8.2 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Policajti zadržali falošné zberateľské kartičky Pokémon

Najčítanejšie

Zberateľské kartičky Pokémon sú stále v kurze. S ich napodobeninami sa príslušníci finančnej správy stretávajú pri záchytoch tovaru porušujúceho práva duševného vlastníctva. Bratislavskí colníci naposledy zaistili 3 508 balíkov týchto známych kariet v hodnote viac ako 22 tisíc eur.

Hliadka príslušníkov finančnej správy z Colného úradu Bratislava zasahovala v uplynulých dňoch v areáli na ulici Stará Vajnorská. Zamerala sa na kontrolu motorového vozidla so slovenskou poznávacou značkou. Jeho majiteľom bol 53-ročný občan čínskej národnosti. Colníci ho vyzvali, aby sprístupnil úložný priestor a interiér vozidla, kde sa nachádzali kartónové krabice.

Hliadka na mieste vykonala úplnú vnútornú kontrolu vozidla a objavila podozrivý tovar, ktorý vykazoval znaky porušovania práva duševného vlastníctva. Išlo o 3 508 balíkov zberateľských kartičiek Pokémon a 184 obalov na karty.

Prepravca nevedel k nim predložiť potrebné doklady o pôvode a spôsobe nadobudnutia. Ak by sa tieto obľúbené karty pre deti dostali na trh a predali sa ako originál, škoda by predstavovala 22 692 eur.

Takúto stratu vyčíslil majiteľ ochrannej známky. Vo veci prebieha ďalšie konanie podľa zákona o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi. Páchateľovi hrozí pokuta až do výšky 67 tisíc eur, prípadne trestné stíhanie.

Zberateľské kartičky Pokémon sú na trhu už desiatky rokov a stále je o ne medzi deťmi veľký záujem. Preto sú často aj predmetom falšovania. Pri ich kúpe je treba si dávať pozor na cenu. Ak je nižšia, ako býva pri originálnych výrobkoch, ide o prvý znak toho, že kupujete „fejk“. Rovnako si treba dávať pozor na chyby pri tlači a rozpoznávacie znaky.

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne