6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

Liptovský Mikuláš: Výstava fotografií: Joe Klamar – Pohyblivý svet.

Najčítanejšie

 

zahlavie_web

Od 7. marca 2013 do 25. mája 2013 si ju budú môcť návštevníci pozrieť aj v Liptovskom Mikuláši v Liptovskej galérií Petra Michala Bohúňa, Tranovského ul. 3., www.galerialm.sk

Prečítajte si aj článok Mariána Pauera: Joe Klamar bude fotogafovať ešte dlho
Aktuálny rozhovor s Jožom Klamarom si môžete prečítať tu:  Mediálne desatoro

Jeden z najkreatívnejších autorov súčasnej agentúrnej fotografie Joe Klamar vystavuje po Bratislave aj v Liptovskom Mikuláši.

Joe KlamarJoe Klamar je už trinástym Slovákom, ktorého diela predstavuje širokej verejnosti spoločnosť Henkel Slovensko, v rámci projektu Henkel Slovensko Slovensku. Spoločnosť Henkel tak opäť nadväzuje na úspešné ročníky projektu, ktorý prispieva k podpore slovenskej kultúry a povedomí o nej medzi ľuďmi. Každoročne sú predstavené významné osobnosti z oblasti umenia, ktoré sa stali pojmom v medzinárodnom meradle a majú svoje korene na Slovensku. Joe Klamar svojou tvorbou určuje smerovanie fotoeseje vo svete. Aj jeho zásluhou tento žáner už dávno prekročil hranice tradične chápanej novinárskej fotografie a výrazne vstúpil do súčasných tendencií výtvarnej fotografickej scény.

„Joe je živel. Joe je tajfún. Joe je kopec smiechu a dobrej nálady. Joe je vynikajúci fotograf. Joe je kamarát, na ktorého sa dá spoľahnúť. Joe je len jeden.  Keby nebol, museli by sme si ho vymyslieť,“ hovorí PhDr. Marián Pauer kurátor výstavy Pohyblivý svet a autor publikácie o diele Joe Klamara.

Výstava unikátnych fotografií Joe Klamara, pod názvom Pohyblivý svet sa uskutočnila  od 12. decembra 2012 do 24. februára 2013 v Galérii mesta Bratislava.

Keďže cieľom spoločnosti Henkel je dostať umenie viac k ľudom, po prvýkrát bude výstava putovná.

O projekte Henkel Slovensko Slovensku

„Henkel Slovensko Slovensku je unikátny projekt, prostredníctvom ktorého si široká verejnosť môže potykať s dielami celosvetovo uznávaných umelcov slovenského pôvodu. Počas všetkých ročníkov projektu sme sa snažili priblížiť nielen diela významných a vo svete uznávaných slovenských umelcov, ale predovšetkým aj spôsob ich uvažovania a myslenia. V priebehu jednotlivých ročníkov sme mohli obdivovať diela takých umelcov ako Andy Warhol, Dežo Hoffmann, Koloman Sokol, Arthur Fleischmann, Ján Zoričák, Andrej Reiser, Martin Trenkler, Endre Nemes, Matej Kren,

Cyprián Majerník, či Yuri Dojc, ktorý sa minulý rok samotnej výstavy aj osobne zúčastnil. Výstavy pod hlavičkou spoločnosti Henkel Slovensko sa zaraďujú medzi obľúbené a vyhľadávané výstavy, ktoré každoročne prilákajú odbornú i laickú verejnosť,“ povedal Mag. Rudolf Steger, prezident Henkel Slovensko.

„Projekt v sebe skrýva myšlienku s hlbokým obsahom a poslaním. Rád by som preto vyslovil svoju úctu zakladateľovi – autorovi projektu, pánovi Jurajovi Lackovičovi. A je pre mňa veľká česť v ňom pokračovať a hľadať nové možnosti priblížiť tento projekt verejnosti aj po Slovensku a zamestnancom spoločnosti Henkel. Po prvý krát v histórií projektu sa nám podarilo, aby bola výstava diel autora Joa Klamara putovná a po výstave v Bratislave si ju budú môcť pozrieť aj jeho fanúškovia na severe, v Liptovskom Mikuláši. Záverom tohtoročného projektu bude aukcia diel, ktorej výťažok bude venovaný charite,“ dodáva R. Steger.

Marián Pauer začína rozprávanie slovami: „Mal som šťastie byť pri zrode tohto projektu, pre prvú výstavu z tvorby Andyho Warhola som pripravil špeciálnu novinovú prílohu v jednom slovenskom denníku, potom som bol kurátorom šiestich ďalších pokračovaní. Považujem tento projekt za výnimočný, ojedinelý, vo výbornej  spolupráci s Galériou mesta Bratislavy sa etabloval na podujatie, aké nemá u nás obdobu. Otcovi myšlienky – JUDr. Jurajovi Lackovičovi – medzinárodná porota Slovak Press Photo udelila tohto roku Cenu Viliama Malíka za podporu fotografie.“

„Henkel Slovensko Slovensku považujem za mimoriadny a unikáty projekt nielen v rámci Slovenska. Pomáha nám budovať si vlastné sebauvedomenie a hrdosť na našich umelcov, ktorí sa dokázali častokrát za ťažkých podmienok presadiť vo svete. A poukazuje na to, že aj vo firmách, ktorých náplňou nie je sústredenie sa na kultúru, žijú osvietení ľudia, ktorí dokážu veľkoryso podporiť kvalitné projekty,“ hovorí Ivan Jančár, riaditeľ Galérie Mesta Bratislavy.

pozvanka klamar 1

O aktuálnej výstave Joe Klamar – Pohyblivý svet

„Fotografia by mala byť pre neho hobby, mal by jej podriadiť celý život. Fotografovanie by mal mať ako životný štýl. So štipkou talentu a šťastia sa tak môže dostať medzi najlepších aj vo svetovej agentúre. Ja vždy hovorím, že som fotograf. Ja sa totiž fotografiou stále a všade bavím. Preto si myslím, že budem fotografovať ešte dlho,“ hovorí o pozícii fotoreportéra Joe Klamar.

V rámci 13. ročníka projektu Henkel Slovensko Slovensku svoju tvorbu predstaví práve fotoreportér Agence France Presse Joe Klamar, rodák z Liptova. Po emigrácii do Kanady v roku 1988, začiatkom 90. rokov študoval výtvarné umenie a fotografiu na Medicine Hat College. Už počas štúdií začal spolupracovať s rôznymi periodikami a agentúrou Canadian Press. Po návrate na Slovensko pracoval v TASR, potom pre agentúru Reuters, štyri roky bol členom top tímu AFP pre strednú Európu v Paríži.  Teraz žije v Los Angeles, kde pôsobí ako fotograf pre západ USA. Je nositeľom viacerých významných ocenení z prestížnych súťaží, v roku 2009 získal hlavnú cenu Fotografiu roka na Czech Press Photo. V USA získal v rokoch 2006 a 2008 ceny v celosvetovej súťaži Fotografia roka.

Umelecký prínos projektu spočíva v Klamarovej silnej stránke – tvorbe fotografických esejí. Zatiaľ, čo na Slovensku sú fotoeseje neznámym pojmom, renomované americké noviny Washington Post, New York Times, nemecké Frankfurter Allgemeine Zeitung, francúzske Libération a časopisy Time, GQ a celý rad ďalších pravidelne publikujú Klamarove obrazové eseje. Klamar pristupuje ku každej téme veľmi kreatívne, pri spracovaní motívov naplno využíva svoje neopakovateľné videnie.

*  *  *  *  *

Spoločnosť Henkel so svojimi vedúcimi značkami a technológiami celosvetovo pôsobí v troch oblastiach podnikania: Starostlivosť o domácnosť, Beauty Care a Adhesive Technologies (Lepidlá Technológie). Spoločnosť, založená v roku 1876, so svojimi známymi značkami Persil, Schwarzkopf a Loctite globálne zastáva vedúce postavenie na trhu tak v spotrebiteľských, ako aj priemyselných odvetviach. Henkel zamestnáva okolo 47 000 pracovníkov a v roku 2011 dosiahol tržby vo výške 15,605  miliónov eur a upravený prevádzkový zisk vo výške 2,029 miliónov eur. Prioritné akcie spoločnosti Henkel sú evidované v indexe DAX na nemeckej burze cenných papierov.

Na Slovensku pôsobí Henkel vo všetkých troch strategických oblastiach už od roku 1991. Henkel Slovensko predáva viac ako 50 značiek a ku koncu roka 2011 spoločnosť zamestnávala 661 pracovníkov.

Natálie Lorencová

Tlačová hovorkyňa Henkel Slovensko

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne