8.2 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

RTVS odvysiela špeciálnu diskusiu s Václavom Klausom a Vladimírom Mečiarom

Najčítanejšie

Spravodajský okruh :24 odštartuje sériu špeciálnych programov k 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky priamym prenosom diskusie z brnenskej vily Tugendhat, teda z miesta, kde sa pred tridsiatimi rokmi rozhodovalo o osude Česko-Slovenska.

Moderátormi diskusie budú Marta Jančkárová a Miroslav Řádek. RTVS diskusiu prinesie naživo vo štvrtok 30. júna o 17.20 h a po diskusii a hlavnej spravodajskej relácii o 20.20 h odvysiela okruh :24 aj reláciu Správy a komentáre, v ktorej budú komentátori Július Gembický a Marián Leško reflektovať a hodnotiť priebeh špeciálnej diskusie.

Moderátori počas špeciálnej diskusie naživo vyspovedajú Vladimíra Mečiara a Václava Klausa, ktorí boli v tom čase vo funkciách premiérov národných vlád a rozhodovali o tom, aká bude budúcnosť Čechov a Slovákov.

Relácia bude mať aj pokračovanie. „O 20.20 h v Správach a komentároch, spolu s komentátormi, ktorí už v tej dobe boli aktívnymi komentátormi a novinármi, budeme reflektovať a hodnotiť ich vystúpenia. Divákom chceme poskytnúť aj iný obraz, ako ten, ktorý uvidíme v spomienkach aktérov,“ povedal intendant spravodajského okruhu :24 Alfonz Šuran.

RTVS bude pri príležitosti 30. výročia vzniku SR počas nasledujúcich mesiacov prinášať aj ďalšie špeciálne programy a reflektovať tak dôležité dátumy. Diskusia s Vladimírom Mečiarom a Václavom Klausom bude prvá zo série programov, ktoré budú reflektovať, aký bol stav po voľbách v roku 1992, povolebný vývoj, ale aj udalosti, ktoré sa retrospektívne zdajú byť ako dobové.

V priebehu nasledujúcich mesiacov sa spravodajský okruh :24 bude venovať aj Deklarácii o zvrchovanosti SR, Ústave SR, budovaniu Gabčíkova, reflektovať budeme aj dianie vo Federálnom zhromaždení.

Bude rozoberať, ako sa tvoril posledný rozpočet, až postupne dôjdeme k vzniku samostatnej Slovenskej republiky a reflektovať budeme neskôr aj udalosti prvých mesiacov samostatnej republiky.

„Audiovizuálna tvorba nám dáva možnosť pozrieť sa na viac vecí, ako povedzme spred 100 rokov. Už od mája vysielame na :24 Denník CŠT, vtedajšiu hlavnú spravodajskú reláciu a budeme tak robiť aj naďalej. 30. výročie nám dáva nielen povinnosť, ale aj šancu obzrieť sa späť za tým obdobím spomienkovo, ale aj kriticky,“ povedal riaditeľ sekcie spravodajstva RTVS Attila Lovász.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne