2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Bratislava: Výstava Straty a nálezy – Adam Šakový a Milan Vagač – do 24.1.2014

Najčítanejšie

Projekt výstavy dvoch mladých slovenských autorov Adama Šakového a Milana Vagača predstavuje ich súčasnú tvorbu, ktorá sa postupne vyvíjala z predchádzajúcich diel. Výstava komunikuje divákom tému pamäti a zobrazovania minulosti či prítomnosti vo fotografii.

Projekt výstavy dvoch mladých slovenských autorov Adama Šakového a Milana Vagača predstavuje ich súčasnú tvorbu, ktorá sa postupne vyvíjala z predchádzajúcich diel pracujúcich s pamäťou a fotografiou ako médiom ktoré sa k pamäti vzťahuje alebo na ňu odkazuje.

Adam Šakový predstaví inštaláciu z kresieb na zrkadlových plochách ktoré sa vďaka osvetleniu premietajú na steny miestnosti. Vytvára sa tak negatív a pozitív obrazu, dve podoby jednej tváre čo vyplýva z tematickej roviny práce. Na skle starých zrkadiel sú rýpaním vytvorené portréty siedmich osobností slávne neslávnych z histórie. Tieto „problematické“ figúry však nie sú zobrazené v čase konania svojich skutkov ale pred ním, v detstve alebo mladosti, čo odkazuje na problematický vzťah pamäti a fotografie. Fotografie z mladosti nezobrazia typickú podobu diktátora alebo vládcu tak ako si ho vybavujeme teda ako si ju pamätáme.

Milan Vagač predstaví sériu digitálne manipulovaných fotografií budov z obdobia modernej a totalitnej architektúry na Slovensku. Tieto sú digitálne upravené do podoby  dnešného „zatepľovacieho slohu“ a vizuálne prispôsobené pokrivenej estetike súčasnosti. Séria fotografií pracuje s pamäťou prostredníctvom architektúry, manipulácia prekrýva pôvodnú pamäť týchto budov. Výsledkom by tak mala byť de-monumentalizácia, vytrhnutie z pôvodného kontextu a priblíženie súčasnosti.  Súčasťou inštalácie je tautologický svetelný nápis – objekt.

Názov výstavy: Straty a nálezy
Vystavujúci autori: Adam Šakový a Milan Vagač
Miesto: Galéria Artotéka, Mestská knižnica v Bratislave, Kapucínska 1, podkrovie
Trvanie: 11. 12. 2013 – 24. 1. 2014
Úvodné slovo: Juliana Mrvová
Vernisáž: 10.12. 2013 od 17.00 do 19.00

Straty a Nalezy-Pozvanka

 

Zdroj: Mestská knižnica v Bratislave

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne