9.4 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Bratislava: Unikátna výstava arizovaných diel z obdobia holokaustu predstaví aj Rembrandta – do 13.10.

Najčítanejšie

Stovky hodnotných malieb, sôch, zberateľských mincí či starožitností bolo slovenským židovským občanom počas holokaustu zhabaných, zoštátnených a predaných na verejných dražbách.

Temnú stránku arizácií umeleckých diel počas slovenského štátu predstaví od 2. júna 2013 unikátna výstava Tieň minulosti v Židovskom komunitnom múzeu, ktoré sídli v synagóge na Heydukovej ulici v Bratislave. Výstava sa realizuje v spolupráci so Slovenskou národnou galériou.

Po prvýkrát v histórii budú verejnosti predstavené vzácne arizované výtvarné diela, ktoré pochádzajú z majetku židovských obyvateľov Bratislavy. Ich mená ani tragický osud počas holokaustu nie je známy.

„V rámci tohto projektu nevyhľadávame kontroverznosť ani senzácie. Prezentujeme pravdu o minulosti v záujme budúcnosti a verejnosti predstavujeme neznámu kapitolu holokaustu. Podrobne skúmame tragickú epizódu slovenských dejín umenia,“ povedal riaditeľ Židovského komunitného múzea Maroš Borský.

Najvzácnejším arizovaným dielom, ktoré bude vystavené, je obraz významného holandského maliara a jedného z najväčších velikánov európskeho umenia, Rembrandta van Rijn. Jeho grafika, zaevidovaná v roku 1943 v sklade na Štefánikovej ulici v Bratislave pod názvom V orientálnom tábore z roku 1641, zobrazuje biblický motív. V súčasnosti patrí medzi 111 najvzácnejších diel v zbierke Slovenskej národnej galérie.

SNG-Rembrandt van Rijn_V orientalnom tabore_na web
Rembrandt van Rijn, V orientálnom tábore

Práve do SNG prešli začiatkom 50. rokov minulého storočia arizované diela prevodom z majetku Slovenského národného múzea, kde boli po poštátnení uskladnené. SNG ich teraz ochotne zapožičala do Židovského komunitného múzea. Štrnásť obrazov, ktoré sa dostali do štátnych zbierok, patrilo pôvodne židovským obyvateľom Bratislavy. V súčasnosti je možné s určitosťou identifikovať sedem diel, ktoré budú na výstave predstavené.

„Zo zhromaždeného materiálu je zrejmé, že sa do štátnych zbierok dostalo málo diel, zrejme sa väčšina doslova rozkradla. Napriek kultúrnym hodnotám, ktoré prezentuje, je to výstava o temnej strane našej minulosti,“ povedala riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Vystavené budú aj vzácne diela zo 17. a 18. storočia. Medzi ne patrí napríklad olejomaľba Jazdecká bitka od flámskeho maliara Pietera Meulenera z roku 1651, ktorý sa preslávil práve stvárňovaním bojových výjavov. Zo starého umenia bude môcť verejnosť obdivovať aj obraz Venuša oplakáva Adonisovu smrť flámskeho umelca Fransa Woutersa z polovice 17. storočia. Maliar, ktorý sa vyškolil v dielni velikána Petera Paula Rubensa, rád zobrazoval mytologické krajiny.

SNG-Pieter Meulener_Jazdecka bitka_na web
Pieter Meulener, Jazdecká bitka

Na výstave Tieň minulosti sa návštevníci dozvedia viac aj o samotnom procese poštátňovania, evidencie a selekcie umeleckých predmetov zo židovského majetku počas slovenského štátu. K výstave vychádza aj rozsiahla publikácia, ktorá zahŕňa kompletné zoznamy tisícok arizovaných umeleckých diel, ako aj mincí a medailí.

„Chceli sme, aby táto publikácia poskytla čo najefektívnejší nástroj pre identifikáciu poštátnených umeleckých diel, ktoré boli v rokoch 1944 – 1945 predané na verejných dražbách a dodnes sú v obehu na trhu s umením, prípadne tvoria zbierkový fond našich galérií a múzeí,“ povedala Jana Švantnerová, kurátorka výstavy a autorka rozsiahleho výskumu arizovaných diel.

Židovské komunitné múzeum otvorilo svoje brány návštevníkom po prvýkrát v lete minulého roka. Ponúka stálu expozíciu Židia v Bratislave a ich kultúrne dedičstvo, ktorá je prehliadkou desiatok najvzácnejších artefaktov viažucich sa na dôležité míľniky v histórii aj súčasnosti židovskej komunity a verejnosti predstavuje aj židovské sviatky a tradície.

„Synagóga predstavuje najdôležitejší symbol aktívnej židovskej prítomnosti v meste. Tá bratislavská bola až donedávna pre mnohých miestnych obyvateľov miestom, ktoré je záhadné, uzavreté a neprístupné. Symbolické otvorenie synagógy všeobecnej verejnosti sa stretlo s úspechom,“ povedal riaditeľ múzea Maroš Borský.

„Filozofia nášho Múzea vychádza z faktu, že židovská komunita žila v Bratislave odjakživa a bola jej významnou súčasťou. Múzeum rozpráva zabudnutý príbeh dejín Bratislavy – príbeh židovských Bratislavčanov,“ dodal.

Židovské komunitné múzeum bude otvorené od 2. júna do 13. októbra, okrem židovských sviatkov, každý piatok od 13 h. do 16 h. a v nedeľu od 10 h. do 13 h.

Srdečne Vás pozývame.

Zuzana Kizáková

 

Ak chcete, môžete si prečítať aj článok Historický exkurz do arizácií

 

Zdroj: Židovské komunitné múzeum 

Ďalšie články

Aktuálne