Jaro Kurpel z Bus Cafe: Som Bratislavčan. Vždy to bolo a bude moje mesto. Tu sa cítim ako dobrá káva v peknej šálke

Bus Cafe nie je obyčajná kaviareň, je to atrakcia pre turistov, ktorá dotvára Genius loci mesta. Od roku 2006 je súčasťou mesta na Dunaji, Štúrova. Onedlho by sa mala presunúť do Bratislavy, majiteľ, bývalý moderátor rádia VIVA, jej hľadá to najlepšie miesto.

Bude to Nové Mesto, Ružinov, alebo historická Rača? „Nech už nakoniec bude londýnsky doubledecker v ktorejkoľvek časti Bratislavy, vôňa dobrej kávy Vás k nemu určite dovedie. You´re welcome,“ povedal v rozhovore pre Bratislavský večerník spolumajiteľ kaviarne Bus Cafe, bývalý rozhlasový moderátor, Jaro Kurpel.

Jaro Kurpel v minulosti pôsobil ako moderátor vo Fun rádiu, neskôr v rádiu Hey, v internetovom rádiu Rock Jam Radio, aby napokon zakotvil aj v neslávne známom rádiu Viva Metropol, ktoré nevyplácalo honoráre moderátorom. Okrem toho pôsobil aj v tv.sme.sk, moderoval žrebovanie číselných lotérii štátnej lotérie a pracoval aj vo väčšine bratislavských regionálnych televízií DTV, TD, TVR a TVNM.

Kedy ste začali v Štúrove s prevádzkou Bus Cafe?

Jaro Kurpel: Celé to začalo ako vtip. Môj známy (neskôr obchodný spoločník) býval neďaleko prevádzky. Je to neprehliadnuteľný objekt v Štúrove, keďže ide o klasický červený londýnsky doubledecker.

V tom čase mal už druhého majiteľa a nebol práve v najlepšej kondícii. Ani podnik, ani prevádzka. Keď raz povedal, že by z toho mohla byť super kaviareň, zo žartu som mu povedal: „Ak do toho pôjdeš ty, pôjdem aj ja a budeme partneri“. Pár týždňov na to sme sa dozvedeli, že prevádzka je na predaj.

Odkiaľ double decker pochádza? Z ktorého roku je? Aký je jeho príbeh?

Bol to sen pôvodného majiteľa. Bol veľkým fanúšikom týchto autobusov. A tak sa rozhodol, že si jeden kúpi. Odišiel do Anglicka, kúpil doubledecker a po vlastnej osi ho priviezol až do Štúrova. Tam z neho spravil krčmičku a zrodila sa legenda. Po rokoch autobus predal a jeho iskra začala blednúť. V roku 2019 sme ho s obchodným spoločníkom odkúpili a začali s jeho renováciou.

Ide o autobus z roku 1979, takže renovácia bola nutná. Takmer všetko sme rozobrali a mnohé veci vlastnými rukami čistili, opravovali a vylepšovali. Snažili sme sa zachovať čo najviac pôvodných dielov, aby autobus nestratil zo svojej autenticity. A myslím si, že sa nám to podarilo. Otvorenie prevádzky sme mali naplánované na 8. apríla 2020. No predbehol nás Covid.

Čo bolo pre Vás najťažšie počas pandémie Covidu?

Tá neistota. Situácia sa menila častokrát zo dňa na deň. Prichádzali nové pravidlá, obmedzenia. Bolo to náročné, predovšetkým pre personál. Ale mali sme šťastie na šikovné dievčatá, ktoré pre našu prevádzku robili maximum. I takto im chcem poďakovať. Bianka, Silvia, Nora, Laura, Netty, Betina… Ďakujem vám.

Sťahujete sa do hlavného mesta? Prečo?

Som Bratislavčan. Vždy to bolo a bude moje mesto. Tu sa cítim ako dobrá káva v peknej šálke. 😊 Viem, že štúrovčanom bude „Piros busz“ chýbať, ale v Bratislave poteší ďalších ľudí. Nie len super kávou, ale aj neopakovateľnou atmosférou.

Aktualizované: od 15.6.2022 sa môžu Bratislavčania tešiť z novej kaviarne Bus cafe v mestskej časti Nové Mesto na Trnavskom mýte pri Novej tržnici:

Predtým ste pôsobili v inom, nie gastronomickým svete?

Pracoval som v médiách, dlhé roky. Ale veľa času som trávil v bratislavských kaviarňach. Dokonca môj pes vyrastal v kaviarenskom prostredí. 😊 Mal som kamaráta, ktorý šéfoval jednej kaviarni. Ten ma dokonca svojho času prehováral, aby som si s ním jednu kaviareň otvoril. Ako spoločník. Vtedy som si to nevedel celkom predstaviť. A o pár rokov neskôr…

V tejto súvislosti som si spomenul na jednu vtipnú reakciu na FB. Tesne pred otvorením Bus Cafe som na svoj profil zavesil fotku môjho psa, ako leží v kresle a na stolíku pred ním bola káva. No a jedna známa napísala: „V podstate sa nič nezmenilo. Doteraz ste chodili do kaviarne a teraz ste si jednu kúpili.“.

Chýba vám svet rádií?

Samozrejme chýba. Kto raz ochutnal tento svet, len ťažko zabudne.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu