6.4 C
Bratislava
streda, 24. apríla 2024

CE∙ZA∙AR 2013 už pozná víťazov

Najčítanejšie

Dvanásty ročník Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE∙ZA∙AR vyvrcholil v bratislavskej Refinery Gallery slávnostným odovzdaním sošiek víťazom za prítomnosti hostí z odbornej, verejnej a spoločenskej sféry. Ceny sa už tradične odovzdávali v šiestich kategóriách – Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér.

Ocenenie CE∙ZA∙AR udeľuje každoročne Slovenská komora architektov za vynikajúci profesionálny výkon ‐ zrealizované dielo architektonického umenia, ktoré významne prispieva k obohateniu hmotnej kultúry na Slovensku, s cieľom podporiť svojich členov ‐ architektov v prezentácii ich tvorby a zároveň priblížiť význam architektúry a umeleckú hodnotu zrealizovaných diel verejnosti. O laureátoch ceny CE∙ZA∙AR rozhoduje medzinárodná odborná porota vo dvoch kolách. V prvom kole vybrali porotcovia zo 76 prihlásených diel užší výber diel, ktoré v druhom kole navštívili. Na základe obhliadky rozhodli o udelení 18 nominácií a v tajnom hlasovaní zároveň o udelení cien v jednotlivých kategóriách. O konečných výsledkoch hlasovania je do ich vyhlásenia informovaný len predseda poroty. Všetky prihlásené diela, nominácie a fotografie víťazných diel si môžete pozrieť na stránke www.ce‐za‐ar.sk.

Záštitu nad Cenou za architektúru CE·ZA·AR 2013 prevzali primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a minister kultúry Marek Maďarič.

Slávnostný galavečer sa konal v netradičných priestoroch bratislavskej Refinery Gallery. Galavečerom počas priameho prenosu odvysielaného RTVS na Dvojke o 20.00 hod sprevádzali moderátori Adela Banášová a Matej Sajfa Cifra. Atmosféruindustriálnych priestorov dotvárali živá hudba v podaní jazzovej divy Brendy Boykin s Club des Belugas, violončelistu Jozefa Luptáka a strhujúceho Cello Colosseum.

O víťazoch rozhodovala medzinárodná odborná porota v zložení Arch. Patrick Colombier (architekt, FR) – predseda poroty, Mgr. Akad. arch. Roman Brychta (architekt a pedagóg, CZ), Michal Hvorecký (spisovateľ, SK), Ing. arch. Martin Jančok (architekt, SK), Mag. arch. Beny Meier (architekt, AT), Ing. Arch. MgA Osamu Okamura (architekt, CZ) a Ing. arch. Vladimír Vršanský (architekt, SK).

„Bronzový domček CE∙ZA∙AR‐a“ – sošku akademického sochára Jána Hoffstädtera si tento rok prevzali architekti za tieto diela:

CEZAR 2013-RD - Rekreacna chata_Nizny Klatov

Rodinné domy: Rekreačná chata,Nižný Klátov,autori: Michal Mihaľák, Ján Kánocz, autor foto: Ján Kánocz

CEZAR 2013-BD - Komplex Alfa Beta Gama, Bratislava

Bytové domy: Bytový komplex Alfa Beta Gama, Bartókova ulica 2 b/c/d, Bratislava, autori: Peter Čavara, Peter Sány, autor foto: Peter Sány

CEZAR 2013-OaPB - Reding Tower 2, Bratislava

Občianske a priemyselné budovy: Administratívne centrum Reding Tower 2, Račianska ulica, Bratislava, autori: Peter Vitko, Kornel Kobák, autor foto: Ľubo Stacho

CEZAR 2013-RaOB - Krajsky sud, Banska Bystrica

Rekonštrukcia a obnova budov: Rekonštrukcia a modernizácia budovy Krajského súdu, Skutockého 7, Banská Bystrica, autori: Igor Teplan, Miloš Pivko, Eva Teplanová, Katarína Pivková, autor foto: Igor Teplan

CEZAR 2013-Int - Byt v Nitre, Nitra

Interiér: Byt v Nitre, Nitra autori: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szőke, autor foto: Ivan Príkopský

CEZAR 2013-Ext- Verejne priestranstva, Palarikovo

Exteriér: Verejné priestranstvá Palárikovo, Hlavná 82, Palárikovo, autori: Anna Dobrucká, Marián Baláž, Eva Vyrosteková, Eva Torišková, autor foto: Anna Dobrucká

CEZAR 2013-Cena verejnosti- Kosicky_ hrad - revitalizacia na vrchu Hradova_, Kosice

Okrem týchto šiestich oficiálnych víťazov sa udelila aj Cena verejnosti, ktorú na základe internetového hlasovania na webe denníka SME získalo dielo Košický hrad – revitalizácia na vrchu Hradová, Košice 1 – Sever, autori: Ján Sekan, Richard Krajči, Branislav Ivan, autor foto: Ján Sekan. Cenu verejnosti odovzdal primátor Hlavného mesta SR Milan Ftáčnik.

 

Prvýkrát v  dvanásťročnej histórii tohto ocenenia odovzdal cenu v kategórii Interiér svetoznámy dizajnér Roberto Palomba, ktorý je tvorcom jedinečnej kolekcie Kartell by Laufen.

Porota 12. ročníka ocenenia CE·ZA·AR 2013 ocenila nielen mladých architektov, ale aj tých, ktorí v dobe finančnej krízy zohľadnili ekonomické riešenia architektúry. Členovia poroty nastavili slovenskej architektúre zrkadlo pod iným uhlom, pričom sumarizovali vynikajúci profesionálny výkon architektov v širšom typologickom spektre.

Porota sa jednoznačne priklonila k nasmerovaniu Ceny do radov širokej verejnosti. Nominované diela nesú jasný odkaz na jednoduchosť, funkčnosť, účelnosť a ekonomickosť.  Jedno z víťazných diel navrhne porota na nomináciu na prestížnu Cenu Európskej únie Mies van der Rohe Award.

Pripomeňme si ešte, že vyhlasovateľom súťaže je Slovenská komora architektov a organizačným partnerom  CE∙ZA∙AR 2013  je aj design factory.

Tešme sa spolu aj na ďalší ročník CE∙ZA∙AR!

Daniela Bieliková


 

Zdroj:  Slovenská komora architektov

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne