Ingrid Vanerková: Rača je pre mňa hlavné mesto Bratislavy

V nedeľu 2. januára skonal Račan Juraj Madzin vo veku 67 rokov (20. 9. 1954 – 02. 1. 2022). Bol poslancom mestskej časti Bratislava-Rača v rokoch 2006 až 2022, pôsobil v komisiách športu, kultúry, školstva, na podporu vinohradníctva, ale i v komisii životného prostredia, či výstavby.

Na jeho uvoľnené miesto nastúpi náhradníčka, ktorá dostala vo voľbách druhý najvyšší počet hlasov. Ingrid Vanerková, je stavebná inžinierka, predsedníčka pozemkového spoločenstva Urbár Rača. Kandidovala v roku 2018 za poslankyňu ako nezávislá kandidátka.

Juraj Madzin bol povolaním právnik, verejnosti známy ako veľký fanúšik a podporovateľ športových aktivít v Rači. „Dnešná uponáhľaná doba si priam vyžaduje budovanie športovísk, kde si môžu občania aktívne oddýchnuť a vyčistiť hlavu,“ vyjadril sa v roku 2018 v rozhovore pre Račaweb.sk.

„Bol veľmi skúsený človek z rozhľadom, takže vo svojom profesnom živote tieto charakteristiky prenášal do praxe. Aj ako poslanec v mnohých volebných obdobiach zastával záujmy Rače a Račanov, za čo si zaslúži vďaku a uznanie,“ zaspomínal si pre Račiansky večerník kolega poslanec Ivan Vrana z o.z. Terroir Rača.

V rozhovore pre Bratislavský večerník Ingrid Vanerková povedala:

„Skôr ako odpoviem na Vaše otázky, nemôžem inak, ako spomenúť Juraja Madzina, poslanecký mandát mi pripadol iba jeho úmrtím. Nebudem vedieť Juraja nahradiť a v mnohom budem iná ako môj predchodca, no určite bude istá nepopierateľná paralela medzi mojím predchodcom a mnou. Vyrastali sme v jednej dedine, na jednej ulici – delil nás určitý vekový rozdiel, ktorý si neuvedomujeme v detstve ani v zrelosti a naše náhodné stretnutia a rozhovory sa točili o Rači a dolnom konci. A to je pre mňa to najdôležitejšie vo vzťahu k postu poslankyne – Rača“.

V Rači žijete od roku 1964, vyštudovali ste stavebnú fakultu SVŠT. Plánujete sa venovať z pozície poslankyne aj korigovaniu stavebného boomu v Rači? Dá sa to vôbec?

Ingrid Vanerková: Mnohí sa hrdia, že sa v Rači narodili – i keď som generačne Račanka, narodila som sa v Bratislave a ku „račanstvu“ mám svoj osobitý prístup. Každý kto sa tu cíti doma a chce prispieť – pozitívne svojou troškou – je pre mňa Račan.

Korigovanie stavebného boomu – neviem čo sa dá ešte v tomto okamihu korigovať, nastupujem do rozbehnutého vlaku, ktorý vychádza zo stanice Magistrát hl. m. SR Bratislava s cieľovou stanicou MČ Rača. Ale – áno. Už druhú dekádu sledujem túto činnosť a som kritická, bez ohľadu na obsadenie stoličky starostu, výhrady sú tie isté ako za jeho predchodcu.

Všetko sa dá keď sa chce – povedal by politik. Pretože ja politik nie som – oponujem, pretože záleží na tom, kto drží v ruke pečiatku, ktorá rozhoduje. A tam je veľký problém – v celej verejnej správe po celé desaťročia fungovania slovenskej (i komunálnej) demokracie.

Aké sú vaše ďalšie vízie a plány? Vaše volebné obdobie pravdepodobne skončí už v októbri, vyhlásením výsledkov nových volieb.

Pred rokmi som mala víziu – uplatňovanie rovnakého metra. Plán – riešenie prístupu do novovznikajúcich území. Budem sa venovať tomu čo doteraz – riešeniu problémov s umiestňovaním stavieb, uplatňovaním a dodržiavaním zákonov/predpisov v praxi – už ako poslankyňa.

Samozrejme nemôžem zabudnúť na moju ďalšiu voľnočasovú aktivitu – Račiansky muzeálny spolok. Či budem úspešnejšia ukáže čas. Tých pár mesiacov nedáva šancu na nové plány.

Ako vnímate doterajšie trojročné obdobie a výsledky súčasného starostu Michala Drotována?

Nehodnotím deň pred večerom – v súvislosti so stavebným boomom, na ktorý ste sa pýtali – poznám procesy konania a preto viem rozlíšiť o čom rozhodol terajší starosta, a čo podpísal terajší starosta. Takisto pristupujem i ku hodnoteniu riadenia úradu.

Určite s mojimi výhradami na chod úradu nie je spokojný a tak ako som svoj názor vedela priamo povedať jeho predchodcovi, robím tak i teraz. V týchto dňoch čakám na prešetrenie sťažnosti Urbár Rača, pozem. spol., za ktorý navonok konám.

Aké sú podľa Vás pozitívne a aké negatívne stránky života v mestskej časti Rača?

Pozitíva/negatíva Rače – ešte v minulom storočí som povedala, že Rača je pre mňa hlavné mesto Bratislavy. Hádam to hovorí samo za seba. Som s Račou a jej obyvateľmi spätá od kolísky a veľmi ťažko by som si zvykala žiť inde.

Rača v čase môjho detstva bola dedina, v čase mladosti to bola dedina v meste, dnes je to – skoro premárnená šanca na vybudovanie oddychovej časti hlavnej dediny SR.

Prepáčte za ten sarkazmus. Ale Rača má (mala) ku tomu všetky predpoklady – je obkolesená rozsiahlymi plochami viníc a lesmi, má električkové a autobusové napojenie na mesto a pomerne dobre vybudovanú infraštruktúru.

Budete sa opäť v roku 2022 uchádzať o post poslankyne?

Opätovná kandidatúra – keď som túto otázku dostala pred viac ako rokom, odpovedala som, že o tom neuvažujem. Išla som ako nezávislá a zbierala som si podpisy – bola to dobrá skúsenosť. V tomto okamihu si neviem predstaviť, že by som to dala ešte raz.
Uvidím ako sa budem cítiť medzi poslancami – situáciu sledujem a poznám vzťahy, ktoré tam panujú. V osobnom živote sa mi toho dosť zmenilo – voľný čas venujem svojim vnúčatám, popritom vediem Urbár Rača a zúčastňujem činnosti RMS.

Ďakujeme za rozhovor.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu