Spoločnosť Apple by svoju novú službu Apple News+ rada priviedla k rovnakému úspechu ako svoje ostatné služby, ktoré má vo svojom portfóliu.

„Milujem ten pocit, keď stojím v novinovom stánku, so všetkými tými krásnymi a provokujúcimi časopismi, ktoré pokrývajú toľko tém,“ uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Apple Tim Cook. Jeho prejav zverejnilo viacero periodík, vrátane The Verge.

Podľa The Verge, ale nebude také jednoduché urobiť z Apple News+ digitálny novinový stánok.

Služba Apple News+ obsahuje prístup k viac ako 300 časopisom, od intelektuálnej žurnalistiky ako The New Yorker až po žurnalistiku o celebritách, akú robí People.

Apple, ale pre svoju službu získal iba tri hlavné novinové domy a to The Wall Street Journal, Los Angeles Times a Toronto Star. Pre vybudovanie silného digitálneho novinového stánku je to málo a môže to ohroziť cieľ spoločnosti vybudovať zo služby Apple News+ úspešnú službu.

Apple News+ zdedil väčšinu svojho obsahu z aplikácie Texture. V priebehu roka urobila spoločnosť Apple veľký pokrok a zlepšila ponuku, v ktorej pribudli nové tituly magazínov. Spoločnosť sa viac zamerala aj na jednotlivé články a prídavné funkcie k nim.

Spoločnosti Apple sa, ale nepodarilo získať pre svoju ponuku Apple News+ nové spravodajské periodiká.

The New York Times a The Washington Post sa rozhodli nepripojiť do služby Apple News+. Podľa The Verge spoluprácu nepotrebujú. Obidvoje noviny zaznamenali v posledných rokoch prudký nárast počtu predplatného.

Najmä The New York Times napreduje a zvyšuje počet svojich predplatiteľov, ktorý sa v priebehu dvoch rokov strojnásobil. Dnes má denník viac ako 3-milióny digitálnych predplatiteľov. The New York Times si buduje silnú pozíciu na trhu a oslobodzuje sa od spolupráce s tretími stranami.

Podľa The Verge je problémom pri získavaní novín do služby Apple News+ aj výška poplatkov z predplatného, ktorú si Apple účtuje. Z predplatného 10-dolárov na mesiac si Apple podľa The Verge berie polovicu, čiže medzi vydavateľov časopisov a novín, ktoré čitateľ číta sa rozdeľuje len 5-dolárov.

Z predaja App Store si berie Apple 30% a už táto suma sa zdá mnohým príliš vysoká.

Na tlačovej konferencii Apple prezentoval službu Apple News+ viac menej len cez magazíny. Len v krátkosti na konci prezentácie spomenula spoločnosť aj spravodajské tituly.

Apple dokáže cez Apple News+ ponúknuť veľa kvalitnej žurnalistiky, medzi ktoré patria aj spravodajské články, ktoré sú na internete distribuované zdarma.

No pre náročného čitateľa, ktorý očakáva od takejto služby viac, môže byť nedostatok veľkých a svetovo známych spravodajských titulov dôvodom prečo za ňu nezaplatia.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu