V Rači sa uskutočnila ďalšia Vianočná kvapka krvi. Pri každej tejto akcii sa stretne približne tridsať darcov

V piatok 2. decembra od skorých ranných hodín prišlo do Kultúrneho strediska na Žarnovickej ulici v Rači, kde sa konala Vianočná račianska kvapka krvi, až 29 záujemcov o darovanie krvi. Niektorí z darcov darovali krv i konkrétnym pacientom, ktorí aktuálne ich pomoc potrebovali. Krv prišli darovať aj študenti z račianskeho Gymnázia de La Salle z Čachtickej ulice.

O organizáciu podujatia sa starali Ľubomír Krampl (vpravo), ktorý daroval doposiaľ krv už 160 krát a jeho syn Herman Krampl (v strede), ktorý daroval krv už 42 krát. Obaja sú členovia Zväzu vyslúžilých vojakov M.R. Štefánika v Rači (autor foto: Marián Luha, Vajnorský Večerník)

Podujatie sa uskutočnilo už 28 krát a tútorom a organizátorom podujatia je Račan Ľubomír Krampl, ktorý zároveň pôsobí i ako predseda Zväzu vyslúžilých vojakov M.R. Štefánika (ZVV) v Rači. „Račiansku kvapku krvi ako podujatie organizujeme pravidelne dvakrát do roka (máj – december) už viac ako dvanásť rokov, počas ktorých bolo Račanmi odovzdaných asi 700 litrov krvi,“ prezradil pre Račiansky Večerník Ľubomír Krampl, ktorý krv daroval už 160 krát, prvýkrát ako vojak základnej vojenskej služby v roku 1976.

Podujatie by sa nemohlo konať bez mestskej časti Rača, ktorá poskytla vhodné priestory, Ľudmila Peklová, správkyňa kultúrneho strediska na Žarnovickej ulici sa celý čas starala o organizačnú podporu a zabezpečenie priebehu odberov.

Vianočnú račiansku kvapku krvi podporujú tiež Rímskokatolícka cirkev, Farnosť Bratislava-Rača, Evanjelický farský úrad v Rači a v neposlednom rade Slovenský Červený kríž – Miestny spolok SČK Bratislava-Rača a Národná transfúzna služba SR – Bratislava, bez ktorej by sa akcia nemohla uskutočniť.

Darovania krvi sa zúčastnil aj zástupca starostu Rače. „V darcovstve nie som žiaden preborník, tých odberov je naozaj poskromne. Prvý odber bol ešte niekedy v študentskej mladosti, myslím, že to bolo na výzvu nemocnice pre detskú onkológiu. Ďalší bol pre kamarátove dieťa, ktoré má už dnes svoje vlastné deti. Posledné roky, sa zúčastňujem kvapky krvi v Rači. Prchavosť krásy či mladosti si začneme uvedomovať relatívne skoro, ale zdravie príde na rad väčšinou až neskôr,“ uviedol pre Račiansky Večerník Ing. Róbert Pajdlhauser, zástupca starostu bratislavskej mestskej časti Rača, ktorý v piatok darov krv už po ôsmy krát.

„Žijeme v hektickej dobe, ktorá prináša nehody, katastrofy, civilizačné choroby a žiaľ aj vojny. Do života nám všetkým nechcene vstúpila COVID pandémia. Ľudia, ktorí práve nemuseli, tak sa nemocniciam z ďaleka vyhli. Krvné produkty majú svoje limity. Preto je dôležité, aby ľudia otvorili oči a srdcia a ak im to zdravie dovolí, prišli túto nenahraditeľnú životodarnú tekutinu darovať. Nezáleží na počte odberov, ale skôr na odhodlaní pomôcť. Každá kvapka je dôležitá, nikto z nás nevie, kedy bude krv potrebovať aj on sám (…) Na túto akciu prichádzajú nielen tí, čo darujú krv pravidelne ale aj začínajúci darcovia. Priemerne sa pri každej takejto akcii stretne okolo 30 darcov. Úprimná vďaka patrí tak im, ako aj organizátorom tejto ušľachtilej akcie,“ doplnil Róbert Pajdlhauser.

Krv prišiel darovať i novo zvolený poslanec miestneho zastupiteľstva Ing. Michal Feik: „Spolu mám za sebou 57 odberov, z toho štyri krát som bol darovať krvné doštičky. Pravidelným darcom som od svojich osemnástich rokov. A prečo som sa rozhodol stať darcom? Pravdupovediac, nikdy som nad tým nerozmýšľaľ. Prišlo mi to úplne samozrejmé, že ak som zdravý, tak chodím darovať krv. Darovaním krvi alebo krvných doštičiek pomôžete zachrániť zdravie alebo dokonca život iných ľudí. Krv je potrebná v prípade kardiovaskulárnych operácií, onkologických ochorení, ale aj v prípade komplikácií pri pôrodoch. V neposlednom rade, darovanie krvi je dobré aj pre samotného darcu. Vďaka vyšetreniu krvného obrazu či krvného tlaku môžete identifikovať svoje zdravotné problémy. Ja už som niekoľkokrát vďaka tomu zistil, že mám nedostatok železa a motivovalo ma to upraviť si stravu a životosprávu,“ uviedol Ing. Michal Feik pre Račiansky Večerník.

Krv prišiel darovať, a rozhovor pre Slovenský rozhlas poskytol i novo zvolený poslanec miestneho zastupiteľstva Ing. Michal Feik, ktorý daroval krv už 57 krát (autor foto: Marián Luha, Račiansky Večerník)

Zväz vyslúžilých vojakov M.R. Štefánika (ZVV), ktorý akciu spolu organizoval, patrí k združeniam s jednou z najdlhších nepretržitých tradícií, jeho korene siahajú až k I. bratislavskému spolku vojenských vyslúžilcov, ktorý bol v roku 1876 založený ako vzájomný podporný a humanitárny spolok vyslúžilých vojakov vtedajšej rakúsko – uhorskej armády. Organizovanie akcií darovania krvi patrí k tradičným prvkom humanitárnej činnosti ZVV.

„Umelá krv neexistuje, preto je v zdravotníctve ľudská krv naďalej nenahraditeľná. Používa sa pri operáciách, po nehodách a v ďalších prípadoch. Mimoriadne si preto vážim každého, kto krv príde darovať, či už sa jedná o prvodarcu, alebo pravidelného darcu. Darcovia krvi sú nenahraditeľní. Ja osobne som daroval 42 krát, prvýkrát som daroval v roku 2007, krátko po osemnástich narodeninách. K darovaniu krvi ma priviedol otec, ktorý krv daroval prvýkrát ako vojak základnej vojenskej služby v roku 1976,“ doplnil pre Račiansky Večerník Mgr. Herman Krampl, tajomník miestnej odbočky ZVV.

„Veľmi sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa vianočného račianskeho darovania krvi zúčastnili. Rovnako sa však chcem poďakovať tiež tým, ktorí dnes prišli a darovať nemohli. Z času na čas sa to stane a ak za tým nie sú vážne zdravotné problémy, netreba byť z toho smutný, nabudúce sa to podarí. Veľmi radi sa s vami všetkými opäť uvidíme na Májovej račianskej kvapke krv,“ doplnil Herman Krampl.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu