promo by Marcin Tomaszuk

„Pre mnohých je Rádio Devín stelesnením rozhlasovej stanice, ktorá hrá iba vážnu hudbu. Nie je to tak, našim poslucháčom pravidelne ponúkame aj iné hudobné žánre nekomerčného typu, vrátane art rocku a progresívneho rocku, ktorý hrajú aj SBB,“ povedala dramaturgička Rádia Devín Zuzana Adamkovičová.

„Keď SBB po prvýkrát hrali v Bratislave, svojou energiou, nasadením a hráčskou bravúrnosťou takmer zbúrali Estrádnu sálu PKO. Po rokoch sa vracajú späť a poslucháči sa môžu tešiť na nefalšovanú zmes džezu, rocku a blues. Taktiež uvidíme, či aj po rokoch ostala skupina verná pôvodnému významu skratky SBB – Hľadaj, búraj a stavaj,“ povedal pre Rádio Devín spisovateľ a publicista Peter Pišťanek. 

Čo v histórii slovenskej hudby znamená Collegium Musicum, to v susednom Poľsku predstavuje skupina SBB. Je to nefalšovaná legenda progresívnej hudby patriaca medzi absolútnu špičku. Trio hudobníkov v zložení Józef Skrzek, Apostolis Anthimos a Jerzy Piotrowski pôvodne hralo ako sprievodná skupina. V roku 1974 sa trio osamostatnilo a pod názvom SBB nahralo svoj debutový album. Onedlho sa stalo najpopulárnejším hudobným telesom v Poľsku a lukratívnym vývozným artiklom.

„Hrali sme niekoľkokrát aj na Slovensku. Už sa tešíme na vaše publikum, je veľmi spontánne a energické,“ uviedol pre médiá člen kapely SBB Józef Skrzek.

Po sérii úspešných albumov a ešte úspešnejších koncertných turné v Poľsku i po celej Európe si skupina v roku 1980 dala na dve desaťročia pauzu. Trio SBB ohlásilo svoj návrat na scénu na prahu nového tisícročia, keď k ústrednej dvojici Skrzek a Anthimos pribudol bubeník Paul Wertico. Od roku 2000 SBB nepretržite pôsobí na poľských i svetových pódiách a pravidelne nahráva nové albumy. V minulom roku sa na trhu objavil nový štúdiový album nazvaný SBB. V štúdiu si kapela vystačila ako duo, na koncertoch ju za bicou súpravou dopĺňa dlhoročný spolupracovník Ireneusz Glyk.

Záznam koncertu skupiny SBB odvysiela Rádio Devín 19. apríla v rámci programu Artrock.

apostolis_anthimos_by_andrzej_hojn
Apostolis anthimos by Andrzej Hojn

 Informácie pre portál masmediálne.info poskytol hovorca RTVS Richard Šümeghy, www.rtvs.sk

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne