9.4 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Okresný súd oslobodil Martina Daňa spod obžaloby. Kontroverzný novinár mal ohovárať redaktorku TV JOJ Janu Krescanko Dibákovú

Najčítanejšie

Okresný súd Bratislava III, v zastúpení sudcom JUDr. Jurajom Kapinajom v trestnej veci 6T/134/2020 obvineného Martina Daňa, narodeného 04.11.1976, pre prečin ohovárania podľa § 373 ods.1, ods. 2 písm. c) Trestného zákona, rozhodol 8. novembra 2021 o zastavení trestného stíhania na základe § 215 ods.1, písmena b) pretože skutok nie je trestným činom a nie je a dôvod na postúpenie veci.

Rozhodnutie nie je právoplatné, redaktorka Jana Krescanko Dibáková, resp. prokurátor, ktorý podal obžalobu, sa voči rozhodnutiu môže odvolať na Krajský súd. Ale už dnes možno konštatovať nezmyselnosť takéhoto trestného konania a nevyhnutnosť riešiť podobné spory v civilnom konaní na občianskom súde.

Jana Krescanko Dibáková namietala v trestnom oznámení 10 videí zverejnených na You Tube, ktoré vyšetrovateľ neskôr zúžil na tri body. Autormi videí sú Martin Daňo a Rudolf Vasky. Situácii zrejme predchádzali otázky zo strany Dibákovej, keď Daňa obvinila, že je konšpirátor.

Redaktorka TV JOJ vo svojej reportáži vyčítala poslancovi NR SR strany Sme rodina, Petrovi Štarchoňovi, že chce dať podpis a súhlasí tak s prezidentskou kandidatúrou a nazvala Daňa konšpirátorom. „Povedzte jednu konšpiráciu?!,“ reagoval vtedy Daňo. „Viete čo vysielate,“ reagovala Dibáková. Odvtedy sú v spore.

„Vytýkajú vám tam nejaké tri body“, povedal vyšetrovateľ Daňovi, „hovoríte že má dieťa s Grendelom, hovoríte že mala niečo s Rybníčkom, tretí bod ten príspevok, že ochranku chce kvôli tomu, že má rada policajtov,“ povedal kpt. Mgr. Radoslav Szabó z policajného oddelenia v Senci v čase keď bol spor ešte v prípravnom konaní.

Kontroverzný novinár Martin Daňo mal invektívy zverejniť v relácii Takže tak, ktorá je satirická s humorným obsahom a má preto dojem, že Dibáková by mala takýto obsah brať s rezervou, že „to sú dvaja blázni, to neriešte, to je sranda,“ povedal Martin Daňo o sebe a o Rudovi Vaskom.

„Svedkyňa – poškodená Jana Krescanko Dibáková pri svojom výsluchu uviedla, že obvinený na ňu verbálne útočí a používa ničím nepodložené klamstvá a fabulácie, ktoré zverejňuje prostredníctvom YouTube. Konanie obvineného spôsobilo, že musela v rodinnej oblasti čeliť početným nepríjemným situáciám, kedy musela vyvracať tvrdenia obvineného. Podľa vyjadrenia svedkyne – poškodenej bolo nesmierne stresujúce vysvetľovať opakovane ľuďom, že skutočnosti uvádzané obvineným sú klamstvom, a že sa nič také nestalo. V pracovnej sfére boli tieto informácie podľa jej názoru spôsobilé ohroziť jej pracovnú pozíciu. Svedkyňa – poškodená uviedla, že tvrdenia obvineného týkajúce sa intímneho pomeru s vtedajším riaditeľom TV JOJ – Richardom Rybníčkom sú klamstvom, nikdy sa nič také nestalo a je to len výmysel obvineného, ktorý šíri verejne prostredníctvom svojich sociálnych sietí. Vzhľadom na vek jej syna sa svedkyňa – poškodená obávala, že tento by sa mohol stať predmetom šikany, posmeškov a slovných atakov v škole,“ uviedla na pojednávaní na súde redaktorka TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Súd vo svojom rozhodnutí konštatoval: „Trestný čin ohovárania by mal byť vyhradený len pre výnimočné prípady tých najzávažnejších konaní a zásahov do osobnostných práv (cti a dobrej povesti jednotlivca), ktoré nie je možné plne zhojiť súkromnoprávnymi prostriedkami, ktoré zreteľne presahujú mieru bežných lží a neprávd, ktoré o sebe ľudia šíria v bežnom živote a ktoré nemajú byľ sankcionované trestným právom, pretože účelom trestného práva nie je sankcionovať bežné ohováračské konanie naprieč populáciou. To napokon naznačuje aj samotné vymedzenie tohto trestného činu, ktoré zahŕňa požiadavku „značnej miery ohrozenia“ vážnosti dotknutej osoby u spoluobčanov, respektíve hrozbu „vážnej ujmy“ dotknutej osoby,“ uviedol sudca Okresného súdu BA III JUDr. Juraj Kapinaj.

Správanie Martina Daňa voči novinárom ale nie je ojedinelé. Kontroverzný novinár opakovane napádal a osočoval vo svojich videách viacero novinárov, ktorí následne podali trestné oznámenia, či žaloby, napr. Monika Tódová z denníka N, Peter Tóth z portálu Ďatel.sk, Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu, Gabriela Kajtárová z TV Markíza a Jana Krescanko Dibáková z TV JOJ. > Viac info

Martin Daňo je novinár, ktorý vedie investigatívny web GINN.press a informuje verejnosť prevažne o kauzách zo súdnej oblasti. V roku 2019 neúspešne kandidoval na prezidenta SR.

Spolupracoval s kontroverzným občianskym aktivistom Rudolfom Vaskym, napríklad na satirickej relácii Takže tak. Svoje videá ešte donedávna publikovali na platformách You Tube a Facebook.

Martina Daňa a Ruda Vaskeho zadržala 13. decembra 2019 polícia, pre prečin výtržníctva, ktorého sa mali dopustiť publikovaním hanlivých videí na YouTube. Následne ich súd v januári 2020 prepustil z väzby a vyšetroval na slobode, ale zakázal im publikovať videá a prejavy k verejnosti.

Krajský súd potom v apríli 2021 potvrdil rozhodnutie Okresného súdu, ktorým zrušil predchádzajúce obmedzenie z ktorého vyplýval zákaz uverejňovania videí a prejavov k verejnosti.

Rudolf Vasky naďalej zverejňoval videá a zákaz súdu obchádzal. Martin Daňo zákaz súdu rešpektoval a vyjadroval sa len formou statusov na sociálnej sieti. Po dlhých 17 mesiacoch mohol v máji 2021 zverejniť svoje prvé video. > Čítaj viac

Predmetné video zverejnené 21.1.2019 voči, ktorému redaktorka TV JOJ podala trestné oznámenie:

Martin Daňo 4.8. 2019 zverejnil video v ktorom si z celej situácie s Dibákovou robil opäť žarty:

Martin Daňo 30. 5. 2021 zverejnil nahrávku z výsluchu s Dibákovou:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne