2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

RECENZIA Olympus OM-D E-M5: dokonalé retro pre každého zanietenca

Najčítanejšie


Števo Porubský  Števo Porubský

Lahôdka, nádhera, dokonalý retro kúsok… Takéto a podobné slová vo mne rezonovali už pri prvom pohľade na fotky tohto modelu začiatkom februára. Novinka vychádzajúc z analógových modelov OM z minulého storočia stavia hlavne na zachovaní tradície dizajnu. Ten však dokonale spája s tým najlepším, čo Olympus vie ponúknuť. Aspoň papierovo.

Kompletnú fotogalériu vrátane ukážkových fotografií (bez úpravy, no kvôli fotogalérii zmenšené na šírku 900 px) nájdete pod článkom.

Olympus OM-D E-M5 

Už pri vybaľovaní novinky s krkolomným názvom ostanete prekvapení. OM-D E-M5 je pomerne malý prístroj, hoci na fotkách pôsobí omnoho väčším dojmom. Dôvodom je aj to, že väčšinou ho vidíte s pripojeným gripom a ten evokuje podobnosť s mohutnými gripmi veľkých zrkadloviek. Malé rozmery sú však dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane je horčíkové telo malé a výborne sa prenáša, na strane druhej je však (ne)pohodlie pri fotení. Priznám sa, že pokiaľ som nepripojil samostatne dodávaný grip s výraznejším tvarovaním, s E-M5-kou sa mi pracovalo horšie.

Olympus OM-D E-M5

Minimálny grip na prednej strane bez výraznejšej štruktúry či prekážajúce uško popruhu pod ukazovákom vo mne vyvolávali zmiešané pocity, hoci grip na palec na zadnej stene je ukážkový. Pripojením gripu HLD-6 sa však všetko zmenilo k lepšiemu.

Olympus OM-D E-M5

Horčíkové telo nie je len také hocijaké. Všetky štrbiny sú utesnené, takže sa nemusíte obávať ani fotenia v prašnom, vlhkom či dokonca daždivom prostredí. Potápanie ale neodporúčame.

Olympus OM-D E-M5

Po prvotných drobných nedorozumeniach s novým Olympusom som začal čeliť výzve, ktorou bolo naučiť sa nové ovládanie. Výrobca to však poňal veľmi prakticky a intuitívne. Na vrchnej strane sú tri ozubené kolieska – dvojica pri spúšti slúži na základné zmeny nastavení v manuálnych režimoch, škoda, že nie aj na rýchlu zmenu ART režimov. Vystúpené šípky na zadnej strane zas na pohyb v menu, ale napríklad i na výber zóny ostrenia. Hoci by som niektoré tlačidlá presunul (prehrávanie a nahrávanie), ergonómia ovládania je na jednotku. Ale predsa len jednu výčitku si neodpustím.

Olympus OM-D E-M5

Pri top modeli by som osobne čakal displej výklopný do všetkých strán, tu je však len horizontálne. Displej je mimochodom typu OLED, na priamom slnku dosť dobre čitateľný a okrem toho je dotykový. Dotyk využijete nielen na prezeranie fotografií, ale aj na výber zóny ostrenia či priamo fotenia. Škoda len, že výber dotykom nefunguje pri  natáčaní videa, tam by sa zišiel ako soľ.

Olympus OM-D E-M5

Novinka má aj elektronický hľadáčik. Takýto typ hľadáčikov sa mi síce nepáči, no tento si ma získal jemnosťou a verným podaním snímanej oblasti takmer bez straty komfortu a naviac s voliteľným zobrazovaním informácií. Trochu však zamrzí veľmi citlivý senzor priblíženia tváre, takže aj jemné mávnutie rukou okolo hľadáčika vypne displej.

Olympus OM-D E-M5

Samotné fotografovanie je zážitkom. Live MOS snímač s TruePic VI procesorom a extrémne rýchlym FAST AF dovoľujú neskutočne rýchle ostrenie aj fotenie. Rýchlosť 9 fps, resp. 4,2 fps pri kontinuálnom preostrovaní, je na takýto typ fotoaparátu vynikajúca. Výborné výsledky však podáva i pri klasickom fotení v manuálnych režimoch i plnej automatike. Pri jej zvolení funguje dotykový displej ešte výraznejšie –  v pravej časti displeja sa ukáže Live Guide pre rýchle nastavenie farebnosti, jasu a sýtosti fotografie, ale i rozostrenia pozadia a užitočné foto tipy.

Olympus OM-D E-M5

Skúsení fotografi zas ocenia široké možnosti nastavení (napr. tónovej krivky – Fn2), podrobné nastavenia bracketingu, zaostrovania, expozície či dokonca zmenu funkcií vybraných tlačidiel až do takého extrému, ako zmena smeru kruhových voličov a prstenca na objektíve! Špičkový je stabilizačný systém, ktorý funguje aj pri polovičnom stlačení spúšte (nutné povoliť), kedy uvidíte, čo všetko stabilizátor dokáže. Mimochodom, ak by ste si niekedy všimli, že vo vypnutom fotoaparáte niečo hrká, tak vedzte, že je to práve stabilizovaný snímač.

Olympus OM-D E-M5

Na výber je až 12 rôznych ART filtrov, ktoré disponujú ešte dodatočnými nastaveniami. Fungujú samozrejme aj pri videu, no len v zrýchlenom alebo spomalenom režime.

 

Možnosti natáčania videa sú taktiež na vysokej úrovni, jediným problémom je kontinuálny autofókus, ktorý neustále preostruje, takže výsledné video je viac rozostrené, ako ostré. V prípade prepnutia do jednotlivého autofókusu je to však úplne iná káva. Dokonca v rýchlych nastaveniach je možné zapnúť autofókus s manuálnym doostrovaním. Takto môžete natáčať veľmi podarené videá. Samozrejme vo Full HD alebo HD rozlíšení a s kvalitným stereo PCM zvukom.

Olympus OM-D E-M5

Ak k tomu pridáte nový setový objektív M.ZUIKO Digital ED 12-50 mm f3.5-6.3 EZ (24 – 100 mm ekvivalent), budete nadšení. Tento objektív je totiž výnimočný svojou zapuzdrenou konštrukciou a prepínacím prstencom. Vďaka nemu môžete prepínať medzi manuálnym a elektronickým zoomovaním. Elektronické zoomovanie je ideálne práve pri natáčaní videa, kedy nechcete triasť s telom, ale len jemne zoomovať. Jeho nevýhodou je veľkosť, je takmer 8 cm dlhý. Aj napriek tomu si naň zvyknete, veď Olympus OM-D E-M5 za to určite stojí. Či však stojí aj za poriadne vysokú cenu od 1 099 EUR cez e-shopy (v porovnaní s konkurenciou), je na zvážení každého záujemcu. Kto na to má, určite neoľutuje, kto nemá, existujú i lacnejšie varianty s pomerne kvalitným výstupom, napr. i PEN E-P3 alebo najnovším modelom PEN E-PL5.

Olympus OM-D E-M5

+ špičkové spracovanie, množstvo profi funkcií, výborný obrazový výstup

– vysoká cena, menší predný grip, chýba konektor na slúchadlá

 

Rozmery 121 x 90 x 42 mm, 425 g Displej 3“ (76,2 mm), 610 tis. px, OLED, dotykový, kapacitný, horizont. výklopný + EVF, 1,44 Mpx Hardvér 16,1 Mpx 4/3” Hi-Speed Live MOS, TruePic VI procesor, 5-osá stabilizácia snímača (3 módy), max ISO 25 600, FAST AF – detekcia kontrastu, 35-bodový AF, AF Tracking, sekvenčné snímanie (9 fps), JPEG/RAW (12 bit)/MPO (3D), AdobeRGB/sRGB, 8 režimov snímania (vrátane P/A/S/M), +/-3 EV, iAuto, detekcia tváre a úsmevu, 3D foto, ART filtre (12), Full HD video (1080p, 30 fps, MOV, stereo PCM zvuk, 21 Mbps); USB 2.0 (aj nabíjanie), miniHDMI, SDXC slot, el.vodováha, 2x Fn tlačidlo, Li-Ion 1 220 mAh

Test bol uverejnený v časopise TECHBOX 5-6/2012

Ďalie fotografie nájdete vo FOTOGALÉRII

Článok bol publikovaný v technologickom magazíne TECHBOX.sk

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne