11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Boris Filan a jeho knihy…

Najčítanejšie

Slovart-Boris Filan_banner_na_titulku
Boris Filan (1949) textár, prozaik a obľúbený rozprávač, autor, ktorý to jednoducho vie. Človek so širokým rozhľadom a impozantnou pamäťou.

zmensena foto-Slovart-Boris_Filan-Vodka,_Dusa,_Kaviar.jpeg
NOVINKA!

Boris Filan – Vodka, duša, kaviár

Táto kniha  je zošitá zo zážitkov, predsudkov a spomienok  Borisa Filana na Rusko. Opisuje, ako sa plavil s manželkou po Volge  zo Samary do Moskvy aj ako sa so  synom Oliverom vybral za cárom Petrom Veľkým. Žiadna iná krajina sveta nie je taká veľká, krutá, nádherná, hnusná, bohatá, absurdná, ľudská ako Rusko. Nikde inde sa nedá tak úžasne piť, snívať a plakať ako tam. Vodka, duša, kaviár. Kremeľ a obchodný dom GUM, Lomonosova univerzita, Chrám Krista Spasiteľa, Vagaňkovský cintorín s hrobom Vladimíra Vysockého. Šachový klub štyroch koní vo Vasjukách, Gorkého Nižny Novgorod, Petrohrad cára Petra Veľkého, Ermitáž, zlaté vodotrysky. Labyrint sveta a raj srdca. Boris Filan sa túlal po tej veľkej krajine s basketbalistami, s kamarátmi, s manželkou, so synom. Najviac sa tam dozvedel o sebe. Rusko každého vyskúša z hlavných predmetov života. Z lásky, z trpezlivosti a z nenávisti.

Knihu si môžete zakúpiť v e-shope Slovartu: Vodka, duša, kaviár

 

Slovart-Boris Filan-Zabijacka a ine rozkose
Boris Filan – Zabíjačka a iné rozkoše

Čo si predstavíte pod názvom Zabíjačka a iné rozkoše? Plný stôl dobrôt? Zábavu, chute a vône? Boris Filan ich zasa namiešal neúrekom. Nedajú sa zjesť, ale ochutnať áno, aspoň prenesene. Rozprávanie o dokonalosti vajíčka, státí v radoch, strojopisovom prstoklade aj o džbáne, s ktorým sa chodí po pivo, až kým sa raz nerozbije. Akých je jeho sedem divov sveta? A čo by si zobral na opustený ostrov? Ak máte radi rozprávania Borisa Filana, opäť si prídete na svoje.

Knihu si môžete zakúpiť v e-shope Slovartu: Zabíjačka a iné rozkoše

 

 

 

 

Boris Filan-PrespoRock
Boris Filan – PrešpoRock

Aj keby som sa v živote nikam nepohol, spoznal som dôverne mnoho miest: Prešporok, Presburg, Willsonovo město, Pozsony, Bratislavu, Blavu, Paštekár City. Moja Bratislava – na jar unavená ako po výprasku, na prelome júna a júla balkánska, polonahá, od konca augusta karpatská, zafarbená jeseňou a voňajúca burčiakom. A celkom ináč naladená so zamrznutým Dunajom a prikrytá snehom. Bratislava je iná planéta v daždi a iná v slnečnom dni. Iná je v stredu, iná sobotná, nedeľná a pondelňajšia. Mesto, z ktorého by človek utekal, keď v ňom žije, a hneď by sa nasťahoval, keby žil inde. Zvyknem mestám pripisovať ľudské charaktery a načúvať, čo mi hovoria a akou rečou. Pri Bratislave mi to napadlo až nedávno. Bratislava je staršia dáma, v mladosti krásavica, veď mala otecka Rakúšana, mamičku Maďarku. Kedysi bola vydatá za Bystričana, od ktorého sa ako-tak naučila po slovensky, ale prekážajú jej nové, zle urobené zuby. Bratislava, stará pani v nových šatách. Mohla by mať aktuálne výstižný slogan. Bratislava, mesto lekární a pizzérií.

Kniha PrešpoRock je voľným pokračovaním príbehov z Bratislavských krutostí.

Boris Filan (1949) textár, prozaik a obľúbený rozprávač, autor, ktorý to jednoducho vie. Človek so širokým rozhľadom a impozantnou pamäťou.

Knihu si môžete zakúpiť v e-shope Slovartu: PrešpoRock

tlacitko facebook-srdce
Vždy nové a zaujímavé informácie o knihách, môžete nájsť v skupine fanúšikov na facebooku: “Slovart – vydavateľstvo najlepších kníh”

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne